אם גם אתם מרגישים ששעון החורף הכניס אתכם לתחושת דאון לא ברורה, אתם לא מדמיינים. מדובר בתופעה אמיתית שאנשים בכל העולם חווים בתקופה בה שעות החושך מתארכות בהגזמה.
התופעה הזאת נקראת SAD (שם אירוני למדי) ומשמעות ראשי התיבות בעברית היא "הפרעה רגשית עונתית", כשחורף היא העונה העיקרית בה היא מופיעה. כמו כל סוגי הדיכאון, גם התופעה הזו פוגעת באורח החיים התקין של האנשים הלוקים בה.
החודשים העיקריים בהם ניתן להבחין בתופעה הם בין נובמבר למרץ, שנחשבים גם לחודשי החורף וכוללים בתוכם את טווח הזמן בו פועל שעון החורף.
דיכאון חורף מלא או רק דכדוך?
בשביל לנסות להבין אם אתם חווים בעצמכם דיכאון חורף, שימו לב שהתסמינים העיקריים כוללים עייפות יתר, סטרס מוגבר ותחושת אומללות. תסמינים נוספים יכולים להופיע בדמות של חוסר חשק מיני, התבודדות חברתית, מצבי רוח משתנים, עלייה משמעותית במשקל וחוסר עניין בדברים שבדרך כלל נתפסים כמהנים. כמו שאר סוגי הדיכאון, גם בו ניתן לטפל. ההמלצה הכי טובה היא שאם אתם חשים בחלק מהתסמינים, פנו לרופא שלכם לקבלת ייעוץ.
לדיכאון החורף יש היבטים מגדריים מעניינים, כאשר נמצא כי מספר הנשים הלוקות בו גדול בהרבה מזה של הגברים. ישנם גורמים משפיעים נוספים, כמו מגורים מרוחקים מקו המשווה, המורידים משעות האור בתקופת החורף.
למרות זאת, כדאי לשים לב שהתופעה הנפוצה יותר היא "דכדוך חורף", אותה עלולים לחוות חמישה מתוך עשרה אנשים, והיא נחשבת קלה יותר מדיכאון החורף. אם אתם חווים עלייה בתיאבון וחרדה בעוצמות משתנות בליווי עייפות קלה, סביר מאוד שאתם בסך הכל מדוכדכים. פעילות גופנית יכולה לעזור להעלות את האנרגיה בגוף ולהקל על תחושת העייפות.
איך מתמודדים?
אם אתם חשים את התסמינים באופן חריג, כדאי מאוד שתפנו לייעוץ רפואי. אם אתם עדיין לא בטוחים, ניתן לנסות לשלב גם כמה הרגלים שעשויים לשפר את מצב הרוח במהלך העונה הקרה.
תזונה בריאה, פעילות גופנית, וחשיפה לכמה שיותר מאור השמש הם הרגלים שכדאי לאמץ גם בלי קשר לתחושת הדכדוך, אך הם בהחלט יכולים להקל בתקופה הזו. בנוסף, שיתוף חברים ובני משפחה קרובים היא עוד כלי שיכול לעזור, תמיכה מהסביבה תמיד יכולה להקל.
טיפולים אלטרנטיביים מומלצים כוללים גם יוגה, מדיטציה, או דיקור - כל אחד ומה שעובד בשבילו.
למה דווקא בחורף?
הסיבות העיקריות להתפתחות דיכאון החורף עדיין לא לגמרי מפוענחות, אבל המומחים מסבירים אותו בעיקר בשל מחסור באור השמש, המהווה תפקיד חשוב בתחושת העירנות והאקטיביות שאנחנו מרגישים. אור השמש הוא אף גורם חשוב בתחושת האושר, ומעורר את תאי המוח כך שנהיה מרוכזים וקשובים יותר.
תחזיקו מעמד עד האביב
כדאי לזכור שהחורף בארץ קצר יחסית למדינות אחרות, ואפשר להיאחז במחשבה שבמדינות אחרות יש חורף קשה יותר. לקראת חודש מרץ ייתכן ותחושו הקלה בתסמינים, כשהמעלות יחלו לטפס חזרה למעלה ושעות אור היום יתארכו. עד אז, תחזיקו מעמד עם כוס צ'אי חמה וסשן יוגה טוב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו