נקלעו לסיטואציה: מתכונים לדגים בסלים קלועים של יוסי שטרית

הפורל. אפשר גם 10 דקות בתנור | צילום: אסף קרלה

כן, אפשר לבשל גם בסלים קלועים הם יכולים לשמש סיר, חומר בעירה וגם כלי הגשה • קבלו שני מתכונים לדגים שיקרבו אתכם אל האש

התערוכה המציגה במוזיאון העיצוב בחולון עוסקת בשילוב שבין אוכל ועיצוב. השתתפתי בה, בהרצאה שנתתי, וגם בישלתי באחד המוצגים המעניינים - סלים.

מדובר בפרויקט שהחל ברצון של שחר קדם ליצור עוד מפגשי בישול עם אש גלויה, לאחר שזו התרחקה מאוד מהמטבח המודרני והוחלפה בגז, חשמל, אינדוקציה וכו'. קדם חיפש דרכים נוספות לבישול לא שגרתי באש, בניסיון להתחקות אחר מלאכות עתיקות ומנהגים בראשיתיים. הוא קולע את הסלים במחשבה עליהם כמקור החום, כסיר הבישול וכחומר הבעירה. הסל נותן טעם וריח, ויש לו חלק במאכל מלבד הפקת חום. גודל הסל קובע את זמן הבעירה ואת זמן הבישול. את חומרי הגלם המתבשלים בו יש להתאים אליו.

הסל. אחרי השריפה מתגלה הדג המוכן, צילום: אסף קרלה

את הסל קלע שחר מסנסני תמרים שנאספו ממטעים, והוסיף להם קליעה בלולבים. לפני ההדלקה הוא מוסיף צמחי תבלין ירוקים וטריים כדי ליצור אפקט של עישון לח והעשרה בארומות טריות. הסלים נקלעים על קונסטרוקציות ברזל רב־פעמיות ששחר מכין מראש. הן המבנה שמחזיק עבורנו את הדג במרכז הסל. הן גם אוספות את האש לתוכן ומשמשות כלי הגשה.

הבישול נעשה מול מי שאוכל את הדג, וכך נוצרת קרבה בין מקור הבישול ליעד הסופי שלו, בין היצרן לצרכן, מתוך התפיסה שהקרבה למקור האוכל מסיבה אושר לסועד ומשביחה את הטעמים.

פורל לבן צלוי עם מרווה ולימון

צילום: אסף קרלה,

החומרים:

√ פורל שלם גדול נקי

√ 5 ענפי מרווה, פרחי מרווה

√ 5 ענפי רוזמרין ירוק

√ 4 ענפי בזיליקום

√ 2 ענפי לבנדר

√ 3 גבעולי בצל ירוק

√ 2 גבעולי סלרי

√ רבע כוס שמן זית

√ מיץ מלימון אחד

√ 5 שיני שום כתוש

√ מלח גס, פלפל

אופן ההכנה:

1. מערבבים יחד בקערה את שמן הזית, הלימון, השום והתבלינים.

2. מורחים את הדג מבחוץ, על העור וגם מבפנים (בבטן).

3. עוטפים את הדג בעשבי תיבול.

4. מכניסים את הדג לסל ומדליקים אותו. בבית מניחים את הדג על הגריל ל־7 דקות או אופים בתנור 15 דקות בחום של 200 מעלות.

5. מוסיפים עשבי תיבול שאוהבים. 

 

צרור ברבוניות צלויות עם עשבי תיבול ולימון כבוש

הברבוניה. עשבי התיבול נשרפים מסביב, צילום: אסף קרלה

החומרים:

√ 5 ברבוניות גדולות

√ 1/4 כוס שמן זית

√ כף לימון כבוש

√ מלח גס

√ 4 שיני שום כתושות

√ 5 ענפי תימין

√ 3 ענפי מרווה

√ 4 ענפי שומר

√ 4 ענפי חרדל (מהגינה)

צילום: אסף קרלה,

אופן ההכנה:

1. מערבבים יחד בקערה את שמן הזית, השום, הלימון הכבוש והתבלינים.

2. עוטפים את הדגים במרינדה, ואז בעשבי התיבול.

3. מכניסים את הדגים לסל ומדליקים אותו. בבית מניחים את הדגים על הגריל ל־7 דקות או אופים בתנור 10 דקות בחום של 200 מעלות.

4. מוסיפים עשבי תיבול שאוהבים. 

הפרויקט נעשה במסגרת חממת המעצבים של מפעל הפיס ומוצג בימים אלו במוזיאון העיצוב חולון בתערוכת האוכל. אוצרות: ליאורה רוזין ודנה בן־שלום. שחר קדם: 054-3034477

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...