תגלית באיכילוב: לראשונה בעולם תועדה הדבקת אדם בנגיף הפוקס מעטלף

מתנדבת בעמותה לטיפול בעטלפי פירות אושפזה עם תסמינים חריגים • ד"ר יעל פארן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות באיכילוב: "חשוב להדגיש שהמחלה מועברת במגע בלבד, אך חיוני להקפיד על מיגון בטיפול בבעלי חיים" • המחקר פורץ הדרך חושף סכנה חדשה

עטלף פירות. צילום: khw80 / Pixabay

בבית החולים איכילוב בתל אביב גילו ותיעדו את המקרה הראשון בעולם של הדבקה מעטלף לאדם בנגיף הפוקס האופייני לעטלפי הפירות הנפוצים בישראל.

הגילוי הרפואי והמדעי, שלו השלכות על בריאות הציבור בהגנה מפני מחלות קשות ומידבקות, פורסם באחרונה על-ידי חוקרים ורופאים ישראלים בראשותה של ד"ר יעל פארן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים איכילוב בתל אביב, בכתב העת הבינלאומי החשוב בתחום הזיהומים The Journal of Infectious Diseases.

מאגר טבעי של מספר נגיפים. עטלף אוכל פרי, צילום: Getty Images

עטלפים הם יונקים נפוצים מאוד ובשנים האחרונות גובר העניין בעטלפים בשל ההכרה בהם כמאגר טבעי של מספר נגיפים. הם גם נחשדו כמקור נגיף הקורונה שהגיע לבני אדם ולתחילת התפשטות המגיפה העולמית והקטלנית. משפחת נגיפי פוקס כוללת נגיפים שמדביקים בעלי חיים שונים, כולל עטלפים, וב-2020, קבוצת מחקר ישראלית מהמכון הווטרינרי בבית דגן זיהתה לראשונה נגיף פוקס חדש כגורם למחלת פוקס אצל עטלפי פרי מצרים בישראל שגורם לתחלואה גבוהה ותמותה בקרב עטלפים, במיוחד עטלפי פרי צעירים.

במאי 2023, אושפזה אישה בת 38 תושבת תל אביב במחלקה פנימית בבית החולים בעקבות מחלה מערכתית עם נגעים כואבים בכפות ידיה. הנגעים בעור הופיעו לראשונה מספר ימים קודם, ומיום ליום התפשטו ונהיו כואבים. בהמשך היא פיתחה עייפות קיצונית, תחושת חולשה, כאבי שרירים, זיעה מרובה וכאב גרון. החולה דיווחה לרופאים באיכילוב כי בשנים האחרונות היא מתנדבת בעמותת "עטלף", שם טיפלה בעטלפי פרי חולים ובעטלפים צעירים בביתה.

במהלך התקופה בה הופיעו הסימפטומים, היא טיפלה ב-6 עטלפים מניקים כשאחד מהם היה חולה ונפטר ואחד מהעטלפים היה עם פגיעות עור דומות לפגיעות נגיף הפוקס.

בעקבות חקירה שנערכה על ידי ד"ר פארן מאיכילוב ביחד עם ד״ר מירב אינגביר, מנהלת פנימית י׳, התגלה כי עוד ארבעה מתנדבים נוספים בעמותה חוו תסמינים דומים עם נגעי עור אופייניים למחלת הפוקס בכפות הידיים, באזורים שבהם ננשכו על ידי עטלפים. כל המתנדבים דיווחו כי הפגיעות חלפו תוך מספר שבועות, אך לא פנו לטיפול רפואי ולא דיווחו על כך לרשויות הבריאות. זהו למעשה המקרה המתועד הראשון בעולם של הדבקה בנגיף פוקס מעטלף לאדם.

בית החולים איכילוב (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ

ד״ר פארן אמרה ל״ישראל היום״ כי "המקרה החריג התחיל כאשר בחודש מאי 2023, נקראתי לייעץ במחלקה פנימית כאן באיכילוב שבה אושפזה אישה בת 38, שסבלה ממחלת חום וכאבי שרירים, ומנגעים כואבים על כפות הידיים. נגעים אלו היו נגעים דמוי-פוקס. כלומר, נגעים מוגלתיים שמתפשטים בגלל נגיפי פוקס שהינה קבוצה גדולה של נגיפים שהמפורסמים בהם הם אבעבועות שחורות, ולאחרונה גם אבעבועות הקוף".

"ואכן בירור קצר מולה העלה שהיא מתנדבת ומטפלת בהמון בעלי חיים, ובפרט – בעטלפי פירות פצועים, במסגרת התנדבות בעמותת 'עטלף' שמטרתה טיפול והצלה של עטלפי פירות. בהמשך הבנו שיש עוד לפחות 4 מתנדבות בעמותה זו שנדבקו גם הן במחלה דומה למחלה של המטופלת אך לא דיווחו על כך או פנו לעזרה רפואית והחלימו לאחר טיפול ביתי. מכאן היה נראה שמקור המחלה קשור לעטלפים ובחיפוש בספרות הרפואית גיליתי מאמר עדכני של קבוצת מחקר ישראלית מהמכון הווטרינרי ע"ש קימרון בבית דגן שזיהתה לראשונה נגיף פוקס חדש כגורם למחלת פוקס אצל עטלפי פירות מצרים בישראל רק 3 שנים קודם לכן".

"אז יצרתי קשר עם ד"ר דן דוד מכותבי המאמר ואמרתי לו שאני חושבת שיש לנו מטופלת שנדבקה מהנגיף אותו גילה בעטלפים. הסתבר שהעטלפים שהם אבחנו היו גם כן מטופלים על ידי מתנדבי אותה העמותה. מייד הבנו שיש לנו כאן מקרה ראשון בעולם של הדבקה מעטלף לאדם בנגיף הזה. בעזרת שיתוף פעולה עם הקולגות מבית דגן ד"ר אסף סול, ד"ר ניר רודלר וד״ר דן דוד הרצנו את הבדיקות הנדרשות והוכחנו את זה מדעית".

דר יעל פארן מנהלת יחידה מחלות זיהומיות בית חולים איכילוב תא, צילום: יהושע יוסף

ד״ר פארן מדגישה כי "המטרה היא לא להפחיד את הציבור, מדובר בתחלואה שברוב המקרים תהיה קלה, וככל הידוע לנו המחלה מועברת במגע בלבד ולא מועברת באוויר, אבל עם זאת - אני בהחלט ממליצה לכל מי שעוסק בעבודה החשובה של טיפול בבעלי חיים חולים לעשות זאת עם מיגון בדמות כפפות ואולי גם מסכה. הדבר חוס במיוחד למי המערכת החיסונית שלו אינה תקינה, אצלו הדבקה כזו עלולה לגרום למחלה קשה יותר. כמובן גם שחשוב לדווח אם מופיעים סימני מחלה באדם לאחר מגיע קרוב עם בעל חיים בעיקר עם מדובר בבעל חיים חולה.

אנו יודעים שבעשרות השנים האחרונות יש התפרצויות של מחלות זיהומיות שונות ובפרט מחלות נגיפיות המגיעות לבני אדם בשל קרבה שלנו לבעלי חיים. דוגמאות לכך הן נגיף האבולה, שפעת עופות, וכמובן הקורונה. ולכן מדברים היום ברפואה על מושג שנקרא 'בריאות אחת' שאומר שכדי להגן על בני אדם וחיות יש צורך בעבודה משותפת של רופאים, וטרינרים ואנשי איכות סביבה, שינטרו, יכירו, יעבירו מידע ביניהם ויחשבו על דרכי מניעה וטיפול יחד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר