בת 8 חודשים במצב קשה לאחר שנדבקה בחיידק מסוכן

התינוקת חלתה במחלת "הליגיונרים", דלקת ריאות שמתרבה במערכות מים עומדים, כנראה עקב הידבקות מחיידק שהיה במכשיר אדים שהוריה שמו בחדרה • האיגוד הישראלי לרפואת ילדים: "לא הוכחה שום יעילות טיפולית במכשיר אדים - ובנוכחותה, הסכנה ממשית להידבק במחלה"

פעוטה בת 8 במצב קשה (אילוסטרציה). צילום: ללא

תינוקת בת 8 חודשים מאושפזת כבר למעלה משבוע בבית החולים איכילוב במצב קשה, לאחר שנדבקה בחיידק "לגיונלה", שמקורו ככל-הנראה במכשיר האדים שהוריה הניחו בחדרה. מדובר במכשיר אדים שהורים רבים משתמשים בו בתקופה זו של השנה, כדי להוסיף לחות לחדרים המחוממים ולהקל על הנשימה של הילדים. התינוקת מאושפזת במחלקת ילדים ונזקקת לחמצן, אך אינה מונשמת. היא מקבלת טיפול אנטיביוטי.

חיידק "לגיונלה" שתקף את הפעוטה ככל הנראה מקורו במכשיר האדים שהוריה שמו בחדרה, צילום: GettyImages

"התינוקת אושפזה אצלנו לקראת סוף השבוע שעבר עם תמונה של חום גבוה וישנוניות. התחלנו בבירור והתחלנו טיפול אנטיביוטי, אך לא היה שיפור. במהלך סוף השבוע הופיעו אצלה תסמינים נשימתיים, כאשר במקביל צילום חזה שבתחילה הראה תוצאה תקינה, הראה דלקת ריאות דו־צדדית", נמסר מהצוות הרפואי בבית החולים לילדים "דנה".

"שללנו בבדיקה וירוסים אחרים כמו שפעת או RSV, ואז חשבנו על מזהמים נוספים", מתארת פרופ' גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ילדים בביה"ח "דנה". "זכרתי בעבר שהיו מקרים של לגיונלה בילדים ממכשירי אדים ושאלתי את ההורים. האבא אמר שאכן הם משתמשים במכשיר אדים בחודש האחרון. בבדיקת שתן שעשינו איששנו את האבחנה שהתינוקת נדבקה בלגיונלה".

חיידק המתרבה במים עומדים

"מחלת הלגיונרים" היא דלקת ריאות חיידקית שנגרמת מחיידק אשר מתרבה במערכות מים עומדים, שהיו ללא שימוש (לרוב בצנרת של מים, בערכות מיזוג אוויר, בג'קוזי), וגם במכשירי אדים לאחר שעמדו ללא שימוש. החיידק חודר לגוף דרך מערכת הנשימה לאחר ששואפים רסיסי מים שמכילים אותו ושנישאים באוויר.

"החיידק גורם לדלקת ריאות מאוד קשה, שעלולה אף לגרום למוות אצל ילדים, עם %10 תמותה. התינוקת קיבלה טיפול אנטיביוטי ספציפי שאמור לעזור לה. החיידק הזה פוגע גם באנשים עם מערכת חיסון תקינה וגם באנשים עם פגיעה במערכת החיסון שהם הרבה יותר חשופים לזיהומים", אומרת פרופ' גריסרו.

בית החולים דנה לילדים במרכז הרפואי תל אביב, צילום: משה שי

האיגוד הישראלי לרפואת ילדים חיבר כבר ב־2013 נייר עמדה ובו המלצה חד־משמעית שלפיה אין תועלת בשימוש במכשירי אדים, גם לא במקרה של שיעול, נזלת או סטרידור. זאת לאחר שבשנים שקדמו לפרסום החוזר היו חמישה מקרים שבהם תינוקות ופעוטות אושפזו בבתי החולים בעקבות דלקת ריאות שנגרמה מחיידק הלגיונלה ממכשירים אלה.

רופאי הילדים ציינו כי "לא הוכחה שום יעילות טיפולית במכשיר אדים בכל מצבי התחלואה השכיחים בדרכי הנשימה העליונות. לאור זאת, ובנוכחות סכנה משמעותית, גם אם נדירה, להדבקה במחלת הלגיונרים איננו ממליצים להשתמש במכשירי אדים למיניהם".

ממשרד הבריאות נמסר: "בלשכת הבריאות המחוזית התקבל דיווח על תינוק שאושפז עם חשד ללגיונלה. כאשר קיים חשד להימצאות הזיהום עורך בית החולים בדיקה לזיהוי הזיהום. מתוצאות הבדיקה עולה כי התינוק נמצא חיובי ללגיונלה. על פי החקירה האפידמיולוגית שעדיין נערכת עולה חשש כי החיידק נמצא במכשיר אדים שאינו רפואי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר