כשעומדים בתור ארוך בסופר או בבית המרקחת והזמן רק נמתח ונמשך, הרבה פעמים נוצרות שיחות בין אנשים שמתחילים לדבר זה עם זה. חלקנו נהנים מהשיחות האלו ויודעים כיצד לפתח אותן, בעוד חלקנו חוששים מהן, מרגישים נבוכים או מזלזלים בחשיבותן.
"שיחות מסדרון או כאלו שנעשות עם זרים במקומות שונים הן צורך בסיסי עבורנו מבחינה נפשית. כמו שאנחנו אוכלים ושותים מים, כך אנחנו גם זקוקים להרגיש שייכות לקבוצה", אומרת ד"ר ג'יליאן סנדסטרום, פרופ' לפסיכולוגיה באוניברסיטת סאסקס. מחקריה מראים כי אנשים שיש להם אינטראקציות יומיומיות עם זרים, חשים תחושת שייכות חזקה יותר לחברה ומרגישים טוב יותר עם עצמם.
"שיחה עם אדם זר יכולה להפחיד אותנו כי מדובר במצב לא ברור ולא מוכר, אבל יש לסוג השיח הזה גם תכונה מרגשת. אנו חווים תחושת הנאה מהמצב הלא צפוי הזה", היא מוסיפה. גם החוקר מאט אברהמס, מרצה להתנהגות בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד מציין כי "אם תבדקו את קבוצת החברים שלכם, רוב הסיכויים שתגלו שאדם אחד או יותר הפך לחבר שלכם דרך מפגש אקראי כזה".
חשיבותן של שיחות אלו מתחדדת לאור קביעתו של האחראי על תחום הבריאות הנפשית בארצות הברית, ד"ר וויק מוריטי, שהכריז ב-2023 שהבדידות היא מגיפה הפוגעת ב-20 אחוזים מהאוכלוסייה. עם זאת, רבים מתקשים ליצור ולהשתתף בשיחות כאלו.
ד"ר סוניטה שאה, פסיכולוגית ארגונית מאוניברסיטת קורנל, מייעצת להתכונן מראש לשיחות באירועים רשמיים על ידי בירור מי ישתתף ותכנון נושאים קלילים ומעניינים. במפגשים ספונטניים, היא מציעה להתמקד בסביבה המשותפת ולשאול שאלות כלליות על האדם האחר, כמו תוכניות לסוף השבוע.
מאט אברהמס מדגיש כי "שיחה כזו דומה יותר להשארה של כדור באוויר. אתם בעיקר צריכים תיאום בפעילות עם הצד השני ולגלות עניין בו כדי שהוא בתורו יגלה עניין בכם. זו לא תחרות אלא סוג של שיתוף פעולה". הוא מציין שאין צורך להגיב מיד, ואפשר לקחת זמן לחשוב על תשובה.
ד"ר סנדסטרום מדגישה כי שיחות חולין הן מיומנות שמשתפרת עם הזמן וככל שמתרגלים יותר. מחקריה מראים שאנשים שעוסקים יותר בשיחות כאלה, נעשים בטוחים יותר בכישורים החברתיים שלהם ופחות מודאגים מדחייה.
ד"ר שאה מוסיפה: "שיחות חולין הן משהו קליל ומהנה עם קצת הומור וחמלה. הן מאפשרות לכם לבנות קרבה, אמון ויכולת להיות ידידותיים יותר". היא מדגישה את חשיבותן במיוחד בעידן הסמארטפונים: "אנשים יכולים להיות שקועים בסלולר יום שלם בלי ליצור תקשורת עם אדם אחר. שיחת חולין במצב הזה היא דבר משמעותי מאוד שמפיג את חוויית הבדידות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו