מה לאכול כדי להישאר בריאים?

החורף עדיין כאן, ואיתו מחלות החורף שמסרבות לעזוב אותנו • מתברר שמזונות שנמצאים בכל בית יכולים לעזור לנו להימנע מהן, או לסייע בתהליך הריפוי • בתיאבון ולבריאות

תאכלו טוב, תרגישו טוב יותר

החורף כבר בדרך החוצה, אבל הימים האחרונים שבהם הגשם לא פסק לרדת מזכירים לנו שהוא עוד כאן, ונדמה שאנחנו לא מצליחים להתגבר על המחלות שהוא מביא עימו. 

השפעת, הצינון ושלל מחלות נוספות מועברים בחללים הסגורים, וכל מה שנותר לנו לעשות זה לנסות למנוע את ההידבקות במחלה הבאה. איך עושים את זה? לא תמיד חייבים לרוץ לקחת כדורים, יש תחליפים טבעיים ותתפלאו, חלק גדול מהם אפילו די טעימים. בדקנו מהם המאכלים המומלצים ביותר למניעת הידבקות במחלות ולתהליך הריפוי בתקופת החולי.

"כאשר הגוף מקבל באופן קבוע את הרכיבים הדרושים לו לבריאות תקינה ולמשקל גוף תקין, הוא יכול להתמודד טוב יותר עם חיידקים ווירוסים. תזונה נכונה כוללת אספקה של פחמימות מלאות, חלבונים איכותיים ושומנים, בעיקר בלתי רוויים מן הצומח. תזונה בריאה כוללת גם ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, שנמצאים בכמות מכובדת בפירות ובירקות. אכילה מגוונת והפחתה באכילת מזון מעובד, שומן רווי ופחמימות פשוטות עשויות לסייע במלחמה במחלות החורף", מוסרת הדיאטנית הקלינית שירי נקש. 

ד"ר אסנת רזיאל, מנתחת בריאטרית ומנהלת המרכז הרב־תחומי לטיפול בהשמנה אסיא מדיקל באסותא, מוסיפה: "כאשר אנו מתייחסים למאכלים בריאים, מילת המפתח היא כמובן המינונים. חשוב לציין שמאכלים רבים יכולים להיות בריאים מאוד, אבל צריכה מוגזמת שלהם עלולה להזיק כמובן לבריאות".

לפעמים המזונות נמצאים במקררים ובארונות של כולנו, ולא היה לנו מושג עד כמה הם בריאים. אספנו כמה מאכלים זמינים, טעימים ומבריאים. 

נקש: "ג'ינג'ר, או זנגוויל, למעשה אינו שורש כפי שנהוג לחשוב, אלא גבעול מעובה שהוא מקור נפלא לוויטמין E, לוויטמין C ולמינרלים כגון מגנזיום, אשלגן ואבץ. הרכיב בג'ינג'ר שנותן לו את טעמו המיוחד ואת יתרונותיו הבריאותיים הוא הג'ינג'רול, שהוא רכיב אנטי־דלקתי. 

"כמה סגולות מיוחסות לג'ינג'ר, ובהן סיוע בבעיות ובתחלואה של מערכת העיכול, הפחתת בחילות ומניעת הקאות, עידוד הזעה והורדת חום גוף בזמן מחלה. כמו כן, מחקרים הראו קשר בין צריכת ג'ינג'ר למניעת התפתחות תאים סרטניים במעי הגס. מומלץ לבחור ג'ינג'ר טרי ולא מיובש או טחון, מכיוון שבטרי כמות הג'ינג'רול גבוהה יותר. בשל הריכוז הגבוה של החומר הפעיל, מספיקה כמות קטנה של ג'ינג'ר".

דג סלמון

ד"ר רזיאל: "אני ממליצה בחום לאכול דגי סלמון. גם ביחס לדגים אחרים, הם מכילים כמות גבוהה במיוחד של חומצת שומן מסוג אומגה 3, שלה סגולות רפואיות רבות כמו ויסות לחץ דם, סיוע בבעיות לב ועזרה למערכת העיכול, ואף סיוע במקרים של דיכאון וחרדה.

פלפל צ'ילי חריף

 נקש: "כריסטופר קולומבוס גילה לא רק את אמריקה אלא גם את פלפל הצ'ילי. מחקר גדול מהשנים האחרונות הראה שאכילה של מאכלים עשירים בצ'ילי קשורה בסיכון נמוך יותר למוות ממחלות כגון סרטן, מחלות לב וכלי דם ומחלות בדרכי הנשימה.

"לצ'ילי טרי יש השפעה מגינה חזקה יותר נגד המחלות האלו. אמנם היה קושי להוכיח כי הוא האחראי להפחתת הסיכון, אך ידוע כבר שנים שמיוחסות לו תכונות מיטיבות כגון קירור הגוף במצבי חום והפחתת דלקות מפרקים ודלקות דרכי הנשימה, כאבי שרירים וכאבי ראש. הצ'ילי אף נחשב למשכך כאבים טבעי".

עוד מוסיפה נקש: "החומר הפעיל החשוב והדומיננטי ביותר בצ'ילי הוא קפסאיצין, והוא שמקנה לו גם את חריפותו. קפסאיצין נקשר לקולטני הכאב בלשון ובלוע, המשויכים בדרך כלל לתחושת חום. מלבדו מכיל פלפל הצ'ילי גם אשלגן, מגנזיום, ברזל, ויטמינים C ו־A, וכן קרטנואידים כגון קרוטן ולוטאין, שהם נוגדי חמצון. פלפל צ'ילי הוא רכיב חשוב במטבח המקסיקני. הכי טוב לשלב את הצ'ילי הטרי במזון ולהימנע מצ'ילי שנמצא ברטבים מתועשים, שמכילים הרבה מאוד שומן, מלח וסוכר".

גרעיני דלעת

איילה פרסול, נטורופתית בעלת תואר N.D: "גרעיני דלעת עשירים בחלבון באיכות גבוהה והם מקור עשיר לאבץ, החיוני לתפקוד התקין של מערכת הרבייה הגברית. נוסף על כך, הם חשובים לבריאות העור, השיער והציפורניים. גרעיני הדלעת עשירים בחומצת האמינו טריפטופן, החיונית למצב הרוח ולשינה טובה ואיכותית יותר. נוסף על כך, הם מכילים כמות נאותה של שומנים בריאים, סיבים, וכן של המינרל מגנזיום, החיוני בין היתר לבריאות העצם והלב".

תותים

ד"ר רזיאל: "בתותים נמצאים הרבה נוגדי חמצון והם מקור מצוין לוויטמין C. נוסף על כך, נמצא כי תותים יעילים בהתמודדות עם בעיות בכליות, במיוחד אצל חולי סוכרת. גם אוכמניות כחולות הן אחד המקורות העשירים ביותר בטבע בנוגדי חמצון".

טופו

פרסול: "הטופו עשיר מאוד בחלבון ובסידן, שהוא יעיל מאוד במצבים של דלדול עצם. נוסף על כך, הטופו עשיר בתרכובות פיטואסטרוגניות הנקראות איזופלבונים, המביאות לשיפור בצפיפות העצם".

גרגירי חומוס

ד"ר רזיאל: "גרגירי חומוס יכולים לסייע גם למערכת החיסונית וגם לשמור על בריאות השיער בזכות האבץ שבהם, משום שהאבץ מונע את התייבשות הקרקפת, שעלולה להוביל בסופו של דבר להתקרחות.

שום וכורכום

השום והכורכום הם קונצנזוס בקרב הנטורפתיות והתזונאיות, שמדגישות פה אחד: "השום הוא האנטיביוטיקה של הטבע בזכות עושר הרכיבים שהוא מכיל, למשל אשלגן, מגנזיום וויטמינים מקבוצת B".

 מעל הכל, טוענות הנטורופתיות, נמצא האליצין - החומר הפעיל שמקנה לשום את סגולותיו האנטי־בקטריאליות והאנטי־פטרייתיות. 

מחקרים מצאו קשר בין צריכת שום יומיומית לירידה ברמות ה־LDL והסוכר בדם, להפחתת תהליכי דלקת, לשיפור העיכול, להפחתת הסיכון ליצירת קרישי דם ולהפחתת תופעות של שפעת. כתישת השום מאפשרת את ייצור האליצין וחימום השום מפרק את האליצין. על כן, על מנת לקבל את יתרונות השום, מומלץ לאכול אותו טרי וכתוש. 

על כורכומין הן מוסיפות: "יש לו תכונות אנטי־דלקתיות, אנטי־חמצוניות, והן מקנות לו את צבעו הכתום־צהוב העז. מדובר בשורש המשמש תבלין משמעותי במטבח האסיאתי ונמצא בשימוש רב ברפואה הסינית וההודית. 

"מחקרים ייחסו לכורכומין תכונות אנטי־סרטניות והצביעו על קשר בין צריכה של כורכומין לבין איזון רמת הסוכר, שיפור רמות הכולסטרול, וכן הפחתת הסיכון להיווצרותם של קרישי דם ועוד. 

"מכיוון שיש קושי בצריכת כמות גבוהה של כורכומין מהצמח, אנו רואים בשנים האחרונות עלייה בצריכה של כדורי כורכומין כתוספי מזון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר