גריל טבעוני- לא מה שחשבתם

ביונד בורגר, קבב מחלבון אפונה וירקות בשרניים על הגריל • עולם הקולינריה הטבעוני עבר שדרוג מרשים בשנים האחרונות • כך תהנו בעצמאות גם ללא אכילת בע"ח

מנות טבעוניות של "אותנטבעי" // צילום: יאיר ישראל

ישנה אמרה טבעונית ידועה שהופכת לפופולארית במיוחד בתקופת יום העצמאות - "You Don’t Have To Kill To Make A Grill". והאמת, למרות הסטיגמה הרעה והלא מוצדקת של עולם הקולינריה הטבעוני והצמחוני, תופתעו לגלות שהעולם התקדם מאז שהאוכלוסייה הזו הייתה מכונה "אוכלי חסות". כיום, במיוחד בישראל שנחשבת למדינה הטבעונית ביותר בעולם מבחינת פיתוח ואוכלוסיה, נמצא לא מעט תחליפי בשר שגם עונים על הצורך בטעמים דומים וגם על הצורך הבריאותי, זאת לצד לא מעט ירקות גריל וקטניות שמעמדן עלה בעולם הקולינריה הישראלי. 

כיום ניתן למצוא ברוב רשתות השיווק ובלא מעט מסעדות את ה"ביונד בורגר", שהפך לאחד המוצרים הנפוצים בעולם, וכך גם בארץ. כמו כן נמצא גם לא מעט סוגי 'נקניקיות' ו'קבב' העשוים מחלבון אפונה או אחרים, לא נשכח גם את הטופו והסייטן, ממנו לא מעט מקומות מכינים שווארמה מעולה. אז כן, אמנם לא מדובר על אותו הטעם, אך הטכנולוגיה מפותחת והפערים מצטמצמים. 

חוץ מהבשר, הכל בעצם אותו דבר. חציל או פטריות עבות ועסיסיות כשיפוד על הגריל הם תוספת נהדרת ומבקשת גם למנגל בשרי, הרטבים והסלטים טבעוניים ברובם בכל מקרה, וכך גם רטבים דוגמת קטשופ, חרדל, סרירצ'ה, חומוס וטחינה, מתגעגעים למיונז? גם לו יש גרסה טבעונית. רוב הבעיות שלכם נפתרו, יש תחליף כמעט להכל. 

״יום העצמאות הוא יום חג למדינת ישראל, אבל הקשר בינו לבין צריכת בשר הוא מקרי בהחלט", מספר יאיר ישראל, מנכ"ל חברת 'אותנטבעי' המייצרת ומשווקת מזון טבעוני ברחבי הארץ. "אבל גם אם כבר בוחרים לעשות את זה, אז למה לא בדרך היותר אקולוגית ובריאה? העולם מצא כבר מזמן פתרון שישאיר את חוויית המנגל ואפילו את הטעמים והמרקמים- רק בשמירה על ערכי הטבעונות".

"בעבר באמת לא היו את כל הפתרונות שיש היום, לכן בשר היה הדבר היחיד להניח על המנגל. אבל היום האנושות כל כך התקדמה, בני האדם הבינו את ההשפעה שיש לבשר על הגוף שלהם והיום יש כל כך הרבה אופציות לא פחות טעימות, לא פחות חווייתיות. השינוי הוא רק מחשבתי".

"כמות ומגוון החלופות של בשר היום הן בלתי נתפסות- המבורגרים, נקניקיות, סטייקים ושניצלים מסייטן (חלבון חיטה), עדשים, פטריות, טופו, חלבון אפונה, סויה ועוד. כל אלו מהווים פתרון בריא יותר, ונכון יותר לעולם שבו אנו חיים".

אם אפשר למנוע סבל מהגוף שלנו ומבעלי החיים, ועל הדרך להרוויח מזה ערכים תזונתיים חשובים ולשמור על כדור הארץ, נשמע לי שזה הוא מצב שבו כולנו מנצחים. לא סתם אנשים כמו ביל גייטס ולאונרדו דיקפריו מבינים את החשיבות שבהשקעה בדור הבא של ה'בשר' מן הצומח.״

"צריך רק לפתוח את הראש ולנסות"

השף נועם כרמון הוא אחד מהשפים הטבעוניים שבחרו למכור השנה, כמו לא מעט מסעדות ועסקיים קולינריים נוספים, ערכת עשה זאת בעצמך.  ״השנה, יותר משנים קודמות, התרגשתי במיוחד לייצר ערכה ליום עצמאות טבעוני, מהסיבה שיום העצמאות הוא בדרך כלל חגיגת בשר בקנה מידה לא הגיוני. ויש לא מעט אלטרנטיבות. השנה הצלחתי סוף סוף להנגיש אותן לקהל הרחב".


ערכת הDIY של נועם כרמון // צילום: נועם כרמון

"כשף שמתמחה באוכל מקסיקני" ממשיך כרמון, "לא מעט אני מתעסק בצלייה על אש חיה וכמעט כל חומרי הגלם שאני עובד איתם- הם ׳על האש׳. אני רואה כמה הסועדים נהנים מזה, מבלי לחשוב בכלל על בשרים על האש, שזה הקונספט שהרגילו אותנו אליו. אבל מי החליט שהוא הנכון או הטעים יותר? יש כל כך הרבה שפע ואופציות מהצומח- אנחנו רק צריכים לפתוח את הראש ולנסות". 

"מבחינתי, מדובר בהזדמנות פז להסתכל על אוכל בדרך חדשה ומרגשת, יותר מודעת ורגישה לסביבה ששמה במרכז חומרי גלם מדהימים שעד עכשיו- לא באמת ידענו לנצל ובמבחן התוצאה- מדובר בתוצר טעים ומזין מאוד. אני ממליץ גם למנגליסטים הבשריים להגדיל את נפח המוצרים מן הצומח ליום העצמאות שלהם השנה- להתנסות עם מגוון ירקות גדול יותר על האש, יותר סלטים ושיפודים עם חומרי גלם כמו תירס, פטריות, אננס, טופו במרינדות שונות, חצילים ועוד. זה אתגר יחסית פשוט וגם הויתור הכמותי על בשר- הוא משהו״, הוא מסכם. 

אלו המוצרים שאתם הולכים לקנות

"בדיוק כמו בעולם הבשר, גם אצלנו בעולם תחליפי הבשר יום העצמאות הוא התקופה החזקה ביותר מבחינת מכירות". מספרת עדי אביגד, מבעלי החנות האינטרנטית "בטבע שלי". החנות פועלת מזה כשלוש שנים ומציעה למכירה מזון טבעוני קפוא, חומרי גלם טבעוניים למזווה ושאר מוצרים משלימים. "אנו מקבלים כעת המון הזמנות מלקוחות, גם ותיקים וגם חדשים שרוצים להתחיל ולהתנסות".

בעזרת אביגד, נעשה לכם היכרות עם כמה מהמוצרים הבולטים בתחום:

נקניקיות טבעוניות

גם אם נשים את המוסריות בצד, נקניקיות סטנדרטיות שנמכרות ברשתות המזון הן אחד הדברים הכי לא בריאים שאפשר להכניס לגוף. האלטרנטיבה הטבעונית מורכבת מחלבון חיטה וחלבון אפונה. יש הטוענים כי זה טעים יותר מנקניקיה רגילה ובטח שעדיף יותר מבחינה בריאותית. ניתן למצוא מספר טעמים שונים של נקניקיות פרט לקלאסיות, דוגמת מרגז, חריף ונקניקיה אנגלית.

המבורגר "ביונד מיט"

מדובר בהמצאה של ממש, אחד ממוצרי המזון הפופולאריים ביותר בעולם הטבעוני והדבר הכי קרוב שיש להמבורגר בשרי אמיתי מבחינת ריחות וטעמים. הם הגיעו לארץ לפני קצת יותר משנה וכבשו את לב הטבעונים ואת בטן הקרניבורים. כל מי שטעם אותם במסעדה בדרך כלל רץ לקנות אותם גם הביתה. נשים בהיריון לא צריכות לדאוג ממידת העשייה, שומרי כשרות יכולים ליהנות מצ’יזבורגר ללא חשש. מוצר שסוגר את כל הפינות.

בשר טחון מן הצומח

למרחיקי לכת שאוהבים להכניס לאוכל שלהם את הטעמים שהם רגילים אליהם טרום טבעונות כדאי להצטייד בטחון מן הצומח, ולקבל תחושה דומה של בשר בתבשילים וטיגונים, למי שמתגעגע. הטחון הצמחי עשוי מחלבון אפונה ומתפקד ממש כמו "בשר טחון" – אפשר להכין ממנו קבבים, בורגרים וקציצות, וכמעט ולא לחוש בהבדלי הטעם.

טופו

טופו הוא התחליף הנפוץ ביותר ונוסף על כך הוא גם בעל ערך תזונתי גבוה וסופג טעמים נהדר. כדאי לחתוך לקוביות גדולות, להשרות אותו במרינדה כמה שעות לפני המנגל (אפילו לילה במקרר) ולשפד בשילוב ירקות בשרניים דוגמת פטריות או חציל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר