במסגרת מחקר חדש שנערך בידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה ומהמרכז הרפואי איכילוב, ופורסם בחודש שעבר בספרייה הלאומית לרפואה של ארצות הברית, נמצא כי כ-34% מהנבדקים אשר העידו על אכילה מהירה – היו בסיכון גבוה יותר ב-69% לסבול ממחלת כבד שומני (MASLD).
רן פוני, פסיכולוג קליני מומחה - על אכילה רגשית (19.12.23)
מתוך ממצאי המחקר עולה קשר בין הקפדה על אורח חיים בריא לבין סיכויים נמוכים יותר לחלות ב-MASLD בעתיד, או לסבול מסימני נזק בכבד. המסקנה שעלתה מהמחקר הינה שגישה הוליסטית, הכוללת אורח חיים והרגלי אכילה נכונים, עשויה לסייע במניעת המחלה. עוד הציע המחקר, כי קיום אורח חיים מיטיב, המשלב בין תזונה בריאה והרגלים נכונים (ביניהם: הימנעות מעישון והקפדה על פעילות גופנית) - עשוי להפחית בכ-58 אחוזים את הסיכון לחלות ב-MASLD.
אלא שגם בקרב אלו שכן הקפידו על אורח חיים מאוזן, נראה שהרגלים מזיקים בכל זאת היוו גורמי סיכון משמעותיים – ובהם אכילה מהירה ואכילה רגשית. על פי ממצאי המחקר, סיכון מוגבר ב-69% ל-MASLD נמצא בקרב כ-34% מהנבדקים אשר דיווחו על אכילה מהירה, לעומת נבדקים אשר הקפידו על אכילה בקצב שאינו מהיר.
המחקר כלל 315 נבדקים בגילי 40-70 שהיו תחת מעקב בנקודות זמן שונות לאורך כמעט 7 שנים. לצד מילוי שאלונים המעידים על אורח חיים והרגלי תזונה לצד עישון, ספורט וצריכת אלכוהול - הנבדקים אף עברו בדיקות כבד שאינן פולשניות (כדוגמת אולטרסאונד), ונלקחו מהם מדדים לבדיקת תפקוד הכבד. לאחר ניתוח המשתנים השונים אשר שולבו במחקר, עלה כי אורח חיים נכון אכן נקשר לסיכויים נמוכים יותר לחלות במחלת כבד שומני שאינה נגרמת מאלכוהול.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו