עצמאות: חוגגים עם בירות ישראליות

המבשלות שנולדו בישראל הן גאווה ציונית לא קטנה • התמקדנו במותגים ישראליים שהמנגל לא יהיה שלם בלעדיהם • חג שמח!

צילום: יח"צ // אבי מוסקוביץ. ביר בזאר

מה יותר ישראלי מאשר לנפנף במרפסת לצד בירה ישראלית צוננת, ולא סתם, אלא כזו ממבשלות קראפט, בוטיק כמו שאנחנו בארץ אוהבים לקרוא להן. 

המבשלות הללו, שרוב תוצרתן נמכרת בימים כתיקונם לברים, מסעדות ובתי מלון, כמעט והפסיקו להתקיים בעקבות נגיף הקורונה. מעבר לפגיעה האנושה בהן, אנחנו הם אלו שלא מצליחים ליהנות מהמשקאות הנהדרים שלהן, וחבל.

האמת היא שהמבשלות הללו הן גאווה ציונית לא קטנה. קחו למשל את אבי מוסקוביץ, יזם היי-טק וקמעונאות ניו-יורקי שלאחר שילדיו עלו לארץ על משפחותיהם ולו עצמו נמאסו הטיסות הארוכות כדי לפגוש את הנכדים, עשה מעשה ועלה לפה גם הוא. הוא מכר את עסקיו שמעבר לים והתמסר לתשוקה שלו – בירה. 

הוא הקים את מבשלת הביר-בזאר, שמבשלת מגוון בירות נהדרות, כשלצידה גם ששה ברים, חמישה בתל אביב ואחד בשוק מחנה יהודה הירושלמי. "לא היה קל להקים את העסק, לעבור מהיי-טק ללואו-טק ועוד עם הבירוקרטיה הישראלית, אבל כשאני מביט על התקופה אחורה אני מתמלא סיפוק. יש היום המון ישראלים שלא מסתפקים בבירה תעשייתית אלא מחפשים את הדבר האמיתי ואנחנו דואגים לתת להם את זה גם ברמה הכי גבוהה של המוצר וגם בכל החוויה שמסביב", הוא מספר. 

בינדי. ביר בזאר // צילום: יח"צ
בינדי. ביר בזאר // צילום: יח"צ

"היה לנו מזל לא רגיל שבערך חודש לפני פרוץ הקורונה העלנו את אתר המשלוחים שלנו לרשת, ואנחנו מגיעים לכל מקום בארץ עם מארזי הבירה שהלקוחות שלנו בונים לעצמם מהמגוון שלנו. הברים שלנו סגורים אמנם ויש לנו כמעט מאה עובדים בחל"ת אבל מערך המשלוחים וההזמנות און-ליין עובדים במלא המרץ".

הכי אהבנו – בינדי. בירת IPA נהדרת בצבע בהיר מאד. מרענן בניחוח פומלית ואתרוג, פסיפלורה ומנגו, עם מרירות מודגשת כיאה לז'אנר לימים חמים במיוחד. 

לפרטים: https://beerbazaar.co.il/

ג'רמי וולפלד. ג'מס // צילום: הילה אייזינגר
ג'רמי וולפלד. ג'מס // צילום: הילה אייזינגר

דניאל אלון, עורך דין וול-סטריטי מהתפוח הגדול, עשה עליה לישראל בתחילת המילניום, וכשפגש את ג'רמי וולפלד הם הקימו יחד את מבשלת ג'מס. ג'רמי, שהיה אחראי על שירותי הקייטרינג בבית הלבן והאכיל את הנשיאים ג'ורג' בוש (האב) וביל קלינטון, נדבק בחיידק הבירה, ולאחר שהתמחה בייצורה החליט לעזוב הכל ולעלות לישראל מטעמי ציונות טהורה. 

המוטו שלו בחיים הוא לשמוח ולעשות שמח לאחרים, ומי שלא מכיר אותו יכול במפגש ראשוני להיבהל מהצבעוניות של הבחור ומצעקות ה-'עם ישראל חי' שלו. "המצב היום קשוח. זו תקופת אתגר ומבחן לעם שלנו, לכל ארגון ולכל אדם", אומר דניאל.

"למרות הקשיים, תפקידנו הוא להישאר אופטימיים ולשמח. אנחנו מאמינים שעם גישה חיובית נעבור את התקופה הזו מחוזקים יותר. יום העצמאות מסמל את החוסן והחוזק של עם ישראל והסיסמא של ג'רמי שותפי 'עם ישראל חי' היא ממש דרך חיים ואמונה מלאה בעם ישראל שעמד באתגרים רבים וקשים יותר לאורך ההיסטוריה ויצא מהם תמיד מחוזק".

הבירה שהכי אהבנו – בירת החיטה (Wheat). זהובה ומעוננת קלות, בעלת טעמים מתקתקים ונעימים של בננה וציפורן שמזכירים את הבירות של אלזס ובוואריה.

לפרטים: Jems.co.il 

לא רק עולים חדשים מבשלים פה בירה. אורי שגיא, טייס קרב ומפקד טייסת אפאצ'י לשעבר שנפצע במלחמת לבנון השניה ופרש משירות קבע, תמיד היה ביר-גיק. אחרי שחידש כוחות הוא גייס משקיעים והקים בשנת 2008 את מבשלת אלכסנדר שבעמק חפר, שמייצרת בימים כתיקונם כשש מאות אלף ליטר לשנה.

אלכסנדר גרין // צילום: רונן מנגן
אלכסנדר גרין // צילום: רונן מנגן

"הקורונה הפתיעה את כולנו", אומרת דנה ביטון, מנהלת המותג של המבשלה, "זה בא לנו בזמן לא טוב, רגע לפני המעבר המתוכנן שלנו למבשלה החדשה. המכירות לכל המסעדות והברים שאנחנו עובדים איתם נפסקו, אבל מהר מאד התעשתנו והתחלנו להפיץ את הבירה ישירות ללקוחות. לקראת יום העצמאות חתכנו מחירים סופר-תחרותיים לחברי המועדון וגם המשלוח עלינו. בניגוד למבשלות אחרות שמייבאות את כל חומרי הגלם, בירת החיטה שלנו מיוצרת מחיטה ישראלית שגדלה בשדות הנגב, ובריחות שלה ובטעמה היא מבטאת בעצם את היופי, הפריחה והאויר הצלול של החקלאות הישראלית".

הבירה שהכי אהבנו - אלכסנדר GREEN. בירה ג'ינג'ית בסגנון IPA, ניחוח קליפות הדרים משגע, מרירות מודגשת של אשכולית לבנה, לצד מתקתקות פירותית מתונה ונפלאה. זכתה בזהב כפול בתחרות BIRA בינלאומית. מה הפלא?

לפרטים: https://www.alexander-beer.co.il/store

שפירא אאוטמיל סטאוט // צילום אודי קצמן
שפירא אאוטמיל סטאוט // צילום אודי קצמן

בבירת ישראל (תרתי משמע) העסקים לא הרבה יותר טובים בימי הללו. המבשלה של האחים הירושלמים שפירא מדווחת כי עם סגירת מקומות הבילוי הפעילות שלהם פסקה כמעט לחלוטין, "אבל די מהר זיהינו צורך שיש למלא וביקוש לבירה שפירא. קיבלנו לא מעט פניות בכל האפיקים והחלטנו שבאין הנחיות האוסרות זאת, העסק חייב לעשות כל מה שאפשר כדי לצמצם נזקים ואם יש ביקוש לבירה אז מה טוב. התחלנו לספק על פי דרישה ויצאנו כל יום בעצמנו לחלוקה כמעט בכל רחבי הארץ.

בנוסף, השקנו את אתר המכירות החדש שהוקם כדי לשפר ולייעל את כל תהליך ההזמנה ובו אפשר למצוא הסברים על הבירות השונות ולבחור מבין המוצרים. 

הכי אהבנו - שפירא אאוטמיל סטאוט. בירה כהה מאד בסגנון סטאוט, בעלת ארומת קפה שחור, קליה, גיזוז מדויק, עישרה משביעה ונהדרת. נסו גם את בירת החיטה.

לפרטים: https://shop.shapirobeer.co.il/  

רותם בר אילן, פרסומאי בדימוס שמבשל את בירת הדובים כבר שתיים עשרה שנה, נשמע דווקא מבסוט מהמצב - "אמנם הכמויות שלנו לא גדולות בהשוואה למבשלות אחרות אבל יש לנו קהל לקוחות קבוע שממשיך להיות נאמן ולצרוך את הבירה שלנו גם כיום", הוא אומר. "גם אחרי שהברים נסגרו, אנחנו ממשיכים לשווק את הבירה שלנו לחנויות אלכוהול וללקוחות פרטיים בצורה ישירה. נכון שאנחנו בתקופה לא פשוטה אבל עברנו מצבים הרבה יותר מורכבים גם פה במדינה. צריך לשמור על ההוראות וההרחקות אבל אסור להיכנס לדיכאון מזה. אני ממליץ לכולם לשתות קצת בירה טובה, לחגוג את העצמאות ולהשתחרר, וככה התקופה תעבור לכולנו הרבה יותר בכיף".

ההמלצה שלנו – פיניקס. בירת IPA קלאסית בגוון ברונטי המבושלת ידנית. הבירה בעלת רמת אלכוהול גבוהה מהרגיל (6.3%), מרירות מודגשת ונעימה וקצת מתיקות שמאזנת אותה. הכשות שרותם משתמש לייצור הבירה הופכת את הארומות שלה למיוחדות ועשבוניות. 

לפרטים: 054-2884735 או 054-8086565

מוסקו // צילום: עמית שני
מוסקו // צילום: עמית שני

הקמת המבשלה של אמיר לב, "מבשלת מוסקו", מלווה בסיפור מרגש. הוא גדל בראשון לציון, שירת בנח"ל ולאחר נישואיו נסע לטיול תרמילאים קלאסי ברום אמריקה. "היינו בטיול במרכז גוואטמלה, שני צעירים, ושדדו אותנו. נשארנו חסרי כל ממש. תוך כדי, אשתי קולטת פתאום מרחוק מישהו חובש כיפה רוכב על אופניים, אז היא התחילה לרדוף אחריו. זה היה הרב של הקהילה בגוואטמלה והוא ממש הציל אותנו. אחרי שחזרנו לארץ התקשר אלי ירון מוסקוביץ, חבר ילדות שלא היינו בקשר שנים והזמין אותי לטעום בירה שהוא ייצר. מפה לשם - הקמנו יחד את המבשלה במושב זנוח. עשינו הכל בידיים. לפני כשנתיים הוא פרש מהשותפות ואני נשארתי פה לבד. זה מפעל חיים ולמרות שעכשיו לא קל וגם היו מחשבות לסגור, החלטתי שאני ממשיך". 

הבירה שהכי אהבנו – מוסקו מעושנת. שיחוק רציני – בירה נדירה בעולם בכלל ובמחוזותינו בפרט, שממש מזכירה בשר או טונה מעושנים. בכניסה היא מתקתקה לרגע אבל מהר מאד זה מתחלף בחמצמצות רעננה עם עישון ברקע. לא לכל אחד אבל אנחנו מאד אהבנו - נפלא!

לפרטים: 052-2332591.

ולסיום, אי אפשר בלי גם משהו קצת יותר מיינסטרימי – גולדסטאר, הבירה שאולי הכי מזוהה עם ישראל, הכי נמכרת בה (בשנה אחת נמכרים למעלה מ-40 מיליון בקבוקי גולדסטאר, עם נתח שוק של כ- 25%), והכי ותיקה (מיוצרת משנת 1950 ומלווה את המדינה כמעט מאז הקמתה!). לפני כמה שנים הם הרחיבו את המותג והוסיפו גם את הגולדסטאר Unfiltered, שמבושלת על פי אותו מתכון, אך אינה עוברת סינון לפני הביקבוק, מה שמאפשר לבירה לשמר את רכיבי הטעם והצבע ואף מעבה את כתר הקצף שלה, ולאחר מכן גם את הגולדסטאר SLOWBREW שהתחבבה על יושבי הברים ברחבי הארץ. זו בירת לאגר כהה חזקה (10%) המיוצרת בתסיסה איטית (כפול זמן מתהליך ייצור גולדסטאר רגילה), המאפשרת מיצוי מלא של הלתת והכשות ומביאה לבירה עומק, איזון ונוכחות. 

הכי אהבנו – למרות החידושים הטובים לא פחות, אנחנו שמרנים ונשארים נאמנים לגולדסטאר המקורית. מרירה במידה, מרווה וחלקה. 

לפרטים: https://blend.co.il/

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר