החלטה היסטורית: פקולטה לרפואה תיפתח באילת | מאחורי הקלעים

ל"ישראל היום" נודע כי באחרונה נפגשו בעיר התיירות הדרומית יואב קיש, ראש עיריית אילת וראשי אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע – שם הביעו נכונות להקמת התוכנית • במסמך סיכום הפגישה נכתב כי התקבלה החלטה על "היערכות לפתיחה של הפקולטה בשנת תשפ״ז (2026-2027) או מוקדם יותר ככל שיתאפשר"

אילת. חרף התנגדות המל"ג, הפקלוטה לרפואה תיפתח. צילום: יהודה בן יתח

שר החינוך יואב קיש מקדם בימים אלו החלטה היסטורית להקמת פקולטה לרפואה באילת. על פי החלטת השר, הפקולטה החדשה תוקם על ידי אחת האוניברסיטאות בישראל, או במסגרת היוזמה לפקולטה בינלאומית בשיתוף פקולטות לרפואה באירופה וקופת חולים כללית.

ההחלטה החדשה של שר החינוך קיש היא חלק מהתכנית הלאומית להרחבת לימודי הרפואה בארץ, במסגרתה כבר התקבלו האישורים להקמת פקולטות חדשות לרפואה באוניברסיטת רייכמן בהרצליה, באוניברסיטת חיפה ובמכון ויצמן למדע ברחובות.

"המחסור ברופאים הוא אתגר לאומי": טקס המחזור הראשון של בי"ס דינה רקנאטי לרפואה באוניברסיטת רייכמן // אוניברסיטת רייכמן

ההחלטה על הקמת הפקולטה לרפואה באילת התקבלה גם בעקבות הצעת החוק שהוגשה לכנסת על ידי ח"כ שלום דנינו מהליכוד ובעקבות המאבק המתמשך לקידום מערכת הבריאות של ראש עיריית אילת אלי לנקרי. 

ב"ישראל היום" חשפנו בשנה האחרונה את המאבק להקמת פקולטה לרפואה באילת ואת המאבק לקידום מערכת הבריאות באילת והערבה שנמצאת במצוקה הקיצונית ביותר בארץ, כשמאז תחילת המלחמה בולט עוד יותר המחסור הקיצוני ברופאים ובשרותי בריאות בסיסיים באילת ובערבה.

המסמך שנתן את החותמת

ל"ישראל היום" נודע עוד כי באחרונה התקיים מפגש באילת ביחד שר החינוך יואב קיש, ראש עיריית אילת אלי לנקרי וראשי אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, ובעקבותיו ניתנה ההצהרה הראשונית על הנכונות להקים את התוכנית. יש לציין כי עדיין אין החלטה רשמית בנושא וכי לנקרי ביקש לפני כשבוע מאוניברסיטת בן גוריון הבהרות נוספות בנושא. מובן שהקמת פקולטה לרפואה מחייבת גם החלטה של המועצה להשכלה גבוהה (מל״ג) כששר החינוך עצמו מכהן בין היתר כיו"ר המועצה.

בית החולים יוספטל באילת. סובל מחסור קשה, צילום: דני מרון

ההחלטה החדשה של שר החינוך התקבלה ב-15 בינואר השנה בעקבות פגישה עם ראש עיריית אילת לנקרי, השרה להגנת הסביבה עידית סילמן, ח״כ שלום דנינו ונציגי המועצה להשכלה גבוהה. בסיכום הפגישה נקבע במסמך כי יש לקדם בדחיפות ״פרוצדורה של אישור הקמת הפקולטה מבחינה מקצועית אקדמית", ולהיערך "לפתיחה של הפקולטה בשנת תשפ״ז (2026-2027) או מוקדם יותר ככל שיתאפשר״.

עוד נקבע במסמך סיכום הפגישה כי לאחר שעיריית אילת וקופת חולים כללית, הבעלים של בית החולים יוספטל באילת, יציגו את ההשקעות והתכניות שלהם, "השר יכנס את כל ראשי הפקולטות לרפואה בארץ על מנת להציג להם שיתוף פעולה עם הקמת הפקולטה בעיר. במידה ולא תהיה אוניברסיטה ישראלית שתרצה זאת, האפשרות תעבור לאוניברסיטה בינלאומית״.

בהצעת החוק שהגיש ח״כ דנינו באוקטובר 2024 נכתב כתב כי ״ההזנחה הקשה, הכרונית והמתמשכת  של שרותי הרפואה והבריאות באילת היא החריפה והקשה ביותר בישראל ונמשכת מזה עשרות שנים ללא שינוי משמעותי. השינויים הגאו-פוליטיים בעת האחרונה המחישו עד כמה בית חולים יציב באילת חשוב לישראל ברמה האסטרטגית וחובה על המדינה להידרש לחיזוקו והבטחת איתנותו בעת שגרה כמו גם בעת חירום. הקמת פקולטה בינלאומית לרפואה באילת תיתן מענה לצורך של מדינת ישראל בהגדלת היצע הרופאים והמטפלים במקצועות הרפואה באילת ותביא לפריחה אקדמית, מחקרית ויזמית בעיר".

בטקס חגיגי: נפתחה הפקולטה לרפואה באריאל // גיל קרמר

אילת. בדרך לפתרון, צילום: יהודה בן יתח

כפי שנחשף  ב"ישראל היום" על המחסור הקשה ומסכן החיים ברופאים מומחים בבית החולים יוסטפל, חזר, התריע והתלונן בשנים האחרונות על כך ראש עיריית אילת אלי לנקרי בפני משרד הבריאות, אבל עד עתה לא חל  כל שינוי משמעותי במחסור הקיצוני ברופאים מומחים ובשרותי רפואה בסיסיים בבית החולים היחיד בעיר.

במרץ 2023 כתב לנקרי למשה בר סימן טוב, מנכ״ל משרד הבריאות, כי הוא מבקש לקבוע את הדיונים עם הנהלת "כללית" ומשרד הבריאות על מצב שרותי הרפואה באילת והדגיש כי ״ישנה חשיבות רבה לקיום הדיונים הללו, שנוגעים לחייהם ובריאותם של תושבי אילת, אשר כידוע לך, סובלים משירותים רפואיים נחותים, ונדרשים לעיתים תכופות להגיע למרכזים רפואיים במרכז הארץ על כל המשמעויות שבכך״.

באוגוסט 2023 התריע שוב לנקרי בפני בר סימן טוב כי "האתגר הגדול ביותר של העיר הוא בכל הקשור לשירותי הרפואה לתושבי העיר, האזור ונופשיה. אדגיש תחילה כי נעשה מאמץ גדול בהחלפת שיפור הדרגתי בשירותי בית חולים אשר ניכר במישורים אחדים, ובמבט קדימה ניתן לראות באופטימיות את המשך השיפור. אולם יחד עם זאת, לצערי 68 אלף תושבי אילת, ועוד מאות אלפי נופשים, עדיין זוכים לשירותי רפואה נחותים בהרבה מישורים בהשוואה לאלו הניתנים בשאר חלקי ישראל. נדרשת עוד כברת דרך ארוכה לעשות לשיפור השירותים".

עוד התריע לנקרי כי "ראיתי ואני עדיין רואה בדאגה רבה את אלפי תושבי העיר הנזקקים לשירותי רפואה, ולעיתים בסיסיים. רבים נאלצים להגיע למרכזים רפואיים במרכז הארץ, כאשר הדרך לעשות זאת הפכה לסיוט לאחר סגירת שדה דב. ברור כי נדרשת תכנית ייחודית לעיר בתחומי הבריאות שהיעד המרכזי בה צריך להיות שתושבי אילת יקבלו שירותים רפואיים כמו כל יתר תושבי מדינת ישראל".

ראש עיריית אילת אלי לנקרי, צילום: יהודה בן יתח
נהכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, צילום: ללא

"מגה פרויקט"

ח"כ דנינו אמר ל"ישראל היום" כי "אני מברך את שר החינוך, יואב קיש, על החלטת המתווה ההיסטורית שבו תיפתח פקולטה לרפואה באילת ותינתן קדימות לאחת האוניברסיטאות הישראליות לפיתוח הפקולטה. במידה שלא תימצא כזו, הוא יתמוך בהקמת פקולטה בינלאומית.

"הקמת הפקולטה היא מהלך חשוב ומתבקש, התואם את אופייה התיירותי והקוסמו-פוליטי של העיר. מדובר במגה פרויקט שישרת את העיר בשני היבטים מרכזיים: שיפור ושדרוג שירותי הבריאות הירודים כיום עבור תושבי אילת וחבל הערבה, וחיזוק הכלכלה המקומית באמצעות יצירת מקומות תעסוקה חדשים והכנסות נוספות. עם הקמת הפקולטה ישנה התחייבות של קופת חולים כללית להשקיע בפיתוח בית החולים יוספטל.

"ד"ר משה כהן, יזם עם חזון, עומד בראש פרויקט עם עצמאות כלכלית אשר יעניק הכשרה מקצועית מלאה לרפואה. אני מברך על היוזמה המקורית, היצירתית והמשמעותית, שבה כולם יוצאים נשכרים. יש לי הערכה רבה לראש עיריית אילת, אלי לנקרי, איש מיוחד שמשעבד את זמנו וכל יכולותיו לפיתוח העיר אילת באיתור פרויקטים ייחודיים, משני מציאות המחזקים את כלכלת העיר ומבססים אותה על מקורות הכנסה מגוונים כדוגמת הפקולטה לרפואה".

יוזם הצעת החוק חבר הכנסת שלום דנינו, צילום: אורן בן חקון

אלי לנקרי, ראש עיריית אילת אמר ל"ישראל היום" כי "אני מודה לח"כ דנינו על תמיכתו באילת ועל הובלת החקיקה להקמת פקולטה בינלאומית לרפואה, שנדרשה עקב התנגדות המועצה להשכלה גבוהה. לשמחתי, שר החינוך הוביל פריצת דרך בהחלטתו ההיסטורית להקים פקולטה לרפואה באילת, תוך העדפה למסלול ישראלי, ואם לא - למסלול בינלאומי. כך או כך, הפקולטה תיפתח לכל המאוחר בתחילת שנת תשפ"ז.

"ההחלטה לפתוח שלוש פקולטות במרכז הארץ מבורכת, וכעת הקשב חייב להיות מופנה לשער הדרומי של ישראל, הסובל ממצוקת שירותי רפואה חסרת תקדים. לצד המאמצים להקמת פקולטה ישראלית, חשוב לציין כי אילת זוכה להתעניינות ותמיכה רחבה מגורמים אקדמיים מובילים בעולם, הרואים בהקמת פקולטה לרפואה בעיר הזדמנות לשיתוף פעולה אקדמי ובינלאומי. אני מאמין כי שילוב נכון של כוחות יוכל להוביל להקמת מוסד מצוין שישרת את העיר ואת ישראל כולה. אילת חייבת לקבל את המענה הראוי, ולא ננוח עד שזה יקרה".

אילת. היסטוריה בעיר, צילום: יהודה בן יתח

ד"ר משה כהן, מנכ"ל חברת "מדיקל דוקטור" והיזם של הקמת הפקולטה אומר כי "אני מברך על החלטת שר החינוך יואב קיש, בתמיכת ראש העיר אלי לנקרי, להקים פקולטה לרפואה בעיר אילת. כיזם הפרויקט אני יכול לקבוע בוודאות שהפקולטה, בשיתוף עם קופת חולים כללית, עתידה לשפר לאין שיעור את שירותי הרפואה לתושבי אילת ולמיליוני התיירים שפוקדים את העיר מדי שנה.

"אקדמיה רפואית בשער הדרומי של מדינת ישראל תגשר מעל קונפליקטים אזוריים ותהווה עוד שלב בשינוי פני המזרח התיכון ליצירת עתיד טוב יותר וליישום הסכמי שלום קיימים ועתידיים. נעבוד בכל המרץ יחד עם פקולטות ישראליות ובינלאומיות על מנת להפוך את החזון שרקמנו לפני יותר משלוש שנים למציאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר