הנה עדשים מגולגלות בתוך נייר עיתון

הטמפרטורות צונחות, הגשם מטפטף בחוץ וזה בדיוק הזמן להשרות ולהשתמש בקטניות שמתאימות לתבשילי חורף • מאיה דרין עם שלושה מתכונים על טהרת העדשים

קציצות עדשים מושלמות לחורף // צילום: לירון אלמוג // קציצות עדשים מושלמות לחורף

החורף מגיח לביקור ארוך ומבקש להוציא מן הארון את הסירים ולמלאם בנזידים, מרקים ותבשילים מחממי גוף, לב ונפש. אחרי ימים ארוכים במהלכם נהנינו מחומה של שמש חורפית נעימה ומלטפת, הגיע זמנו של הגשם להתדפק על החלון. האוויר מתקרר בבת אחת והשמש מתחבאת לה מאחורי שמיכת עננים עבה. זהו זמן נפלא להתכרבל בתוך סוודר צמרירי ולהישאר ספונים בבית, לא רק כי זה צו השעה, אלא גם צו העונה.

חורף, כידוע לכל, הוא הזמן המושלם לקטניות, הן יודעות את העבודה ומתאימות לכל מאכלי החורף ככפפה סרוגה ליד. מכיון שלרוב דורשות הקטניות זמן השרייה ממושך וימי הקורונה מאופיינים בלאות מסויימת, בחרתי לחורף זה את העדשים בלבד. הן מזינות, טעימות, מתמסרות ואינן זקוקות לדבר מלבד שטיפה ובישול, צ׳יק צ׳ק. 

מרק עדשים

רשימת חומרים ל-6 מנות:

4 כפות שמן זית

1 בצל מקולף וקצוץ

1 יח׳ שורש סלרי קלוף וחתוך לקוביות

2 ענפי סלרי קצוצות

2 יח' גזר קלוף וחתוך לקוביות

4 שיני שום קלופות ופרוסות

1 כף ג׳ינג׳ר מגורר

1 כוס קוביות דלורית

1 כוס עדשים כתומות צהובות

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

חופן שמיר

חופן עליי סלרי צעירים

 

אופן ההכנה:

בסיר גדול מחממים שמן זית, מוסיפים בצל, שורש סלרי, ענפי סלרי וגזר.

מאדים את הירקות עד שמזהיבים קלות.

מוסיפים שום וג׳ינג׳ר, מערבבים ומיד מוסיפים 2 כוסות מים.

מוסיפים דלורית ועדשים ומוסיפים עוד מים, כ-2 כוסות נוספות.

מתבלים במלח ופלפל, מביאים לרתיחה, ומבשלים במשך כ-30 דקות על להבה נמוכה.

מוודאים שכל הירקות מבושלים (תלוי בגודל החיתוך), מתקנים תיבול.

אפשר לטחון את המרק או להשאירו כפרי.

מעטרים בעליי שמיר וסלרי ומגישים.

מרק עדשים // צילום: לירון אלמוג
מרק עדשים // צילום: לירון אלמוג

קציצות עדשים

רשימת חומרים לכ-20 יחידות:

2 כוסות עדשים ירוקות מבושלות לרכות מקסימאלית

1 בצל  קטן קצוץ 

4 שיני שום קלופות 

1 זוקיני קצוץ

גרידת לימון מ-1/2 לימון

קורט צילי

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

חופן עליי נענע 

חופן עליי כוסברה

3/4 כוס פירורי לחם

1 ביצה

שמן לטיגון

אופן ההכנה:

במעבד מזון טוחנים בפולסים את כל המרכיבים למעט השמן עד שנוצרת עיסה אחידה אך מעט גבשושית.

מחממים מעט שמן במחבת, יוצרים קציצות עם ידיים נקיות ומטגנים כ-2 דקות מכל צד.

מומלץ להגיש עם יוגורט בצד.

קציצות עדשים מושלמות לחורף // צילום: לירון אלמוג
קציצות עדשים מושלמות לחורף // צילום: לירון אלמוג

דאל – נזיד עדשים הודי

רשימת חומרים ל-4 מנות:

2 כוסות עדשים כתומות

¼ כוס שמן בוטנים או קוקוס

2 שאלוטס קצוצים או בצל סגול קטן אחד, קצוץ

2 כפות ג׳ינג׳ר מגורד

4 שיני שום קלופות פרוסות דק

חופן גבעולי כוסברה קצוצים (ללא העלים)

1 כפית שטוחה זרעי כמון

1 כפית שטוחה זרעי חרדל

1 כפית זרעי כוסברה

2 כפיות אבקת תבלין קארי

1 כפית מחוקה כורכום

מלח לפי הטעם

להגשה:

עלים כוסברה

אורז לבן

אופן הכנה:

שוטפים היטב את העדשים במים. מסננים ומניחים בצד.

בסיר בינוני מחממים את השמן, מוסיפים שאלוטס, ג׳ינג׳ר, שום, גבעולי כוסברה, זרעי כמון, זרעי כוסברה, זרעי חרדל

ומטגנים יחדיו עד שמזהיב קלות ומעלה ניחוח של תבלינים. מוסיפים את אבקת הקארי והכורכום

ומיד מוסיפים את העדשים השטופות, המים והמלח.

מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך כ-20 דקות עד שהעדשים מתרככות, מתפרקות ומשנות מעט את צבען.

בודקים מדיי פעם אם חסרים נוזלים, ומוסיפים בהדרגה במהלך הבישול אם יש צורך בכך.

מערבבים, מתקנים תיבול, מקשטים בכוסברה ומגישים לצד אורז.

דאל עדשים // צילום: לירון אלמוג
דאל עדשים // צילום: לירון אלמוג
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר