קמין בנוי, אורטל קמינים. צילום: יחצ

לקראת גל הקור: הדרך המושלמת לחמם את הבית

אם בא לכם גם חלל מעוצב וגם חימום ברמה הטובה ביותר, זה הזמן לעבור לקמין • עצים, גז או חשמלי, אנחנו כבר בחרנו את המועדף עלינו

[object Object]

תודו שאין מראה רומנטי, מעוצב ומעורר השראה מחלל מגורים שמשולב בו קמין. מה זה משנה שאנחנו מדינה ים תיכונית, ואולי נפעיל את הקמין רק חודשיים בשנה, הקמין יפה גם כשהוא כבוי. תפיסתית, הוא מוצר אווירה לכל דבר ועניין, אבל מדובר בנוסף באחד מפתרונות החימום האולטימטיבים, במיוחד לכל מי שסובל ממיגרנות ועור יבש שגורמים המזגנים.

איכות החימום

קמין נועד לחימום חללים באזורים קרים מאוד, אופן החימום שלו מייצר התפשטות נעימה של חום בכל החלל. כלומר, לא צריך לעמוד צמוד אליו כדי להרגיש את החום. הוא מספק חמימות נעימה שעושה נעים על הלב וגורמת לתחושה טובה.

הדיבור על זיהום האוויר

קמיני העץ עוררו לפני מספר שנים קול צעקה בנוגע לזיהום האוויר שהם גורמים. יצרני הקמינים הבינלאומיים לקחו את נושא הסביבה הירוקה לתשומת ליבם ויצרו לה פתרון שישמח את כל המכורים לקמיני העץ.

תכנון גיא עזריאלי, באדיבות אורטל קמינים, צילום: שי אפשטיין

אמיר ברפמן מא. ברפמן שמייבאים קמינים בעיקר של מותגים אירופאים, מסביר שקמיני העץ החדשים עומדים בסטנדרטים מחמירים של איכות הסביבה, בהתאם לתקן האירופי החדש Ecodesign. מדובר לדבריו בתקן שמבטיח יעילות בעירה גבוהה לצד פליטה מינימלית של מזהמים. הוא סיפר שמכון התקנים מבצע בדיקה של פליטת החלקיקים בקמיני העץ, כך שאם חשוב לנו לקבל אישור גם ממי שאחראי על התקנים המקומיים, אפשר לסמן V על זה - קמיני העץ המיובאים עוברים בדיקת חלקיקים מזהמים.

ברפמן נתן טיפ גם בנושא סוג העצים שאיתם משתמשים לקמין הע,  שימוש בעץ ייעודי מיובא מבטיח לרוב עץ יבש ועם פחות או ללא שרף כלל, מה שמאפשר בעירה נקייה, יעילה ומבוקרת יותר בהשוואה לעץ מקומי. 

החסרון של קמין העץ הוא שקצת יותר בעייתי להתקין אותו בבניין דירות, בשל הארובה שצריכה לעבור לכל אורך הבניין עד לגג. באזורים כפריים ובפרברים בהם קיימת בעיקר בניה פרטית, קמין העצים יכול להשלתב ללא כל בעיה.

קמין עץ, באדיבות א. ברפמן, צילום: יחצ

השפעת עלויות הנפט הגבוהות

עלויות הדלק הגבוהות, מחירי הנפט והסולר תנודתיים ולעיתים גבוהים מאוד, מה שהופך את ההפעלה של קמין נפט לפחות כדאית כלכלית. העלויות הגבוהות בשילוב ירידה בשימוש בנפט, שנחשב חומר מזהם, יצר צמצום משמעותי של ייצור של קמיני נפט. חלק מהיצרניות אף הפסיקו לייצר קמיני נפט לחלוטין וזה יוצר זמינות נמוכה של קמינים אלו, ושל חלקי החילוף שלהם. נדמה שזה הזמן להפרד מתנורי הנפט והסולר, ולשחרר אותם לטובת החלופות.

לאוהבי הנוחות

קמיני גז נחשבים לידידותיים יותר לסביבה. מדובר בקמינים שמפיקים כמות נמוכה באופן יחסי של פליטות מזהמים, הם קלים לתפעול, לרוב באמצעות שלט רחוק, שמייצר להם אפיל סקסי ומתוחכם, נוח לעבוד איתם ובאופן כללי הם מפיצים סביבם אווירה מלאת סטייל ותחכום.

באדיבות אורטל קמינים, אדריכלית: מירב שפיזון, צילום: מאור מויאל

ואם אנחנו בעייני נוחות, כדאי לדעת דבר נוסף לגבי הגמישות בהתקנת הארובה של קמיני הגז. בקמין עץ הארובה חייבת להגיע עד גג המבנה, אך בקמין גז ניתן במקרים מסוימים להוציא את הארובה ישירות דרך הקיר החיצוני, ללא צורך בעלייה לכל גובה המבנה, וזה משמעותי מבחינת האופרציה והלוגיסטיקה.

רוני תדמור, מנהל שוק ישראל בחברת "אורטל קמינים" מסביר שמדובר במוצר נוח מאוד לתפעול ואחזקה שמופעל על ידי שלט ואינו דורש ניקיון והתעסקות, פרט לטיפולים תקופתיים. יתרון גדול נוסף של קמין הגז הוא שהוא אינו מפיץ ריח ועשן, ידידותי לסביבה ומייתר את הצורך להתעסק עם גזעי עצים.

קמין גז בנוי, של המותג BELLFIERS, באדיבות א. ברפמן, צילום: יחצ

שמירה על תחזוקה מונעת תקלות

קמין מטופל הוא קמין שיחזיק שנים רבות. הטיפול כולל בעיקר את ניקיון הארובה, אחת לשנה. בבירור שערכנו מדובר בעלות של כמה מאות שקלים, וזה שווה את ההשקעה - הניקיון מפחית עוד את זיהום האוויר, מפחית תקלות, ומאפשר לקמין לתת תפוקה באופן יעיל יותר, ולאורך זמן רב יותר.

החידוש בתחום הקמינים

אנחנו כבר שתי עונות מסקרים את תחום הקמינים החשמליים. זה טרנד שהחל כמתן פתרון למי שרוצה את אווירת הקמין אבל לא מתכוון עכשיו להפוך עולמות בשביל לקבל אותה. ראינו לא מעט דגמים של קמיני חשמל ברשתות הגדולות.

יצרניות הקמינים הבינלאומיות זיהו את המגמה ובחרו לשמור את הקהל שהחל להתעניין בחלופה החשמלית, כשלקחו את הקמין החשמלי צעד אחד קדימה. אחד היתרונות הבולטים של קמין חשמלי הוא ההתקנה הפשוטה שאינה דורשת תשתיות בנויות או חצובות בקיר. אין צורך בארובה, או היתרים מיוחדים – מחברים לחשמל, ונהנים מיד מהמראה ומהחמימות.

היצרניות הבינלאומיות משקיעות ביצירת מראה ריאליסטי במטרה לייצר קמין אותנטי שנראה, על אף שמחובר לחשמל, קמין עם להבות מרצדות, שכוללת אפילו גזעי עץ בוערים ואפקט עשן פנימי. הקמין החשמלי מגיע ללא ארובה, אינו דורש בדיקות תקופתיות של ניקיון ובטיחות, ולמעשה מתפקד כתנור חשמלי.

הקמין החשמל מייצר מראה אותנטי, באדיבות א. ברפמן, צילום: יחצ

גם התפוקות שלו משתפרות ככל שעובר הזמן, והוא יעשה עבודה טובה בעיקר בחללים קטנים, אך נדמה, שלפחות כרגע, בהשוואה לקמיני העץ והגז, לקמין החשמלי יש עוד לאן לשאוף.

הקמין החשמלי וקמין הגז מתופעלים באמצעות שלט או אפליקציה, באדיבות א. ברפמן, צילום: יחצ

אז  מה הכי משתלם? יש מצב שקמין הגז הוא המנצח שלנו. סוג של פתרון שהוא בין שני הקצוות. אבל הבחירה בסוף היא אינדווידואלית וקשורה לסוג הבית או הדירה שלכם, האם אתם בונים מאפס או משפצים קיים, ומה אתם יותר אוהבים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו