האם חלק מבני האדם הסובלים מעודף משקל הם קרבנות של חוסר בחלבון שנגרם כתוצאה ממוטציה קדמונית, דבר שגורם להם להשתוקק למזון עתיר בשומן? חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' מצאו כי אנשים הסובלים ממחסור בחלבון מלנוציט נוטים להעדיף תזונה עתירה בשומן ביחס לבעלי משקל בטווח הרצוי, וכן ביחס לבעלי משקל עודף שאינם סובלים ממחסור במלנוציט.
החוקרים, שבתחילה ביקשו לבדוק אילו סימנים ניורולוגים יכולים לרמוז על העדפות בני האדם בתחום המזון משערים כעת כי המוטציה הקדמונית נוצרה על מנת להבטיח את הישרדות בני האדם בעתות רעב. ניסוי שבוצע קודם לכן על עכברי מעבדה רמז לכך שמחסור במלנוציט הוא שגורם לבני אדם להעדיף אוכל עתיר בשומן על פני מזון אחר. הניסוי בוצע על 54 מתנדבים: 14 מהם סבלו מעודף משקל וממחסור במלנוציט, 20 מהם היו בעלי עודף משקל ללא מחסור במלנוציט ו-20 נוספים היו בריאים.

המתנדבים הבריאים דווקא העדיפו קינוח עתיר בסוכר // צילום אילוסטרציה: gettyimages
למתנדבים הוגשו שלושה סוגים שונים של תבשילי עוף שהכילו רמות משתנות של שומן. 95 אחוז מהסובלים ממחסור במלנוציט העדיפו את העוף השמן ביותר, לעומת 65 אחוזים מהסובלים מעודף משקל ללא מחסור בחלבון.
בהמשך הניסוי הובאו בפני המתנדבים שלושה קינוחים שונים עם רמות משתנות של סוכר, ובאופן מפתיע, הסובלים ממחסור במלנוציט העדיפו את המנות עם הכי פחות סוכר לעומת שתי קבוצות המתנדבים האחרות שהעדיפו קינוחים עתירי סוכר.

"המח שלנו יודע לנתח את הערכים התזונתיים שבמזון המונח לפניו". אוניברסיטת קיימברידג' // צילום: gettyimages
הגן שגורם למחסור במלנוציט פוגע באחד מכל 100 בני אדם. כעת מאמינים החוקרים כי הגן הזה הוא האחראי לעלייה במשקל בקרב בני אדם רבים, ומאמינים כי הגילוי הזה עשוי לסייע במלחמה בהשמנה בעתיד. סדף פרוקי, אחד החוקרים שעומדים מאחורי הגילוי, אמר כי "המחקר שלנו מראה שלמרות הניסיון שלנו לשלוט במראה ובטעם של המזון שלנו, המוח שלנו יודע לזהות את הערכים הטמונים במזון שמוגש לנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו