מה קורה כשמתים בחלום?

לצד אמונות תפלות וסרטי אימה, מוות במהלך שינה עקב חלום אינו דבר נפוץ, יחד עם זאת יש לכך השפעה על הגוף ועל הבריאות שלנו • זה מה שיש למומחים להגיד

פחד מוות. פרדי קרוגר. צילום: AP

מכירים את הסצנות הקלאסיות מסרטי האימה כשהגיבורים נרדמים ובחלומותיהם מגיחים פרדי קרוגר וחבריו ומנסים להכניס אותם לסיוט שלא יצליחו לברוח ממנו? אותו פחד טהור שהפך את סרט האימה "סיוט ברחוב אלם" לקלאסיקה, הביא רבים לתהות האם יש אמת באמונה המפחידה שמוות בחלום פירושו מוות במציאות.

מומחים שהתראיינו בנושא לאחרונה לערוץ הבריאות באתר הדיילי מייל הבריטי, חשפו כי מוות במהלך שינה עקב חלום אינו דבר נפוץ, אך הוסיפו והסבירו כי סיוטים יכולים להוביל לבעיות בריאות חמורות ובמקרים נדירים אכן עלולים להוביל אפילו למוות, שכן במהלך סיוט הגוף והמוח נכנסים למצב של פעילות מוגברת בזמן שאנו חיים דרך התסריט המחריד שהמוח שלנו יצר מה שעלול במצבים מסוימים לגרום בין היתר להתקף לב. הפחד שנוצר אם כן, כך הסבירו, אכן יכול להיות כל כך עוצמתי שהוא ממש מפחיד אותך למוות.

אז מהו בעצם סיוט?

בצורתו הפשוטה, סיוט הוא חלום מלחיץ במיוחד שבו אנו חווים רמות גבוהות של רגשות שליליים כמו פחד גועל או אכזבה. בעוד אין עדיין הבנה חד משמעית באשר לטריגרים לסיוטים ברמה הפיזיולוגית, פרופסור טינה פַּאוּניוֹ מומחית שינה מאוניברסיטת הלסינקי אמרה בראיון לדיילי מייל הבריטי כי סיוטים ככל הנראה קשורים לחלקים במוח שלנו המקושרים עם מתח.

הפחד ללכת לישון. אילוסטרציה, צילום: leonardo ai

"כאשר אנו ישנים, רמות הפעילות של נורואדרנלין, כימיקל במוח המעורב בתגובת 'הילחם או ברח', בדרך כלל נמוכות", הסבירה, "אך במהלך סיוט, אנו רואים רמות נורואדרנלין עולות באמיגדלה ובלוקוס קורולאוס - אזורים במוח המקושרים לפחד, חרדה וזעם. סיוטים בדרך כלל מתרחשים כתוצאה ממתח רגשי", הסבירה, "כך שמתח ברמות גבוהות הוא גורם סיכון אחד. סגנון חיים, במיוחד שימוש באלכוהול, הוא גורם סיכון נוסף לסיוטים", הוסיפה, "וטריגר נוסף לסיוטים יכול להיות עדות או חוויה של משהו מפחיד או טראומתי".

להתעורר מתוך סיוט. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

כאשר אנחנו נמצאים בסטטוס של פחד, הגוף שלנו נכנס כאמור למצב של תגובת "הילחם או ברח", ומשחרר כמות גדולה של כימיקלים כולל אדרנלין וקורטיזול. בזמן שהאדרנלין עשוי להיות מציל חיים לו היינו צריכים לברוח ממשהו על טבעי, הכימיקל הזה רעיל לאיברינו במנות גדולות. כאשר אדרנלין נפגש עם הקולטנים על תאי הלב, זה מתחיל תגובה כימית שגורמת ללב להתכווץ. אם כמות אדירה של אדרנלין מגיעה האות לא יכבה והלב לא יוכל להירגע, מה שיגרום ללב להיכנס לקצב לא תקין שעשוי להיות קטלני.

"באופן כללי, הסיכונים הבריאותיים של סיוטים הם בדרך כלל עקיפים ומקושרים לגורמי הסיכון שמאחורי הסיוטים", הסבירה פרופסור פַּאוּניוֹ, "כאשר באנשים פגיעים, למשל אלה עם מחלות לב, סיוטים יכולים לתרום באופן עקיף למוות אם כי זה נדיר", ביקשה להרגיע.

השפעה על הבריאות

פרופסור מארק בלגרוב, פסיכולוג ומומחה לסיוטים מאוניברסיטת סוונסי, הוסיף כי ישנן שתי דרכים בהן סיוטים יכולים להוביל לבעיות בריאותיות. "אנשים יכולים להתעורר מהסיוט ולפחד לחזור לישון", הסביר פרופסור בלגרוב, "כשהבעיה העיקרית עם סיוטים כשהם מתרחשים היא שאנשים יכולים לאבד שינה כתוצאה מכך. לאדם ממוצע איבוד לילה אחד של שינה מדי פעם לא צפוי להיות בעיה גדולה מדי, אך עבור האחוזים הקטנים של האוכלוסייה הסובלים מסיוטים תכופים, השעות האבודות של השינה יכולות להצטבר.

רוב האנשים לא סובלים מסיוטים בתדירות גבוהה. אילוסטרציה, צילום: gpointstudio freepik

עוד הוסיף ואמר כי כמעט כל אחד חווה סיוטים, אבל בממוצע מדובר רק בכמה בשנה. מאידך, אם שנתך מופרעת לעתים קרובות, זה עשוי להוביל לסיכונים מוגברים להפרעות מטבוליות כמו השמנה וסוכרת סוג 2, התקפי לב ושבץ, אבחנה מטרידה במיוחד עבור אלה שעשויים לחוות סיוטים הנובעים לדוגמה כתוצאה מפוסט טראומה, כשהפרעות שינה מתמשכות גם מגבירות את הסיכון לדיכאון, חרדה והתאבדות.

בנוסף להפרעת השינה שלנו, הדרך השנייה בה סיוטים יכולים להיות מסוכנים היא על ידי הגברת המתח הכללי שלנו. לכל אדם יש רמה מסוימת של תכונה הנקראת "מצוקה מסיוטים" אשר מודדת כמה אנו דואגים לסיוטים. אדם עם רמה גבוהה מאוד של מצוקה מסיוטים עשוי לפחד ללכת לישון מחשש לסיוטים או אפילו לדאוג כי הסיוטים שלו עשויים להיות אמתיים כאשר הוא מתעורר.

סיוטים בלילה משמפיעים על איכות החיים וגורמים למתח. אילוסטרציה, צילום: Thinkstock Photos

באופן כללי, רמות המצוקה שלנו מסיוטים יורדות ככל שאנו מתבגרים, אך עבור חלק מהאנשים זה יכול להישאר גבוה מאוד לאורך חייהם.

"עבור חלק מהאנשים שיש להם הרבה סיוטים, הסיוט עצמו יכול להיות מקור נוסף של מתח, הוסיף והסביר פרופסור בלגרוב. אתה מקבל 'מעגל' שבו מישהו שנמצא במתח חווה סיוטים ואז הסיוטים הופכים להיות מקור נוסף של מתח עבור אותו אדם. כמו כל מתח אחר, המחזור הזה של סיוטים יכול להתחיל לגרום לבעיות בריאותיות חמורות לאנשים עם רמות מצוקה מסיוטים גבוהות".

לסיכום, בעוד שרובנו יכולים לנשום לרווחה ולדעת כי סיוטים גם אם הם מפחידים להחריד אינם גזירת מוות, הם עדיין עשויים לגבות מחיר בריאותי בשל השפעתם המצטברת על גוף ונפש. גם אם המיתוס נשאר בגדר הפחדה, אין ספק שלחלומות שלנו יש כוחות מסתוריים ולעיתים מציאותיים מדי שמזכירים לנו עד כמה הנפש והגוף קשורים זה בזה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר