המקרה הטראגי של שיראל גולן ז"ל הוא קריאת השכמה ותזכורת חשובה למשימה לאומית נוספת, לאחר יותר משנת מלחמה והיא שמירה על בריאות הנפש של החברה הישראלית.
ברוב המקרים אך לא תמיד, התאבדות ניתנת למניעה. להקשבה ולתמיכה חברתית של הסובבים קיים ערך שלא יסולא בפז ויכול להציל חיים. אז איך נזהה מצוקה אובדנית וכיצד עלינו לפעול – שלב אחר שלב?
שלב ראשון: מזהים את הסימנים
מרבית האנשים שמתו מאובדנות סבלו ממצוקה נפשית חריפה ובעיקר מדיכאון. מצב רוח ירוד, היעדר עניין והנאה מפעילויות שהיו משמעותיות בעבר, הפרעות סביב שינה ואכילה, כאבים, פסימיות וריקנות, ירידה ביכולת הריכוז ובקבלת החלטות, מחשבות חוזרות על מוות, אנרגיות דלות והימנעות מפעילות חברתית – הנם מסימניו המרכזיים.
אנשים שונים מגיבים באופן שונה לאירועי חיים משבריים. קיומם של גורמי חוסן אישיים וסביבתיים (יכולת גבוהה של פתרון בעיות, תפיסה אופטימית, מוכנות לבקש ולקבל עזרה, רשת תמיכה) מהווים גורמים מגנים המקטינים את רמת הסיכון, בעוד היעדרם מעלה אותו.
במרבית המקרים, אנשים שחושבים על התאבדות משדרים לסביבה (באופן מפורש או מרומז) את כוונתם. עלינו להיות קשובים ורגישים לתשדורות אלה ולא לתת להן לחמוק מאיתנו ללא התייחסות.
שלב שני: שואלים
לאחר זיהוי סימני האזהרה חשוב לא להימנע מלשאול על אובדנות בצורה ישירה.
על השאלה להיות רגישה ונטולת הטפת מוסר. ניתן לשאול בפשטות: "היו לך מחשבות על התאבדות?" או "האם חשבת או תכננת למות?". מחקרים מוכיחים כי השאלה, אינה מכניסה רעיונות לאנשים שלא חשבו על כך ומנגד יש לה יכולת להציל חיים.
יש להימנע משאילת השאלה באופן שיפוטי וביקורתי כגון: "אתה לא הולך לעשות משהו טיפשי, נכון?".
שלב שלישי: מקשיבים
אנו נדרשים לקבל את האדם שלצדנו, ללא שיפוטיות וביקורת על רגשותיו, מחשבותיו או התנהגותו. ההבנה וההכלה שלנו אותו אינן מעלימות את הייסורים, אך הן מאפשרות לו להתמודד עמם כשהוא מחוזק יותר ואינו לבדו. ניתן לגלות הבנה (להבדיל מהסכמה) לנסיבות שהובילו אדם למחשבות אודות התאבדות, ובה בעת לשלול את המעשה.
שלב רביעי: מפנים
בשלב זה המשימה שלנו היא לטעת תקווה ואמונה שיש מוצא. מסרים מרכזיים:
✓ אתה לא לבד, אתה חשוב לי.
✓ גם לבעיות קשות ומורכבות יש יותר מפתרון אחד.
✓ גם אנשים חזקים חווים רגעים "חלשים" של חוסר אונים, חרדה וספק.
✓ פנייה לעזרה מסמלת חוזק וכוח נפשי.
✓ יש אנשי מקצוע ומומחים שיודעים איך לעזור לך. תן לזה צ'אנס.
כאשר אדם נמצא בסיכון אובדני מידי חשוב להרחיק אמצעים מסכנים ולא להשאיר אותו לבד עד להגעת כוחות הצלה או עד להבאתו להערכה ולקבלת עזרה מקצועית.
—-
הכותבת - ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן וראשת התוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללה למנהל. מחברת הספרים 'עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר' ו 'כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי, בהוצאת מטר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו