ההסכם הסודי: בנט דרש מבתי החולים שתיקה תמורת תקנים

כלפי חוץ הממשלה הכריזה חגיגית על תוספת מאות תקנים לבתי החולים • אלא שכעת מתבררת התמורה חסרת התקדים: מנהלי בתי החולים התחייבו בחשאי שלא לדווח על אי־ספיקה - בכל מחיר • "גובל בהונאה"

מחלקת הקורונה בבית החולים זיו, צילום: דוד כהן, ג'יני

ההסכם של הממשלה עם משרד הבריאות ומנהלי בתי החולים על תוספת מאות תקנים של צוותי רפואה לטיפול בחולים, כולל גם הסכם הבנות סודי וחסר תקדים שהוסדר ונקבע בעל פה.

על פי הסכם זה, מנהלי בתי החולים התחייבו שלא לדווח, לא להתריע ולא להתראיין לתקשורת על אי־ספיקה של בתי החולים לטיפול בחולי קורונה במצב קשה ובחולים אחרים במצב קשה, זאת בלי קשר למצב בפועל בבתי החולים ורמת הטיפול בחולים. כך עולה משיחות עם חמישה מנהלים בכירים של בתי חולים גדולים בארץ, שחלקם היו מעורבים באופן אישי בהסכם בין משרד הבריאות והממשלה.

לדברי בכיר במשרד הבריאות, נוסף על כך הייתה בממשלה דרישה חסרת תקדים, לראשונה אי־פעם מצד משרד הבריאות, "לרדת בסטנדרטים של הטיפול הרפואי כדי להגיד שניתן לעמוד בטיפול בחולי הקורונה ולא להיכנס לסגר", ומנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אף הזהיר את הממשלה ש"עלולים למות חולי קורונה ברחובות".

מחלקת קורונה בשערי צדק. התפוסה בבתי החולים עברה את המכסה // צילום: אורן בן חקון, אורן בן חקון

ל"ישראל היום" נודע כי אחד ממנהלי בתי החולים הגדולים בארץ דיווח אתמול על הפגישה עם רה"מ בנט וסיפר כי בעבור מאות התקנים של רופאים, רופאות, אחים ואחיות, שיינתנו בשלוש פעימות לבתי החולים בארץ, מנהלי בתי החולים יאמרו בתמורה כי "אנחנו עומדים בעומסים".

"לא מוסרי ולא חוקי"

מנהל בית חולים נוסף אמר ל"ישראל היום" כי "ההסכם החדש יעזור כבר בגל החמישי והשישי של המגיפה, אבל בגל הנוכחי ההבנה היא שאנחנו חייבים לעשות מאמץ עילאי לספוג, בכל מחיר שיהיה, את הטיפול הרפואי בחולי הקורונה במצב קשה - גם אם הצוותים הרפואיים החדשים לא מיומנים לטפל בהם".

מנהל אחר של אחד מבתי החולים הגדולים בארץ אמר ל"ישראל היום" כי "ההבנות האלה אינן מוסריות ואינן חוקיות, ומדובר בחשש להונאה של הציבור שלא יקבל מידע על המצב האמיתי והעגום מאוד של רמת הטיפול בחולים במצב קשה. הממשלה תוכל להמשיך שלא להחליט על הגבלות נוספות, כשבמקביל היא קנתה את השקט של מנהלי בתי החולים, יהיה אשר יהיה המחיר שישלמו החולים".

תסריט הבלהות יחזור? מחלקת הקורונה באיכילוב באחד הגלים הקודמים // צילום: יוסי זליגר, יוסי זליגר

ל"ישראל היום" נודע בנוסף, כי מנהלי בתי חולים התריעו אתמול כי המצב בבתי החולים נכון לעכשיו הוא כבר קשה מאוד, ואחד מהם הזהיר כי "בתי החולים בשיא הקיבולת. מספר החולים קשה מטפס כל יום. חולים במצב קשה ממתינים במשך שעות באמבולנסים מחוץ למיון בגלל העומס, ואין כבר לאן לצמצם את המחלקות הפנימיות".

מנהל בית חולים אחר אמר כי "בטיפול נמרץ תפוסות כבר היום שליש מהמיטות על ידי חולי קורונה מונשמים, והמצב קשה מאוד בשיעורי התפוסה במחלקות הפנימיות. לא הייתי רוצה שיטפלו ככה בבני משפחתי". מנהל נוסף התריע כי "יש בימים האחרונים עלייה משמעותית מאוד של האשפוזים, מנסים להסתיר זאת מהציבור".

מנהל בית חולים גדול הוסיף כי "הדרישה של משרד הבריאות היא שבתי החולים ייתנו פתרון ל־2,400 חולי קורונה וברור שהדבר לחלוטין לא אפשרי - יוצא שמערכת הבריאות נזרקת באופן זה לכלבים. כל זה בגלל הלחץ הכבד והאגרסיבי של רה"מ בנט על מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש".

רה"מ בנט. בסביבתו מפעילים לחצים כבדים על מנהלי בתי החולים // צילום: אורן בן חקון,

"הפרד ומשול"

בכיר במערכת הבריאות אמר אתמול כי "מצער מאוד שהמדינה, פעם באמצעות משרד האוצר ופעם באמצעות סביבתו של רה"מ, עושה כל מאמץ לייצר 'הפרד ומשול' בתוך מערכת הבריאות, לרבות בצעדים שנועדו להחליש את מנהלי בתי החולים ולהפוך אותם לחיילים שמבצעים פקודות וכפופים לפקידים, במקום לאינטרסים הבריאותיים של המטופלים".

לדבריו, "זו המטרה היחידה שעומדת מאחורי הסעיף הנבזי בחוק ההסדרים שמבקש להטיל סנקציות על מנהלים שלא יעמדו לכאורה ביעדים תקציביים. זורקים לנו פירורים ואומרים 'עכשיו תתנהגו יפה ותגידו אמן'".

פרופ' חגי ציון, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר כי "מאז תחילתו של הגל הרביעי, המצב במחלקות האשפוז רק מחמיר והתפוסה בהן עומדת כבר על 120־140 אחוזים. לא נזנח את הציבור, ולא נאפשר כל פגיעה בסטנדרטים הרפואיים".

בתוך כך, בהמשך לפרסום ב"ישראל היום" על כך שהאוצר מסרב לפתוח עוד מחלקת קורונה בבית החולים לגליל המערבי בנהריה, נמסר מהאוצר כי "במסגרת סכום כולל שהועבר למשרד הבריאות לצורך בינוי ופתיחה של מיטות לחולי קורונה, אושר למשרד להסיט סכומים בהתאם לצרכים השונים, ביניהם גם לנהריה. לכן הנושא בטיפול משרד הבריאות ולא באוצר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר