בכוונת 83% מבני 65 ומעלה, ובהם חולים כרוניים, להתחסן נגד שפעת. זאת, בהשוואה ל־50% בלבד מהנשים ההרות שהצהירו על כוונתן זו, וכ־60% מהורים ביחס לילדיהם. הנתונים הללו התפרסמו בסקר שנערך מטעם קופת החולים מאוחדת, בקרב מבוטחיה בקבוצות הסיכון הנ"ל.
מבצע ההתחסנות לשפעת החל לפני שבועיים, ועד כה, למרות תקופת החגים וחרף מזג האוויר הלא־סתווי בעליל - כבר התחסנו 223 אלף איש בכל קופות החולים.
למרות זאת, מדו"ח המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי נכון לספטמבר 2021, דווח על פעילות שפעת נמוכה מאוד במדינות חצי הכדור הדרומי ובעולם בכלל.
החיסון נגד שפעת מומלץ לתינוקות מגיל חצי שנה ועד לגיל 12. 60.4% מההורים ענו כי הם בטוחים שיחסנו את ילדיהם, בעוד 17% בטוחים שלא יחסנו, וכמעט רבע מההורים (22%) עדיין מתלבטים. בקרב המתלבטים ואלו שלא יחסנו הוזכרו הסיבות הבאות: חשש מתופעות לוואי (53%), דעה שלפיה השפעת היא מחלה קלה שניתן לעבור אותה ללא חיסון (68%), 57% ציינו כי הם חוששים שהחיסון עצמו יגרום לילדים לחלות בשפעת.
ובאותו עניין, חברת פייזר מתחילה במחקר על חיסון נגד שפעת המבוסס על טכנולוגיית mRNA שעליה מבוסס החיסון לקורונה של החברה.
בשבוע האחרון החל בארה"ב ניסוי שלב 1 בחיסון השפעת הגנטי, שיתקיים בקרב בני 85-65. מטרתו להעריך את הבטיחות, הסבילות והאימונוגניות שלו.
לפי דבריה של מלי קושא, אחות ראשית ומנהלת אגף הסיעוד שהובילה את הסקר, "הריחוק החברתי והמסכות גרמו לכך שעונת השפעת בשנה שעברה כמעט ולא הייתה נוכחת בחיינו, והפעם האחרונה שהיה שיעור כל כך נמוך של תחלואה היה בשנת 1988. לצערנו, השפעת אמורה לחזור השנה, והיא עלולה גם להתחיל מוקדם יותר מהרגיל. כבר עכשיו יש עלייה ברורה בוירוסים של דרכי הנשימה העליונות, שמאפיינים את עונת החורף. צריך לזכור שעונת השפעת מגיעה בעיצומה של תחלואה מזן הדלתא האחראי לגל הרביעי. המשק פועל, מערכת החינוך נפתחה כסדרה, וגם ענף התיירות שב לפעול. כל אלה הם תנאים נוחים להפצת השפעת בארץ ובעולם. לכן, ההתחסנות נגד השפעת, תמנע תחלואה צולבת של פלורונה – שילוב של שפעת וקורונה, וגם תפחית את העומסים על מערכת הבריאות".
ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים מחטיבת הרפואה בלאומית: "כמו כל הקופות נערכנו מרגעי קביעת המדיניות לבנוAA מערך לוגיסטי כדי להוציא את מבצע הההתחסנות לפועל. הרושם היה שגם בגלל שבשנה שעברה היינו בשנת 'שחונת' שפעת שלא תהיה התנפלות על החיסונים ולכן פתחנו את האפשרות להתחסן לכולם. התיעדוף מתבטא בכך שאוכלוסיות קשישות ועם מחלות רקע ונשים הרות ישנו דגש ברשומה הרפוית שלהם כך שאם הם נמצאים בביקור שגרתי הצוות הרפואי רואה את זה ומציע להם להתחסן.
"בעולם ובתחום רפואת הילדים מדברים על חורף 'טווינ-דמי'- עם אפידמיה של קורונה ושפעת. נהיה פחות עם שמירת מרחק ומסיכות, בניגוד לשנה שעברה אין סגרים שמנעו מפגשים והפצה. תוסיפי לזה את העובדה שהיתה שנה שלמה שאנשים לא נתקלו בנגיף ולא אימנו את המערכת החיסונית להכיר את הנגיף כולל ילדים בני שנתיים שלא קיבלו נוגדנים מהאם. וזה עלול לגרום לכך שגם נגיף לא אלים עלול להתתפשט יותר ולהביא לתסמינים חמורים. ולכן כדאי מאד להקשיב לעצת הצוותים הרפואיים ולהתחסן".
משרד הבריאות פרסם הועה לעידוד ההתחסנות: "בחורף 2021-2022, ישראל צפויה להתמודד עם תחלואה מקבילה של COVID-19 ושפעת עונתית. לא ניתן לצפות את חומרת תחלואת השפעת בחורף זה.אנו ממליצים להתחסן נגד נגיף השפעת. נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה - דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה ואף למקרי מוות. מתן חיסונים נגד שפעת הם המענה הטוב ביותר להגנה על האוכלוסייה מפני המחלה.
"השפעת עלולה להיות קשה גם אצל אנשים ללא מחלות רקע ולכן ההמלצה היא לחסן את כל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה. כאשר ראשונים בקדימות ובסדרי העדיפות הן קבוצות סיכון כגון אנשים עם מחלות כרוניות, בני 50 ומעלה, נשים הרות וילדים עד גיל 5".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו