עדויות חמורות מגיעות לרופאים על הזנחה במצבם של החולים בסרטן ובפרט של סרטן הריאה. עם התקדמות המלחמה והקשיים הנלווים לכך, ישנה ירידה דרסטית במספר הנבדקים בבדיקות הקריטיות לאבחון המוקדם.
סרטן ריאה - מהם הגורמים?
סרטן הריאה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בעולם המערבי. בישראל בלבד, מאובחנים בכל שנה כ-3000 חולים חדשים בשלבים שונים של סרטן ריאות, כאשר רובם מאובחנים בשלב מתקדם של המחלה, ובמקרה כזה קיים קושי גובר וסיכויי ריפוי נמוכים יותר. כ-85% מהמקרים המאובחנים עם סרטן הריאות הם כתוצאה מעישון טבק ומוצרים אחרים. ישנם 2 סוגים עיקריים של סרטן הריאות: הרוב מאובחנים בסרטן מסוג תאים לא קטנים, או בשמו המדעי NSCLC, ואילו כ-15% מאובחנים בסרטן הריאה מסוג תאים קטנים- SCLC.
השפעת המלחמה על תחלואת סרטן הריאה
המלחמה המתחוללת משפיעה על כלל תחומי החיים, וההשפעה ניכרת במיוחד בתחום הבריאות, בין היתר עם עלייה ברמות הסטרס, בעישון ובתחלואה הכללית, כאשר חולים מגיעים למערכת הבריאות במצב מתקדם יותר עקב התעלמות מסימפטומים, השלכתם למצב נפשי מתוח והדחקתם לנוכח "צרות גדולות יותר".
בנוסף, תזוזת אוכלוסיות ממקום מגוריהם הקבוע פוגעת בנגישות לשירותי בריאות, מה שמוביל לירידה משמעותית ביעילותם של השירותים הרפואיים המרחביים. כמו כן, ישנה הסטת חולים מהפריפריה למרכזים הגדולים עקב תזוזת מטופלים מהדרום ומהצפון. כל הגורמים הללו מביאים לעלייה מדאיגה בתחלואה ובחומרתה, במיוחד בכל הקשור לסרטן הריאה. חולים מגיעים במצב דחוף ומוזנח, כשהם מתעלמים מתלונות גופניות המיוחסות לסטרס מובן של התקופה.
סדר העדיפות הלאומי השתנה בישראל מאז 7/10 אך הסרטן אינו עוצר. השפעת המלחמה על שירותי הרפואה היא קשה ורבת רבדים. יש לזכור כי אנשי רפואה רבים או/ו בני משפחתם, גויסו למילואים ממושכים, עובדה שפוגעת ביכולת המענה הרפואי. זאת ועוד, הדיונים על סל התרופות מתעכבים והגעת תרופות הופכת ליקרה יותר.
ניתוחים לא מספיקים: האתגר בטיפול בסרטן ריאה דורש גישה חדשה
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש טיפולים אימונותרפיים חדשניים, שמחוללים מהפכה בתחום הטיפול בסרטן. טיפולים אלו מאפשרים למערכת החיסונית של החולה לפגוע במדויק בתאים הסרטניים, בהתאמה אישית לכל מטופל. השילוב של טיפולים אלו עם כימותרפיה, או אף כטיפול עצמאי, הראה יעילות משמעותית בשלבים המתקדמים של סרטן הריאה, עד לכדי הגעה לריפוי גם במקרים של מחלה גרורתית. במקרים בהם המחלה הינה מקומית/איזורית ומתוכנן ניתוח, טיפולים סביב ניתוחים מעלים באופן משמעותי את הריפוי מסרטן ריאה.
מצילים חיים עם בדיקה אחת: האבחון המוקדם משנה את כללי המשחק בסרטן הריאה
סרטן הריאה מתגלה לרוב בשלב מתקדם, ולכן קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם של המחלה. נתון חדש מראה כי 20% מהחולים לא מספיקים להגיע כלל לטיפול בקו הראשון למחלה, כלומר היו במצב שלא מאפשר טיפול עוד לפני שהספיקו לטפל בהם. את סרטן הריאה אפשר לאבחן על ידי בדיקת סקר.
פיילוט שהחל בישראל בשנת 2021 לקידום סקר מוקדם באמצעות בדיקת סיטי חזה ברזולוציה נמוכה, התבסס על הנתונים העולמיים שהציגו כי סקר מסוג זה הצליח להוריד את התמותה מסרטן הריאה ב-26% בגברים וב-40% בנשים. הפיילוט מיועד למעשנים פעילים או לשעבר ושגילם מעל 50 שנה. הבדיקה הינה בדיקה קצרה של סיטי ללא חומר ניגוד אשר מסייעת באיתור המחלה ומאפשרת התערבות מוקדמת במטרה להעלות באופן דרמטי את הריפוי מהמחלה. בסרטן ריאה אפשר לטפל באמצעות ניתוח, או באמצעות טיפולים סיסטמיים הזמינים בסל התרופות בישראל.
אז מהן ההמלצות החשובות לתקופה הזו, ולמה ישראל דווקא מובילה בתחום?
יכולות הטיפול האונקולוגי בישראל הן מהטובות בעולם, וצבר מומחי התחום ממשיך לגדול. תחום הטיפול בסרטן הריאה זוכה לביקוש רב בשל היכולות הטיפוליות המתקדמות, אחוזי הריפוי הגבוהים והיכולת הדרמטית לשפר את איכות ומשך חייהם של המטופלים. ההמלצה החשובה ביותר עבור אלו הנמצאים בסיכון היא להפסיק לעשן ולהיות קשובים לגוף, במיוחד כאשר מופיעים תסמינים נשימתיים חריגים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו