כך תשדרגו אטריות סויה שחורות

הסויה משתייכת למשפחת הקטניות ומונה מעל 75 זנים • הפעם מאיה דרין בדקה אטריות שחורות וגילתה שהוראות ההכנה שגויות

כמה נחמד לקבל לידי מוצר העשוי מרכיב אחד בלבד והוא סויה שחורה. הסויה משתייכת למשפחת הקטניות ומונה מעל 75 זנים. רוב גידולי הסויה בעולם מהונדסים גנטית לצורך פיתוח זנים העמידים בפני חיידקים וזאת על מנת לצמצם את הצורך בריסוס. מסויה שלל מוצרים נלווים, ביניהם: סוגי טופו, חלב סויה, שמן סויה, טמפה, רוטב סויה, מעדני סויה, שבבי סויה, פולי סויה, אדממה, מיסו, איטריות ועוד. 

בכוס פולי סויה מבושלים מרוכזים מעל 50% מהתצרוכת היומית של חלבון מלא, חלבון המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות והכמות הגבוהה ביותר מכל מזון אחר מן הצומח. הסויה עשירה בריבופלאבין-B2 , מעל 29% מהצריכה היומית המומלצת ועוד ועוד, אך יש לשים לב כי מדובר בפולי סויה מבושלים ולא במוצרים נלווים.

לפיכך, כשמשווקים מוצרים מבוססי סויה בליווי כל הסגולות הרפואיות הנכונות לפולים, יש לשים לב להבדל. מוצר איכותי ככל שיהא, אטריות מבוססות סויה הן מוצר תעשייתי ועל כן ערכיו התזונתיים אינם זהים כלל למוצר הבסיס.

רושם ראשוני

ב-100 גרם אטריות מבושלות יש מעל 16 אחוז חלבון, 10 אחוז יותר מפסטה רגילה, זה אכן משמעותי. אגב, ב-100 גרם אטריות לא מבושלות יש למעלה מ-40 אחוז חלבון וזהו נתון מדהים. כמובן שהערכים משתנים לאחר הבישול ועד כמה משמח כי מופיעים ערכים תזונתיים לפני ואחרי – ממש צ׳ופר.

נתון מפתיע נוסף הוא כמות הפחמימות. ב-100 גרם אטריות סויה יבשות יש 16.8 גרם פחמימות בלבד ואילו פסטה העשויה חיטת דורום מובחרת מכילה כ-37 גרם פחמימות. 

כלומר, חשבון סכמטי ואגבי מסכם כי בפסטת סויה יש כ-40 אחוז חלבון ואילו בפסטה רגילה – כ-40 אחוז פחמימה. על כן, בשמחה ובששון ניגשתי למלאכת הבישול והטעימה.

מסקנות

יש דבר אחד שברצוני להדגיש ולכתוב באותיות קידוש לבנה - הוראות הבישול שעל פני האריזה שגויות. זמן הבישול המצוין עומד על בין 6 ל-8 דקות ואילו לאחר 4 דקות בישול בלבד הפסטה מוכנה לגמרי. וכאן נעוצה בעיה חמורה וגורפת הנוגעת לרוב ההנחיות על אריזות של אטריות נטולות גלוטן, אופן ההכנה שגוי והתוצאה דייסתית ומאכזבת.

מה גם שלא מצוין כי מומלץ להמליח את מי הבישול. אך בארבע דקות בישול במים מומלחים מתקבלות אטריות נהדרות. בעלות טקסטורה מהנה ונכונה. הן התקבלו טעימות גם ללא רוטב.

ברוח מקורם האסייתי של פולי הסויה בישלתי רוטב מבושם על בסיס חלב קוקוס וג׳ינג׳ר והתוצאה התקבלה בתשואות.

אטריות סויה שחורות ברוטב חלב קוקוס, בטטה וג׳ינג׳ר

רשימת חומרים ל-2 מנות:

1 חבילה אטריות סויה שחורות

1 בטטה קטנה, קלופה וחתוכה לקוביות

4 כפות שמן זית

מלח לפי הטעם

1 כוס קרם קוקוס

2 כפות רוטב סרירצ׳ה (אם אוהבים)

1 כך שמן שומשום

4 כפות רוטב טריאקי

2 כפות ג׳ינג׳ר מגורר

2 שיני שום כתושות

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים (החלק הלבן והירוק)

עלי כוסברה

עלי נענע

פרוסות צ׳ילי או פלפל חריף

 

אופן ההכנה:

מפזרים את קוביות הבטטה על תבנית מרופדת נייר אפייה, יוצקים שמן זית, מתבלים במלח וצולים בתנור חם, 200 מעלות, במשך כ-15 דקות.

בינתיים, מבשלים את האטריות במים מומלחים במשך 4 דקות. מסננים.

במחבת גדולה מחממים חלב קוקוס, טריאקי, שמן שומשום, ג׳ינג׳ר ושום. אם אוהבים חריף מוסיפים רוטב סרירצ׳ה.

כעבור 3 דקות בישול מוסיפים את הבטטה הצלויה והאטריות המבושלות.

בעזרת מזלג מערבבים את האטריות עם הרוטב, מוסיפים עשבים וצ׳ילי, מעבירים לקערות הגשה ומגישים חם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר