החטופים ששבו מהשבי ניצבים בפני אתגר כפול: שיקום גופני ונפשי. הבדיקות הראשוניות עשויות לגלות את עומק הפגיעה - גופם רזה להחריד, מערכת החיסון נחלשה, וייתכנו מקרים שבהם נגרמו נזקים לאיברים פנימיים. שהות ממושכת בתנאי מחסור קיצוניים הובילה לאובדן מסת שריר משמעותי ולעיתים אף לנזקים פנימיים שדורשים טיפול מיידי.
האתגר המרכזי והמסוכן ביותר הוא תסמונת ההזנה מחדש - מצב מסכן חיים שעלול להופיע כאשר הגוף, לאחר תקופת רעב ממושכת, מקבל פתאום מזון בכמות גדולה. התסמונת מתבטאת בשינויים קיצוניים ברמות האלקטרוליטים בגוף, שעלולים לגרום לכשל של מערכות חיוניות. לכן, התזונה חייבת להיות מבוקרת ומדורגת, תחת פיקוח רפואי צמוד.
תיעודים מרגשים של אוהד בן-עמי, אור לוי ואליהו (אלי) שרעבי עם בני משפחותיהם במסוק, דרכם לבית החולים | דובר צה"ל
מערכת העיכול, שסבלה מחוסרים תזונתיים ממושכים, הפכה רגישה במיוחד ועלולה להגיב בשלשולים, בכאבי בטן ואף בספיגה לקויה של רכיבים חיוניים. התהליך מתחיל במזונות קלים לעיכול, עשירים בחלבון אך דלי שומן וסוכר, תוך התאמה אישית למצבו הרפואי של כל משוחרר. במקביל, מערכת השרירים והשלד דורשת חיזוק הדרגתי באמצעות פיזיותרפיה מותאמת אישית.
ההתמודדות הנפשית מורכבת לא פחות מהשיקום הפיזי. חודשים ארוכים של בדידות, פחד וחוסר ודאות עלולים להוביל להפרעות חרדה, פוסט־טראומה ודיכאון. מחקרים מראים כי אנשים שעברו טראומות קשות עלולים לסבול גם מהשפעות פסיכוסומטיות – תסמינים גופניים שנובעים ממצוקה נפשית, כמו בעיות עיכול, כאבי ראש ועייפות כרונית.
הטיפול הפסיכולוגי, המותאם אישית לכל אחד, משלב שיטות מגוונות - מטיפול קוגניטיבי־התנהגותי ועד טיפול באמנות ושיטות הרפיה. חשוב להבין שההתמודדות אינה רגעית אלא תהליך ממושך, וככל שהחברה הישראלית תמשיך לחבק את השבים ולספק להם רשת תמיכה רחבה, כך הדרך לשיקום מלא תהיה קלה יותר.
למרות האתגרים הרבים, זהו בראש ובראשונה סיפור של תקווה וחוסן אנושי. בזכות הטיפול המסור של הצוותים הרפואיים והתמיכה הציבורית הרחבה, הגוף ישוב להתחזק, והנפש תמצא מחדש יציבות. השיבה הביתה היא לא רק סוף הדרך - אלא התחלה חדשה, מלאה בתקווה לחיים בריאים ומלאים.
הכותבת היא מומחית בכירורגיה וטיפול בהשמנה, מנהלת המרכז הרב־תחומי לטיפול בהשמנת־יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו