אתם שוכבים במיטה, מנסים להירדם, אבל המחשבות לא מרפות. רשימת המטלות למחר מתרוצצת בראשכם: הפגישה החשובה, המצגת שעוד לא הושלמה, השיחה המתוחה שמחכה לכם במשרד. דקות יקרות של שינה חולפות, והמוח ממשיך לעבוד שעות נוספות. אם גם אתם מכירים את התחושה הזו, ייתכן שהפתרון פשוט הרבה יותר ממה שחשבתם.
מחקר שנערך בחברת הייטק גרמנית ופורסם ב-BBC, מצא כי עובדים שסיימו את השבוע עם משימות לא גמורות, נטו יותר לחשוב על בעיות העבודה שלהם במהלך סוף השבוע, בהשוואה לעובדים שהצליחו להשלים את המטלות שלהם. החוקרת כריסטין סירק מאוניברסיטת טרייר כתבה כי התוצאות מראות שהתחושה של אי-השלמת משימות במהלך השבוע מגבירה מחשבות טורדניות ופוגעת באיכות השינה בסוף השבוע.
הלילה שבין שבת לראשון יכול להיות קשה במיוחד. אם ישנתם עד מאוחר בבוקר, ייתכן שלא תהיו עייפים מספיק בשעת השינה הרגילה. בנוסף, המחשבה על חזרה לעבודה והתמודדות עם המשימות הלא גמורות עלולה להטריד את מנוחתכם.
מחקר שנערך בארה"ב מצא פתרון מפתיע: כתיבת רשימת מטלות לפני השינה. ד"ר מייקל סקולין, מנהל המעבדה לחקר שינה וקוגניציה באוניברסיטת ביילור, ערך ניסוי שבו קבוצה אחת התבקשה לכתוב רשימת הישגים של היום, וקבוצה שנייה כתבה רשימת מטלות לימים הבאים. התוצאות הראו כי הקבוצה השנייה נרדמה מהר יותר - בממוצע של תשע דקות.
התופעה מוסברת במנגנון הנקרא "פריקה קוגניטיבית" - פעולה פיזית שמקלה על העומס המנטלי. כתיבת רשימת המטלות מאפשרת "להוריד" את המשימות מהראש לנייר, ובמקום שיסתובבו באופן אקראי במוחנו, הן מסודרות ו"מתויקות" לטיפול בזמן המתאים.
המחקר גילה כי אנשים עסוקים שיצרו רשימות של יותר מ-10 משימות נרדמו בממוצע 15 דקות מהר יותר מאלה שלא כתבו רשימות כלל, ושש דקות מהר יותר מאלה שהכינו רשימות קצרות. לכן מומלץ לפרט כל משימה ספציפית ולא להסתפק בכותרות כלליות.
אמנם כתיבת רשימת מטלות לפני השינה לא תהפוך את החיים לפחות עמוסים, אבל היא עשויה לעזור לכם לישון טוב יותר ולדאוג פחות. ובונוס נוסף - כשתתעוררו בבוקר, כבר תהיה לכם רשימה מוכנה של כל מה שצריך לעשות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו