בימים האחרונים עלו לא מעט פרסומים על השינוי בגישה סביב הכולסטרול. על פי המלצות איגוד הבריאות האמריקאי, כולסטרול אינו מזיק לבריאות וצריכתו מהמזון אינו קשורה לרמת הכולסטרול בדם. שמח ומאושר, החל הציבור להרגיש חופשי וללא רגשות אשם, לחזור לאכול גבינות צהובות, נקניקים וחמאה.
אז האם באמת הפרסום נכון? או שישנה הטעייה של הציבור?
לפי דוח ההנחיות התזונתיות האחרון של משרד החקלאות האמריקני,מומלץ לצרוך דגנים מלאים, קטניות, פירות, ירקות, אגוזים, מוצרי חלב דלי שומן ודגים, ולהמעיט באכילת בשר אדום ובשר מעובד, צריכת סוכר, מזונות ומשקאות ממותקים ועתירים בסוכר.
הדוח מדגיש כי צריכת שומן רווי מעלה את הסיכון למחלות לב וכי יש להפחית את צריכתו, ולהחליפו בשומן בלתי רווי. שומן רווי נמצא במזונות מן החי כגון בשר בקר שמן, חמאה, מוצרי חלב עתירים בשומן כמו שמנת וגבינה צהובה, איברים פנימיים וכדומה. לעומת זאת, שומן בלתי רווי נמצא בשמנים מן הצומח כמו אבוקדו, טחינה, שמן זית ואגוזים ושקדים טבעיים.
דיאטה, אופנה, מתכונים וכל מה שמעניין - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו!
הצריכה המומלצת המקסימלית של שומן רווי הינה עד 10% מסך הקלוריות הנצרכות. לדוגמא, אדם האוכל תפריט סטנדרטי של 2000 קלוריות, צריך לצרוך עד 200 קלוריות בלבד משומן רווי ביום. לדוגמא, 200 גרם בשר אנטריקוט מכיל כ 18 גרם שומן רווי השווים לכ 160 קלוריות, ואילו 100 גרם חמאה מכילים 51 גרם שומן רווי השווים לכ-450 קלוריות.
איך כולסטרול קשור לזה?
כולסטרול הינו שומן המיוצר על ידי הגוף ונצרך גם מהמזון. כולסטרול נמצא במזונות מן החי. כלומר, אותם מזונות בעלי שומן רווי מכילים גם כולסטרול. לדוגמא, 100 גרם חמאה מכילה כ-200 מיליגרם כולסטרול ואילו ביצה אחת מכילה כ-300 מיליגרם כולסטרול.
ניתן להסיק מההמלצות כי אם ישנו צורך בהפחתה של השומן הרווי, תהיינה הגבלה גם בצריכת הכולסטרול.
אז מה כדאי לעשות?
• הפחתת מזונות עתירים בשומן רווי:
o בשר בקר, בעיקר חלקיו השמנים כגון אנטרקוט וצלעות
o איברים פנימיים
o מוצרי חלב מעל 5% שומן- שמנת, חמאה, גבינות צהובות, גלידות שמנת
• החלפת שומן רווי בשומן בלתי רווי- שלבו בתפריט היומי אגוזים ושקדים טבעיים ולא קלויים, אבוקדו, טחינה שמן.
• העדיפו מוצרי חלב דלי שומן עד 5% כגון יוגורטים טבעיים וגבינות רזות, על פני עתירים בשומן.
• הימנעו והפחיתו ככל הניתן בשר מעובד כמו המבורגרים, נקניקיות וקבבים.
• אכלו דגים: שלבו במהלך השבוע כ 2-3 מנות דגים לא מטוגנים.
• דגנים מלאים: העדיפו צריכת דגנים מלאים כגון קטניות, אורז מלא, קינואה, בורגול, חיטה מלאה ושיפון.
• יותר ירקות: הוסיפו בכל ארוחה ירקות בשלל הצבעים, לדוגמא: אדום (פלפל), לבן (בצל), ירוק (תרד), סגול (חציל) וכתום (גזר).
• פירות במידה: העדיפו פרי טבעי על פני חטיפים ועוגיות, המכילים שומן טרנס המזיק לבריאות. אך עדיין שימו לב לכמות הפירות מאחר וצריכה מוגזמת גם כן עלולה להזיק לבריאות.
לסיכום, ייתכן כי לאנשים בריאים אין מניעה באכילת כולסטרול, אך אין זה אומר שיכולים לצרוך מזונות אלו ללא הגבלה עקב השומן הרווי אותם מכילים. במידה ואתם נמצאים בסיכון לפתח מחלת לב, ההמלצה היא לקבל יעוץ אישי פרטני והתאמה אישית למצבכם.
עוד במדור הלייף סטייל: 5 מאכלים שיעזרו לכם לרזות
הכותבת הינה: מיטל שחימוב, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ולטיפול בהשמנה, מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים.
לאתר של מיטל www.byou.clinic
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו