התפרצות שחפת במעון ברחובות: עובדת הגן הדביקה 11 פעוטות

בנוסף, ניתן טיפול מונע ל-30 תינוקות נוספים ולעובדים שאובחנו כנושאים את החיידק, אך לא היו חולים פעילים • ההתפרצות החלה בעקבות מקרה של אשת צוות חולה בשחפת ריאתית

 גן ילדים (אילוסטרציה) , GettyImages
גן ילדים (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

אשת צוות בגן ילדים ברחובות הדביקה חמישה פעוטות בשחפת, כך דיווח משרד הבריאות לפני כחודש וחצי. היום (חמישי) נודע כי 11 פעוטות נדבקו במחלה. כל הנדבקים מקבלים טיפול. בנוסף, ניתן טיפול מונע ל-30 תינוקות נוספים ולעובדים שאובחנו כנושאים את החיידק, אך לא היו חולים פעילים.

ההתפרצות החלה בעקבות מקרה של אשת צוות חולה בשחפת ריאתית. מחקירה אפדימיולגית עולה שהיא הדביקה 11 תינוקות במעון ואשת צוות נוספת שאובחנו עם שחפת פעילה.

מקרה נדיר של הידבקות בשחפת (אילוסטרציה), צילום: עמי שומן

במערך מודיעין בריאות במשרד הבריאות מדגישים כי על אף ההתפרצות החריגה, רמת התחלואה הכוללת בשחפת בישראל יציבה. בישראל היארעות המחלה היא בין הנמוכות בעולם עם כ-2 מקרים בשננה לכל 100 אלף איש.

כחמישית מהמקרים הם בקרב ילידי ישראל וכ-80% באזרחים שנולדו במדינות שבהן שכיחות השחפת גבוהה (בעיקר המרזח הרחוק ואפריקה) או בחסרי מעמד ממדינות אלה.

ב-2024 אובחנו בישראל 196 מקרי שחפת וב-2023 223 מקרים. באופן כללי התחלואה בעשור האחרון נעה בין 157 מקרים ל-292 מקרים בשנה.
הדבקה בחיידק השחפת אפשרית רק מחולה עם מחלה ריאתית פעילה על ידי שאיפת חלקיקים מדבקים שנפלטים לאוויר למשל בעת עיטוש או שיעול.

לרוב נדרשת חשיפה ממושכת יחסית להדבקה בשחפת, למשל בעת שיעול או התעטשות, לכן אנשים החיים באותו בית או השוהים באותה מסגרת חינוכית נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להדבקה. אנשים הסובלים מדיכוי מערכת החיסון וילדים עד גיל 5, רגישים במיוחד להדבקה ותחלואה במחלת השחפת.

כאשר הם נחשפים לאדם חולה הסיכוי שלהם להידבק ולפתח מחלה גבוה יותר מאשר אדם בוגר ובריא. עם זאת, תינוקות וילדים עד גיל 5 לא נחשבים למדבקים לסביבתם גם אם הם חולים במחלה פעילה.

לפי ספרות רפואית רק כ-5% - 10% מנשאי השחפת (מצב הנקרא שחפת חביונית, ללא סימנים של מחלה פעילה) יפתחו במהלך חייהם מחלה פעילה. עם זאת, בהתפרצות הנוכחית בגן, שיעור הנוכחים שפיתחו מחלה פעילה היה גבוה, ייתכן שבעקבות הגיל הצעיר של הנדבקים, חשיפה לחולה עם עומס מחלה גבוה או קרבה פיזית ממושכת ומשמעותית בין החולה לנחשפים במסגרת החינוכית.

במשרד הבריאות מבקשים להעלות מודעות למחלה וממליצים לצוותי רפואה להיות ערים למקרים של שיעול ממושך שלא נעלם לאחר חודש המלווה בחום, הזעות לילה או ירידה במשקל, יש להפנות את המטופל לבירור שחפת במרפאה ייעודית. זאת שום שהיעדר מודעות למחלה מביא במקרים רבים לאבחון מאוחר ולהתרחבות מעגלי ההדבקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר