הורדתם פחמימות? כנראה שעשיתם טעות

חוקרים אומרים כי דיאטת הפחתת פחמימות הפופולרית בקרב אנשים רבים מהווה סיכון למחלות לב • הכל שאלה של איזון

צילום: איתיאל ציון // אולי כדאי לשקול שוב אם להוריד את הבורקסים מהתפריט?

מתכננים דיאטה דלת פחמימות שבה תוותרו בין השאר על לחמים, תפוחי אדמה ופסטות? ובכן אתם חלק מטרנד עולמי גדול שמקודם גם על ידי הקרדשיאנס, גוונית פאלטרו, ידוענים נוספים וגם רופאים. 

כעת מסתבר כי הדיאטה הפופולרית הזו צריכה להישקל בזהירות רבה כיון שהיא עלולה להיות מסכנת חיים. מחקר גדול שנערך בסין בהובלת ד"ר שיאו-דונג ג'ואנג, קרדיולוג מאוניברסיטת סון יאט-סן בעיר גואנגג'ואו, מצא קשר בין הדיאטה מופחתת הפחמימות לאחת מבעיות הלב המרכזיות בעולם: פרפור פרוזדורים. 

הממצאים שהוצגו בכנס גדול של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה הראו כי חוסר בפחמימות עלולות להוביל להפרעות בלב ואף לשבץ. הממצאים נאספו ב-14 אלף אנשים שדיווחו על בריאותם בתחילת המחקר ואז דיווחו במשך שנים רבות מאד על התפריט שלהם ועל המחלות מהן סבלו. מדובר היה באנשים בריאים לגמרי בתחילת המחקר, אך לאחר 22 שנה 1,900 מהם, קרי יותר מעשרה אחוזים, פתחו פרפורי פרוזדורים. 

בשלב זה לקחו החוקרים את הקבוצה הזו ופרקו לגורמים שונים את דרך החיים שלהם, את פעילותם הגופנית ואת המאכלים שהם אכלו. זאת כדי לנסות לזהות דפוס שגרם למחלות אצל כמות כה גדולה של אנשים בריאים. התוצאות היו חד משמעיות - אנשים שהתפריט שלהם כלל פחות מ-45 אחוז פחמימות היו בסיכון של 18 אחוז יותר לבעיות בלב. זאת בהשוואה לאנשים שצרכו בין 45 ל-52 אחוז פחמימות בתפריט שלהם, כמות שהוגדרה על ידי הרופאים כמתונה. 

 אנשים שהתפריט שלהם כלל פחות מ-45 אחוז פחמימות היו בסיכון של 18 אחוז יותר לבעיות בלב // צילום: gettyimages

החוקרים ציינו כי למרות הממצאים הללו, סלבריטאים ומדריכים לדיאטות ממליצים על רמות עוד יותר נמוכה של פחמימות שהיא ממש לא בריאה לאדם שמבצע את הדיאטה, וההשפעה שלה עלולה להיות יותר דרמטית. מנגד, גם צריכת יתר של פחמימות נצפתה כמסוכנת, אך לא באותה רמת סיכון של הפחתת פחמימות. 

הממצא הכי מדאיג היה העובדה שלא משנה מה צרכו הנבדקים במקום הפחמימות, בכל מקרה הסיכון היה גבוה גם אם הם ניסו לפצות על החוסר בפחמימות בשומן ובמוצרים אחרים, כך ציין ד"ר ג'ואנג בהרצאה שסיכמה בפני חברי הקולג' האמריקני את ממצאי המחקר האלו. 

הסיבה לממצא אינה ברורה

התגלית החשובה הזו העלתה ישירות את השאלה מה הסיבה לעלייה ברמת הסכנות ללב? כאן החוקרים היו נבוכים וציינו כי לא נמצאה עדיין הסיבה לנזק שהתגלה. לאור זאת, בכנס הועלו מספר אפשרויות מחקריות שיש לפתח כדי להבין את מקור הממצאים. 

כיוון אחד עסק בעובדה שבמקום הפחמימות החסרות מבצעי הדיאטה צורכים יותר חלבונים מבשר אדום שהוא לא בריא לאדם, אחרים שיערו שאולי במקום הפחמימות ישנה צריכה גבוהה יותר של שומן רווי. אפשרות נוספת הייתה כי במסגרת הדיאטה יש צריכה מופחתת של נוגדי דלקות מפירות, המכילים סוכרים ומירקות. 

בכל מקרה, אם אתם שוקלים דיאטה שמצמצמת את צריכת הפחמימות שלכם כדאי לכם לשקול לא לעשות אותה דרסטית מידי כדי לא להינזק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר