הטיפול המיידי והפשוט שהיה עשוי לסייע לאושר הצעירה: "טיפול מהיר באמצעות מזרק אפיפן (אדרנלין) יכול היה להציל את הצעירה שמתה מאלרגיה. מקרי מוות באלרגיה למזון נובע מאיחור בהזרקת אדרנלין ולכן חשוב מאד שכל אדם שיש לו אלרגיה למזון, בעיקר כשנחשף למזון צריך שיהיה אתו את המזרק", כך אומר פרופ' אהרון קסל, מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה בבני ציון, וחבר ועד האיגוד לאלרגיה ואימונולוגיה בהתייחסו למותה של אושר דרעי (22) מתגובה אלרגית קשה במסעדה בחצור הגלילית.
"הבעיה האחת במקרה הזה הוא שבמסעדה כשרה לא אמור להיות חלב. הצעירה לא הייתה אמורה לקבל מנה חלבית והרגישה מאד בטוחה. מצד שני אי נשיאת מזרק אפיפן זו טעות גדולה מאד. האפיפן זה הטיפול הראשון השני והשלישי במקרים של תגובות קשות וזה היה יכול להציל אותה. במסגרת חוק להצבת מזרקי אפיפן במוסדות חינוך הוחרגו מסעדות שנכללו בשלב הראשון של החוק וחבל מאד משום שזה מציל חיים.
"אנשים עם אלרגיה למזון חייבים לשאת בכל זמן ובכל עת את מזרק האפיפן כי אי אפשר לסמוך על אף אחד ובפרט כשמגיעים למסעדות או למקומות שאוכלים בהם. לעיתים זה נובע מבורות של אנשים שנמצאים במסעדות".

כ-3% מהילדים ובני הנוער סובלים מאלרגיה למזון, כאשר גורמי האלרגיה העיקריים הם חלב, אגוזים ובוטנים. באוכלוסייה הבוגרת יורדת שכיחות הסובלים מאלרגיה למזון לכחצי אחוז. מרבית התגובות שהסתיימו במוות בישראל או בתחלואה קשה היו בגלל ארגיה לחלב ובכך שנה יש כמקרה מוות אחד מאלרגיה למזון.
"ככל שהגיל עולה התגובות האלרגיות קשות יותר. מי שנשאר עם אלרגיה בבגרות אלו המקרים היותר קשים. הדרך העיקרית לטפל היא הימנעות, שימוש במזרק וטיפול ייחודי שניתן באסף הרופא ובבני ציון ליצירת סבילות למזון אלרגני (דה-סנסטיזציה)", אומר פרופ' קסל.
הוא מסביר כי התגובה האלרגית שחוותה היא תגובה רב מערכתית של כשל ריאתי ונשימתי שנובע מבצקת בדרכי הנשימה ובהמשך ירידה באספקת הדם לאיברים חשובים בשל כשל לבבי.
"מדובר בתגובה מיידית לאלרגן שגורמת להפרשה של היסטמין וכשזה קורה בדרכי הנשימה זה גורם לחנק ומוות. התהליך הזה הוא בדרך כלל תהליך מהיר שיכול להתרחש תוך דקות ולהביא לתוצאות קשות ביותר ולכן יש חשיבות גדולה ביותר בהזרקה של אפיפן או אדרנלין. חשוב לשאת בכל זמן ובכל עת את מזרק האפיפן כי אי אפשר לסמוך על אף אחד ובפרט כשמגיעים למסעדות או למקומות שאוכלים בהם. לעיתים זה נובע מבורות של אנשים שנמצאים במסעדות".

מקרי מוות או פגיעה קשה מאלרגיה נחשבים לנדירים ושכיחותם כמקרה אחד בשנה. בסוף 2019 נפגעה קשה הילדה מאיה לוי (11) שנחשפה באופן יזום לחלב שאליו היתה אלרגית כחלק מבדיקה שגרתית בשניידר. ועדת בדיקה למקרה מצאה כשלים באופן הטיפול בה בבית החולים.
ב-2015 נפטר החייל שלו חזן שהיה גם הוא אלרגי לאגוזים לאחר שנחשף לאגוזים בחדר אוכל צבאי.
בחודש אוגוסט 2015 מת בבית החולים ברזילי נער בן 17 משדרות שהיה אלרגי לחלב, לאחר שאכל כדור שוקולד שהכיל חלב. ביולי 2014 מת נער בן 15 שסבל גם הוא מאלרגיה לחלב. ביוני 2014 מת נער מרחובות שהיה אלרגי לחלב ואכל פיצה
לפני עשור מתה צעירה בשם חן אפרת שהייתה אלרגית לאגוזים לאחר שאכלה במסעדה קינוח עם נוטלה שהכיל אגוזים.
"המודעות במסעדות לאלרגיות גדלה"
מאיגוד המסעדות והברים נמסר בתגובה לטרגדיה: "הלב נקרע מאובדן של חיים צעירים בצורה כל כך טרגית. תנחומינו למשפחה שאיבדה את היקר מכול. נמתין לבירור העובדות לאשורן, על מנת להפיק לקחים ולחדד נהלים בקרב ציבור המסעדנים".
שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים אמר לישראל היום כי "המודעות בקרב המסעדנים לתופעות אלרגיות כאלה ואחרות גדלה מאד בשנים האחרונות. מדובר במקרה מאד קיצוני ולצערי טרגי".
בהכנת הידיעה השתתפו מיטל יסעור בית-אור והיאלי יעקבי־הנדלסמן
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו