הכי טוב למוח: ללכת לישון מאוחר או לקום מוקדם?

מחקר חדש שנערך באימפריאל קולג' בלונדון הוכיח כי לאנשים שנוהגים לישון מאוחר ולקום מאוחר, יש תפקוד קוגניטיבי טוב יותר • המחקר בחן את הקשר בין דפוסי השינה לבין היכולות הקוגניטיביות באמצעות מבחנים ייעודיים

הולכים לישון מאוחר? היכולות הקוגנטיביות שלכם טובות יותר - על פי מחקר חדש. צילום: gpointstudio / freepik

מחקר חדש שנערך באימפריאל קולג' בלונדון מצביע על ממצא מפתיע: אנשים שנוהגים לישון מאוחר ולקום מאוחר, המכונים "ציפורי לילה", מציגים תפקוד קוגניטיבי טוב יותר על פני "ציפורי הבוקר" - אלו המקדימים לישון ומשכימים קום.

המחקר, שכלל כ-26 אלף משתתפים בבריטניה, בחן את הקשר בין דפוסי השינה לבין היכולות הקוגניטיביות באמצעות מבחנים ייעודיים. החוקרים חילקו את המשתתפים לשלוש קבוצות: אנשי בוקר, אנשי לילה, וקבוצת ביניים. התוצאות הראו כי אנשי הלילה והקבוצה המעורבת הציגו ביצועים קוגניטיביים טובים יותר.

"ציפורי הלילה" מציגים תפקוד קוגניטיבי טוב יותר, צילום: Getty Images

עם זאת, ד"ר עזיזי סייקסס, מהמרכז למדעי השינה באוניברסיטת מיאמי, הסביר לאתר PBS כי לכל דפוס שינה יש השלכות בריאותיות שונות. מחקרים קודמים הראו כי אנשי בוקר נוטים לסבול פחות ממחלות לב, סוכרת ולחץ דם גבוה, בעוד שציפורי לילה נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות לב. המחקר החדש מציע תמונה הפוכה בכל הנוגע לבריאות המוח והתפקוד הקוגניטיבי.

המומחים מדגישים כי הדבר החשוב ביותר הוא לזהות את דפוס השינה הטבעי שלנו ולהתאים את שגרת היום בהתאם. אנשי לילה עשויים להפיק תועלת רבה יותר ממשימות קוגניטיביות בשעות מאוחרות, בעוד שאנשי בוקר עשויים לתפקד טוב יותר בשעות המוקדמות.

הדבר החשוב ביותר הוא לזהות את דפוס השינה הטבעי שלנו, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

לדברי ד"ר סייקסס, הן כמות השינה והן העיתוי שלה חשובים, אך העקביות היא המפתח. המלצתו היא לשמור על שבע עד תשע שעות שינה ביממה ולהקפיד על שגרת שינה קבועה. כדי למקסם את איכות השינה, חשוב להפחית מתח לפני השינה, להימנע מאכילה סמוך להירדמות, ולהרחיק מכשירים אלקטרוניים הפולטים אור כחול. בנוסף, חשוב לוודא שסביבת חדר השינה מותאמת לשינה איכותית.

נתוני המרכז לבקרת מחלות (CDC) מראים כי יותר משליש מהמבוגרים מדווחים על שינה לא מספקת, מה שמדגיש את חשיבות המחקר והצורך בהבנה טובה יותר של דפוסי השינה האופטימליים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר