שפתון לחות הפך לחלק בלתי נפרד מהשגרה היומית של רבים מאיתנו. בייחוד בחורף הישראלי, כאשר הרוחות הקרות והחימום המופעל בחללים סגורים גורמים לשפתיים להתייבש ולהיסדק. אך האם אותו שפתון שאנו נושאים בכיס באמת עוזר או שהוא עלול להזיק?
האם שפתון באמת יעיל?
"שפתון יכול לעזור באטימת לחות בשפתיים," מסבירה ד"ר ג'נה לסטר, דרמטולוגית במרכז הרפואי UCSF Health. "הוא מהווה מחסום טוב כנגד גורמים חיצוניים, כמו רוח קרה וטמפרטורות נמוכות".
עבור רוב האנשים, שפתון אכן מהווה בן ברית במאבק נגד שפתיים סדוקות. אולם לחלק מהאנשים יש רגישות לחומרי ריח, טעמים וחומרים משמרים הנמצאים בשפתונים פופולריים. במקום להרגיע את העור, חומרים אלה עלולים לגרום לתחושת צריבה.
"אלה האנשים שיאמרו, 'ניסיתי את השפתון הזה. חשבתי שהשפתיים שלי ישתפרו, אבל המצב שלהן רק נהיה גרוע יותר'", מציינת ד"ר קרולין מאן, דרמטולוגית מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס.
רכיבים בעייתיים שכדאי להיזהר מהם
מומחים מזהירים מפני מספר רכיבים שעלולים לגרום לתגובות אלרגיות:
- חומרי טעם וריח: יכולים לגרום לגירוי וצריבה
- לנולין: חומר שעוותי המופק מצמר כבשים ונמצא במרככים רבים
- פורמלדהיד: חומר משמר שעלול לעורר תגובות אלרגיות
חשוב לדעת שתגובות אלרגיות אלה, המונעות על ידי מערכת החיסון שלנו, יכולות להופיע בכל עת, לאחר שימוש כלשהו במוצר, ולהימשך חודשים לאחר השימוש.
מה מומלץ לשימוש?
המלצת הדרמטולוגים: שפתון ללא בושם המבוסס על פטרוליום (וזלין) עשוי להיות הבחירה הבטוחה ביותר לאנשים עם שפתיים רגישות. בישראל ניתן למצוא מגוון מוצרים כאלה בבתי המרקחת ורשתות הפארם.
דרכים יעילות להרגעת שפתיים יבשות
ישנן דרכים רבות להרגיע שפתיים יבשות מלבד שימוש בשפתון:
- כיסוי השפתיים: עטיפת הפנים בצעיף בעת שהייה בחוץ, במיוחד בימים קרים או רוחות חזקות
- שימוש במכשיר אדים: הפעלת מכשיר אדים בבית למניעת אוויר יבש, במיוחד בחדר השינה
- שתיית מים: התייבשות יכולה לגרום לשפתיים יבשות, ולכן שתיית מים היא פתרון בטוח
- טיפול טבעי: שמן קוקוס, שמן זית או חמאת שיאה טבעית יכולים להוות אלטרנטיבה טבעית לשפתונים מסחריים
מה לא לעשות
ישנו הרגל שרבים מאיתנו נוטים לעשות, אך הוא למעשה מזיק - ליקוק השפתיים. בעוד שליקוק השפתיים עשוי לספק הקלה לטווח קצר, הרוק עלול להתאדות במהירות ולשאוב עוד לחות בתהליך, מה שגורם לשפתיים להתייבש עוד יותר.
מתי לפנות לרופא?
אם הפחתתם את השימוש בשפתונים אך השפתיים שלכם עדיין צורבות או סובלות מיובש קיצוני, שקלו לפנות לדרמטולוג. סדקים עמוקים, דימום, או כאב מתמשך עשויים להצביע על בעיה רפואית שדורשת התייחסות מקצועית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו