הסוד נחשף: למה יש אנשים שמתרגזים יותר מאחרים?

עצבנות היא תגובה טבעית, אבל יש מי שסובל מ"פתיל קצר" במיוחד • זו הסיבה שזה קורה - ויש גם כמה דרכים שיעזרו לכם להתמודד טוב יותר

אישה עצבנית. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

רגזנות הנה תופעה רגשית טבעית שנובעת ממגוון סיבות פיזיולוגיות, פסיכולוגיות וסביבתיות, ויכולה להתרחש בכל אדם. לרוב זו תגובה רגשית של תסכול, כעס או עצבים, שמובילה לעיתים להתפרצות לא נשלטת של רגשות שליליים העשויים לפגוע באדם עצמו או בסביבתו. בעוד שזו תגובה טבעית במצבים מסוימים, יש אנשים שמרגישים את הרגזנות בצורה מוגברת, במיוחד אלו הסובלים מהפרעת קשב.

מתי מתרחשת הרגזנות?

במצבי חוסר שליטה - כאשר האדם מרגיש שאינו יכול לשלוט בסיטואציה או שהדברים לא מתנהלים כצפוי, הוא עלול לחוות תסכול שיתבטא בכעס ורגזנות. חוסר יכולת להשפיע על תוצאות או מצבים שמרגישים לא הוגנים (כמו עיכובים, שינויים לא צפויים, או אכזבה) יכול להוביל להתפרצות רגשית.

איש עצבני (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

חוויות טראומטיות או מתח כרוני - אנשים אשר עברו חוויות טראומטיות, במיוחד בילדות, או חוויות של חוסר ביטחון עלולים לפתח רגזנות כרונית ותגובות רגשיות חזקות יותר למצבים מאתגרים.

הקשר להפרעת קשב

רגזנות עלולה להיגרם כתוצאה מהקשיים הנפשיים והרגשיים המאפיינים את הסובלים מהפרעת קשב, כגון: חוסר סבלנות, עומס קוגניטיבי, קושי בוויסות רגשי וחושי ותחושת חוסר הצלחה.

בעזרת טיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ושיטות הרפיה, ניתן ללמוד לשלוט בתגובות הרגשיות ולמנוע את התפרצות הרגזנות, מה שישפר את איכות החיים ויחזק את היכולת להתמודד עם מצבים מאתגרים.

הפרעת קשב היא מצב נוירו-התנהגותי המאפיין קושי בהקשבה, בארגון, בשליטה עצמית ובתכנון. לאנשים עם הפרעת קשב יש קושי בשמירה על תשומת לב לאורך זמן, מה שיכול להוביל לפספוס של פרטים חשובים, קבלת החלטות חפוזות או תגובות לא מותאמות לסיטואציות.

חוסר סבלנות ושאיפה לתוצאה מידית

לאנשים עם הפרעת קשב, במקרים רבים יש "פתיל קצר" והם עשויים להיות חסרי סבלנות, במיוחד כשאין פידבק מידי או כשהם נתקלים בקשיים בתהליכי עבודה או למידה ממושכים.

העומס הקוגניטיבי

אנשים עם הפרעת קשב חווים לרוב עומס קוגניטיבי גבוה בהתמודדות עם משימות יומיומיות. הם נדרשים למאמץ רב יותר כדי לשמור על ריכוז, לארגן משימות ולהתמודד עם גירויים חיצוניים.

הקושי בוויסות רגשי

רבים מהסובלים מהפרעת קשב מתקשים בוויסות רגשי ובשליטה בתגובותיהם הרגשיות. במצבים מאתגרים, תגובתם עלולה להיות אימפולסיבית ולא מידתית.

איך מתמודדים?

תרופות להפרעת קשב עשויות לשפר את הוויסות הרגשי ואת היכולת לשלוט בתגובות רגשיות, ובכך להפחית את תדירות ההתפרצויות הרגשיות. גם טיפול התנהגותי (CBT) מסייע בזיהוי והתמודדות עם מצבים מעוררי רגזנות. באמצעות אסטרטגיות לניהול רגשי וכלים להתמודדות עם תסכול, ניתן לפתח תגובות מתונות ומחושבות יותר.

לתרגל נשימה. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

תרגולי הרפיה ונשימות עמוקות מסייעים בהפחתת מתח והגברת תחושת השליטה. נשימה מודעת והרפיה יכולות למנוע התפרצויות כעס מיותרות במצבים מאתגרים.

ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בתחום הפרעת קשב, חוקרת וסופרת, מרצה באוניברסיטה העברית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר