טעמים מעושנים שאפשר להכין בבית

בימים של ל"ג בעומר ריח העשן עולה מהפארקים. בחרנו לקבל השראה מהטעמים המעושנים - בלי להדליק מדורה

פסטה עם חציל חרוך // צילום: לירון אלמוג

אם תעברו בפארקים בימים הקרובים לא תוכלו להימנע מהריח המעושן שמגיע עם המדורות של ל"ג בעומר. עונת האביב וימי ראשית הקיץ הם גם ימי המנגל והמדורות. 
טיבה של מחזוריות השגרה הישראלית מבקש בעונה זאת טעמים מעושנים, חרוכים ומפויחים, הכוללים את הקרטושקעס הנוסטלגיים. 

לרוב אנו נכנעים לשפע מטעמי פיקניק הפזורים על שולחן הפלסטיק בצידה של המדורה, או לשיפודים וקבבים על הפחמים והגחלים, והקרטשוקעס נשכחים בשולי המדורה והופכים לפחם, אך אפשר גם לשאוב השראה מקשת הטעמים הללו וליצור מאכלים בהשראת האש גם מבלי להבעיר אותה. 

המטבח הביתי על מגוון מכשיריו ותבליניו מספק את הטעם המבוקש. בהתאם לכך אפיתי, טיגנתי ובישלתי שלושה מטעמים שיכולים בקלילות להתלוות אלי לכל מדורה, פיקניק או מנגל, אך גם להישאר על שולחן האוכל המשפחתי והנקי בבית.

פסטה עם ירקות חרוכים

חומרים (לכ־4 מנות):

√ 1 חבילת פסטה קצרה בצורה
שאוהבים (500 גרם)

√ 1 חציל

√ 2 פלפלים אדומים

√ 4 עגבניות

√ 2 בצלים קלופים

√ 4 שיני שום כתושות

√ שמן זית לפי הטעם

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

להגשה:

√ עשבי תיבול קצוצים

√ גבינה קשה מגוררת (פרמז'ן, קשקבל, פקורינו)

אופן ההכנה:

חורכים על הגריל את החציל השלם במשך כ־10 דקות עד שמתרכך ומניחים במסננת לכמה דקות.

מקלפים את הקליפה השרופה בעזרת קצה הסכין וקוצצים את בשר החציל.

חורכים את הפלפלים האדומים על הגריל במשך כ־8 דקות (תלוי בעובי הפלפל), הופכים כעבור 4 דקות. מניחים במסננת לכמה דקות. 

מקלפים את הקליפה השרופה בעזרת קצה הסכין וקוצצים את בשר הפלפל.

חורכים את העגבניות על הגריל במשך כ־8 דקות וקוצצים אותן בשלמותן.

עוטפים את הבצל הקלוף ביריעת אלומיניום וצולים על הגריל במשך כ־15 דקות, וקוצצים.

מערבבים את כל הירקות החרוכים עם שום כתוש, מוסיפים שמן זית ותבלינים.

בינתיים: מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. מסננים מהמים ומוסיפים מייד לרוטב הירקות.

מקשטים בגבינה מגורדת ובעשבי תיבול קצוצים ומגישים. אפשר להגיש גם בטמפרטורת החדר כסלט פסטה.

 

מאפה בצק עלים עם תפוחי אדמה ובצלים שרופים במדורה

חומרים (לכ־8 מנות):

√ 1 חבילת בצק עלים מוכן
(כ־400 גרם)

√ 10 תפוחי אדמה זעירים קלופים

√ 2 בצלים סגולים קלופים ופרוסים

√ 1 מיכל שמנת מתוקה לבישול (15%)

√ 2 ביצים

√ 1/2 כוס בצל ירוק קצוץ

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ ומבשלים אותם במי מלח רותחים במשך כ־10 דקות, עד שהם מתרככים אך שומרים על צורתם. מסננים מהמים.

עוטפים ביריעת אלומיניום את פרוסות הבצל הסגול וחורכים אותן על הגריל או בשולי המדורה במשך כ־5 דקות עד להשחמה.

מערבלים בקערה שמנת לבישול, ביצים ובצל ירוק, מתבלים במלח ובפלפל.

פורסים את בצק העלים על תבנית אפייה שטוחה מרופדת בנייר אפייה. משטחים את בלילת הביצים המתובלת במרכז הבצק ועד 1 ס"מ מהשוליים.

מסדרים מעל הבלילה פרוסות תפוחי אדמה מבושלים ופרוסות בצל סגול חרוך, ומשאירים שוליים כפי שעשינו עם הבלילה.

אופים בשליש התחתון של תנור שחומם מראש ל־210 מעלות במשך כ־20 דקות עד שהבצק מזהיב יפה גם בתחתית.

 

לביבות כרובית וגבינה מעושנת

חומרים (ל־12 לביבות):

√ 1 כרובית קטנה

√ 1 בצל ירוק קצוץ, החלק הלבן והירוק

√ 100 גרם גבינת מוצרלה מעושנת מגורדת 

√ 2 ביצים 

√ 6 כפות פירורי לחם

√ 1 כף פפריקה מעושנת

√ מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם

√ שמן זית לטיגון

אופן ההכנה:

חותכים את הכרובית לתפרחות בינוניות, מבשלים במים רותחים במשך כ־8 דקות עד שהכרובית מתרככת.

מועכים את הכרובית במזלג או טוחנים במעבד מזון, מוסיפים את שאר המרכיבים ומתבלים.

מחממים שמן זית במחבת (כ־1/2 ס"מ גובה), יוצרים לביבות עגולות בידיים משומנות.

מטגנים את הלביבות משני הצדדים במשך כ־3 דקות מכל צד.

מוציאים מן השמן, מספיגים בנייר סופג שאריות שמן ומגישים חם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר