כיכר החטופים. צילום: גדעון מרקוביץ'

טראומה ממושכת, שכול משובש וחוסר ודאות: המצוקה של משפחות החללים החטופים

דוח חדש של מערך הבריאות במטה משפחות החטופים חושף את המצוקה של משפחות החללים החטופים • בדוח מדגישים כי למרות הסטטוס הייחודי, המדינה אינה מכירה במשפחות כקבוצה ייחודית, ולכן מעמדן המשפטי אינו מוסדר

[object Object]

דוח חדש של מערך הבריאות במטה המשפחות להחזרת החטופים חושף היום (רביעי) את המצוקה הקשה של משפחות החטופים החללים, המתמודדות עם טראומה מתמשכת, שכול משובש, חוסר ודאות והיעדר סגירה.

כיכר החטופים הערב, לציון 500 ימי מלחמה, צילום: ללא קרדיט

משפחות רבות נותרות בספק מתמשך, שכן קבלת בשורת החלל התבססה לעיתים על מידע מודיעיני בלבד, ללא זיהוי פורנזי, מה שמגביר את תחושת ההמתנה והתקווה ומקשה על תהליך האבל.

הדוח מתריע כי למצב השלכות בריאותיות ותפקודיות קשות הכוללות הידרדרות פיזית ונפשית, חרדה, דיכאון ותסמינים פוסט טראומטיים, הפרעות שינה וקשיי תפקוד, כאשר משפחות רבות אינן יכולות לחזור לשגרת חיים ועבודה.

בנוסף, משפחות רבות סובלות מפגיעה חמורה בתפקוד היומיומי – כולל הפסקת עבודה או ירידה משמעותית בתפוקה, חוסר יכולת לטפל בילדים או בניהול משק הבית, קשיים בזוגיות וביחסים עם הסביבה.

רכב הצלב האדום בשחרורם של ארבל יהוד וגדי מוזס, צילום: אי.פי.אי

"מדובר במשפחות שנמצאות תחת לחץ נפשי חריג בעוצמתו, שמוביל ישירות לבעיות פיזיות ", אומר פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה המשפחות. "מה שאנחנו רואים כאן הוא שילוב של חרדה, דיכאון, טראומה ופגיעות רפואיות שמחמירות ככל שהזמן עובר ללא פתרון. ללא תמיכה מתאימה, וללא החזרת כל החטופים החללים, המצב הבריאותי של המשפחות ימשיך להתדרדר".

למרות הסטטוס הייחודי של משפחות החללים החטופים, המדינה אינה מכירה במשפחות כקבוצה ייחודית, ולכן מעמדן המשפטי אינו מוסדר באופן שמשקף את טראומת החטיפה ותקופת המאבק המתמשכת, דבר הפוגע במענים להם זקוקות המשפחות.

מחברי הדוח קראו: "יש להסדיר הכרה ממסדית, שתאפשר להן קבלת תמיכה כלכלית, ליווי נפשי וטיפול רפואי שיסייעו בהתמודדות עם האובדן והשיקום". כמו כן, הדוח מדגיש את הצורך בשיפור מנגנוני מסירת הבשורות והתמודדות עם מידע מודיעיני. "משפחות רבות קיבלו הודעות על יקיריהן ללא מידע חד-משמעי או תוך שינויים בהערכות לאורך זמן, מה שהחריף את הפגיעה הנפשית".

כיכר החטופים הערב, לציון 500 ימי מלחמה, צילום: ללא קרדיט

הדוח, שנכתב על ידי ד"ר עינת יהנה ופרופ' חגי לוין, קורא להשבת כלל החטופים - החיים לשיקום והחללים לקבורה, על מנת לאפשר לכלל המשפחות סגירה. נדרשת מודעות תקשורתית - ציבורית והכרה חברתית במשפחות, לצד פעולות הנכחה, הנצחה והקמת קבוצות תמיכה למשפחות במטרה לסייע להן בהתמודדות עם השכול המשובש והאבל המושהה.

הדוח קרא לפעולה דחופה מצד המדינה להשבת כלל החללים לקבורה בהקדם האפשרי. "המשפחות חוות סבל מתמשך בשל חוסר הסגירה, והמדינה מחויבת להחזיר את יקיריהן, לא רק כחובה מוסרית אלא גם על מנת למנוע הידרדרות נוספת במצבן הרגשי והבריאותי".

בנוסף, הדוח הדגיש גם את החשיבות בהגברת המודעות הציבורית והתקשורתית, כדי למנוע מצב שבו ברגע שהחטוף הופך לחלל, תשומת הלב הציבורית אליו ולמשפחתו נעלמת. כמו כן המליצו מחברי הדוח על שיח תקשורתי רגיש יותר והקפדה על השפה שבה משתמשים ביחס לחללים, בהתאם לרצון המשפחות, לצד פעולות הנכחה, הנצחה והקמת קבוצות תמיכה למשפחות השכולות, שיסייעו להן להתמודד עם השכול ויבטיחו שהחללים לא יישכחו. 

בריאות משפחות החטופים החללים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו