"מאות קילוגרמים של מצות שמורות ומהודרות, בעבודת יד, הופצו השנה ליהודים ברחבי סעודיה, ובעזרת השם בשנה הבאה אוכל לקיים כאן את ליל הסדר בוודאות", כך מצהיר הרב יעקב ישראל הרצוג, ירושלמי יליד ארה"ב שכאיש עסקים נמצא על קו ישראל-סעודיה.
הרצוג לא מסתיר את רצונו לעבור בקרוב עם משפחתו למדינה הגדולה ביותר בחצי האי ערב. "כיום אין שם שום תשתיות לחיי קהילה יהודית, אני מתחיל הכל מההתחלה ואקח מקום מגורים באופן עצמאי. אני חופר כעת מקווה טהרה, שהוא הבסיס, ואקיים תפילות, סעודות שבת וחג עד שיהיה משהו מסודר מטעם המדינה. זה קורם עור וגידים, ובעזרת השם אעבור לשם באופן מלא בתוך חצי שנה".
הרב הרצוג מחדד את היותו איש פרטי, ולא נציג חב"ד או גורם מטעם המדינה. "אני לא מזרחן ולא יודע מה הצפי לנורמליזציה בין סעודיה לישראל. אני רק יודע שהמדינות באזור תמיד שומרות על קשרים כאלה ואחרים, והשאיפה שלי היא שהמלך סלמאן בן עבד אלעזיז אלסעוד ייתן הכרה לקהילה היהודית בממלכה בקרוב.
"נכון להיום, אני מעניק את כל השירותים הנצרכים ליהודים שם מיוזמתי ובאופן וולונטרי. אם המלך יבקש ממני, אשמח לשמש בתפקיד באופן פורמלי ולהיות הרב הראשי של סעודיה. הכוונה היא מעבר להיותי איש עסקים, כך שאוכל להיות יו"ר הקהילה היהודית. איפה שאני יכול להוסיף ערך - אשמח לעזור".
"תיקון היסטורי"
הרב הרצוג, בן 45 משכונת רמת שלמה בירושלים, הוא אב לשמונה ובעל עסק פרטי לשיווק זרעי ירקות (החברה מתמחה בעגבניות ובפלפלים). מניסיונו העסקי, הוא משתף כי "עדיף תמיד לשמר מצב של הידברות. אני סומך על המנהיגים משני הצדדים שידעו מה לעשות בשלב הזה, ולקדם את היחסים בין ישראל לסעודיה".
על פי הערכותיו, בממלכה הסעודית מתגוררים כיום כ-3,000 יהודים אשר עובדים עבור חברות רב-לאומיות - בטווח שבין כמה חודשים ועד ליותר מעשור - בשורת תחומים: כאדריכלים וכמהנדסים בפרויקטים של תשתיות ותיירות, בתפקידי הוראה, רפואה ועוד. מדובר בתמהיל של יהודים ששורשיהם בארצות קנדה, ארה"ב, צרפת, דרום אפריקה ואחרות.
אמנם קהילה יהודית הייתה קיימת בשנת 1934 בנג'ראן, סמוך לגבול עם תימן, אך הרצוג תופס את השינוי האזורי ברחבי המזרח התיכון כתיקון לעוולה ההיסטורית שהתקיימה במחצית הראשונה של המאה הקודמת. "עם גירוש היהודים מסעודיה, היה שינוי גדול בין הממלכה הסעודית לעומת שאר המדינות האסלאמיות שבהן היו חיים יהודיים מסודרים בחסות המדינה", הוא אומר.
לדבריו, "הקשר העמוק שיש ליהודים והמוסלמים עוד מימי אברהם אבינו עד לאחר ייסוד האסלאם, כמו גם חיי היהודים בכל המדינות השיעיות והסוניות - מלבד סעודיה, המדינה המוסלמית הכי חשובה בעולם. כעת מתהווה תיקון היסטורי, בכך שהם מראים שהם מכבדים ומקבלים יהודים כפי שתמיד היה מקובל באסלאם. באופן כללי, עם כל תהליכי המודרניזציה שעוברים, הסעודים תמיד יהיו מסורתיים מאוד ומעריכים אנשים בעלי מסורת וזהות חזקה וברורה".
בשלוש השנים האחרונות נמצא הרצוג בקשר הדוק מול הסעודים על רקע הקמתה של ניאום - עיר העתיד שלהם, שצפויה להפוך לאחד ממרכזי הכלכלה המובילים בעולם – בייחוד בכל הנוגע לנושאי חקלאות וקיימות.
"בחוויה האישית שלי, מעולם לא חוויתי עוינות או הרגשתי חוסר כבוד כלשהו כלפי יהודים בסעודיה, ולכן כל הסכם עתידי יעמוד על בסיס אמיתי של חיבור וקשר טוב. הם מסבירי פנים כלפיי ומצפים לראות עוד ועוד יהודים המגיעים לשם. הגיע הזמן שכך יהיה, ואני מאמין שהרבה ימצאו שם ברכה למעלה מן המשוער".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו