"פגיעה בפריפריה": הצעת אי-אמון בממשלה בגלל היעדר אישור הפעלתו של רובוט רפואי

ח"כ אופיר כץ יגיש את ההצעה לאור העובדה שכבר ארבעה חודשים הממשלה לא מאשרת את הפעלת הרובוט הניתוחי "דה וינצ'י" שרכש בית חולים בנהריה • כץ: "מגיע לתושבי הצפון שירות רפואי שווה כמו לתושבי המרכז"

רובוט "דה וינצ'י", צילום: דודו גרינשפן

האם אי הפעלת הרובוט הניתוחי המשוכלל בבית החולים בנהריה תוביל להצבעת אי אמון בממשלה? לאחר שהסיפור על אי מתן אישור להפעלת הרובוט נחשף ב"ישראל היום", סיעת הליכוד וח"כ אופיר כץ יעלו ביום שני במליאת הכנסת הצעת אי אמון בראש הממשלה בנושא "פגיעה בבריאות תושבי הפריפריה". זאת לאחר שבמשך ארבעה חודשים הממשלה לא מאשרת הפעלת רובוט ניתוחי מוסג דה וינצ'י שנקנה על ידי בית החולים בנהריה.

ההצעה נוגעת גם לעובדה שלא אושרה הקמת יחידה לצינתורי מח - טיפול מתקדם לשבץ מוחי, בבית החולים ברזילי באשקלון. "הממשלה מונעת הפעלת מכשור רפואי שקיים בבתי החולים בפריפריה ופוגעת באופן קשה בשירות הרפואי שתושבי הצפון והדרום מקבלים", נכתב בהצעת אי האמון שנשלחה ליו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי.

מדובר במכשיר בעלות 11 מיליון שקלים שנרכש מכספי תורמים לבית החולים בנהריה - אלא שהרובוט עדיין לא הופעל משום שמשרדי הבריאות והאוצר לא מאשרים את הפעלתו. נכון להיום, המטופלים הנדרשים לעבור ניתוחים באמצעות המכשיר נדרשים לנסוע למרכז הארץ.

המרכז הרפואי לגליל בנהריה, צילום: מישל דוט קום

בישראל ישנם רק 11 מכשירים מסוג זה, כאשר שבעה נמצאים בבתי חולים באזור המרכז ושניים בירושלים.  בפריפריה ישנו מכשיר אחד בבית החולים סורוקה בדרום ובבית החולים רמב"ם בצפון.

בדיון שהתקיים בוועדת הבריאות בחודש אוקטובר האחרון, הודתה ראש מנהל הטכנולוגיות במשרד הבריאות , ד"ר אסנת לוקסנבורג כי ניתנו בישראל רק שמונה רישיונות וכי יש בתי חולים שמפעילים את הרובוט ללא שקיבלו רישיון ויש שקיבלו רישיון רטרואקטיבית.

בדיון נמסר ממשרדי הבריאות והאוצר שהם ישנו את התקנות ויאשרו הפעלה של מכשירים נוספים, אך מאז עבר מעל חודש, לא אושרו התקנות והנושא לא עלה לדיון נוסף בוועדת הבריאות.

ח"כ אופיר כץ: "אין שום הלימה בין כמות המכשירים שקיבלו במרכז לבין הצפון", צילום: אורן בן חקון

הרובוט מבצע ניתוחים מורכבים, בהם ניתוחי ערמונית ומעקף קיבה. ייחודו בכך שהניתוח מתבצע באמצעות זרוע רובוטית שמוכנסת דרך פתח קטן וללא חתך גדול. המנתח יכול להפעיל אותו מרחוק ואפילו מחדר אחר. ההחלמה מהניתוח מהירה יותר והתוצאות טובות יותר.

ח״כ אופיר כץ: ״הממשלה והקואליציה הזו פוגעות פגיעה אנושה בתושבי הפריפריה. אין שום הלימה בין כמות המכשירים בפריפריה למרכז. יש פה מדיניות של משרדי הממשלה לאפשר לבתי חולים במרכז לרכוש מכשירים, ובפריפריה? סוגרים את הברזים. מגיע לתושבי הצפון שירות רפואי שווה כמו לתושבי המרכז. הממשלה הזו אימצה קו של רמיסת חלשים, אנשי פריפריה וכל מי שלא ב'אליטה'. אמשיך להילחם״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר