לא רק ברים וביר גארדנס: ברחבי הארץ יחגגו את הילולת אוקטוברפסט, גם במסעדות ואפילו בגלידריות. החיבור הקולינרי הוא בגדר מתבקש, שכן החגיגה הבווארית טומנת בחובה גם כמה מטעמים מסורתיים. לצד כמה המלצות טעימות במיוחד, צירפנו גם מתכונים המשלבים את הבירה בזמן חגה.
חגיגת הבירה הבווארית תוססת בשוק לוינסקי
החלל הססגוני של "אוזריה נקסט דור", יהפוך במהלך חודש אוקטובר לביר גארדן בשיתוף מותג ויינשטפן. החברה משיקה מהדורה מוגבלת בשוק לוינסקי הנקראת: "ויינשטפן בראופאקט" (ברית מבשלי הבירה). הבירה היא שיתוף פעולה בין המבשלה הגרמנית למבשלת הקראפט האמריקאית Sierra Navada, שיצר בירה פירותית בעלת מרירות מסוימת.
פיצה ובירה באוזריה נקסט דור // צילום: אילן ספירא
לכבוד המהדורה המיוחדת, שלושה שפים מובילים חברו יחדיו ליצירת מנות גרמניות ואמריקאיות, אותן יגישו לחוגגים ב"אוזריה נקסט דור", במהלך כל חודש אוקטובר.
אביבית פריאל, השפית של "אוזריה" ו"אוזריה נקסט דור" תגיש:
פלמקוכן – פיצה בווארית עם קרם פרש ואספרגוס, 56 שקלים.
נקניקיות קנקרז על כרוב כבוש ביתי וחרדל מתובל, 58 שקלים.
עינב אזגורי – שף "בר א וין" ו"קפה נורדוי" יגיש:
סלט הרינג כבוש עם פרעצל וחמאה, 46 שקלים.
שניצל עגל עם תפוחי אדמה וחרדל, 68 שקלים.
אוראל קימחי – שף מסעדת "פופינה" יגיש:
תבשיל שפונדרה, ברביקיו סלקים על פנקייק תירס, 58 שקלים.
פרוסות אנטריקוט צלויות עם איולי חלפיניו כבוש, 62 שקלים.
אוזריה נקסט דור, זבולון 25, תל אביב. שעות פעילות: ב׳-ה׳ 19:00- אחרון הלקוחות. שישי: 12:00 - אחרון הלקוחות.
ימי חמישי בכביש 90
מסעדת ההמבורגרים האהובה מהצפון, "כביש 90", היא ללא ספק מקום בילוי מהנה במיוחד. האווירה הנינוחה, העיצוב הססגוני והשמח, השירות הלבבי וההמבורגרים הנפלאים הם בגדר שיחוק גלילי אמיתי.
מיומה הראשון של המסעדה, החלה מסורת ה״קרייזי בורגר״, במסגרתה מוגשים מדי יום שלישי, המבורגרים עם שילובים מטורפים. בחירת ההמבורגר המיוחד נערכת בשיתוף הגולשים בדף המסעדה בפייסבוק.
בדומה למסורת זו, המסעדה משיקה גם את "חמישי בירה בכביש": ברוח האוקטוברפסט ובמשך החודשים הקרובים, בכל חמישי בערב תערוך המסעדה חגיגת בירות. לרשות הקהל יעמדו שמונה ברזי בירה: טובורג, מלכה בהירה, מלכה אדמונית, מלכה חיטה, מלכה, סטלה, ויינשטפן, ו-IPA.
במסגרת המסורת החדשה יוכרזו מבצעים ופעילויות משתנות סביב הבירות המוגשות.
בנוסף, יוצע במקום גם ספיישל בורגר בירה – שילובים שונים של המבורגר ובירה, בתוך הקציצה עצמה או לצידה.
מומלץ להתעדכן בדף הפייסבוק של המסעדה.
מסעדת כביש 90, צומת מחניים, גליל עליון. שעות פעילות 12:00-24:00. טלפון: 04-6160190
גלידת אוקטוברספט
חודש אוקטובר כולו יוקדש באספרסו בר וגלידריית "שקד אקספרס", לחגיגות האוקטוברפסט. במהלך כל החודש יוגש שוט של גלידה בטעם בירה ופיצוחים על חשבון הבית, לכל מי שמזמין כוס או בקבוק בירה. בנוסף, אפשר ליהנות ממחירים מיוחדים על מגוון הבירות לכבוד החגיגות, לדוגמה:
ויינשטפן, בקבוק – 26 שקלים.
טובורג – שליש 22 שקלים, חצי 26 שקלים.
בנוסף, תיערך במקום קבלת שבת מדי יום שישי, אשר תכלול בירה, מוזיקה ואווירה נינוחה וקסומה של שוק הפשפשים. החל מיום שישי 12.10, בשעות: 13:00-16:00.
שקד אקספרס, יהודה מרגוזה 8, מתחם שוק הפשפשים, יפו.
עוד מבצעים חביבים:
מסעדת ״עראיס״ תציין את האוקטוברפסט במהלך כל החודש ותגיש מנת נקניקייה גדולה ועסיסית + בירה ב-40 שקלים.
עראיס, שרונה מרקט, אלוף קלמן מגן 3, תל אביב. טלפון: 03-5509070
מסעדת עראיס // צילום: איתן וכסמן
"קפה אלברט" בקניון רמת אביב מציע מבצע בירה מיוחד לכבוד האוקטוברפסט:
בירה סטלה מהחבית ללא תחתית ב 55 שקלים, במהלך חודש אוקטובר, החל מהשעה 17:00.
קפה אלברט, איינשטיין 40, רמת אביב, תל אביב. טלפון: 053-7930992
קפה אלברט, קניון רמת אביב // צילום: סולאל פקיאל
בר "דיזי פרישדון" יוצא במבצעים מיוחדים המשלבים בירה ונקניקיות, כמיטב המסורת:
חצי ליטר בירה + נקניקיית צ'וריסו - 59 שקלים
חצי ליטר בירה + נקניקיית עגל - 62 שקלים
מסלול בירה ללא הגבלה - 89 שקלים
"דיזי פרישדון", דיזינגוף 121, תל אביב. טלפון: 03-523-4111
מתכוני בירה לכבוד האוקטוברפסט
מאת: מאיה דרין
לחם בירה ופיצוחים
חומרים לכיכר לחם:
- 3 וחצי כוסות קמח תופח
- 500 מ"ל בירה לבנה או כהה
- 1/2 כף שטוחה מלח
- 3/4 כוס פיצוחים מעורבים שלמים ולא קלויים (גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, בוטנים מלוחים, פיסטוק חלבי)
לחם בירה עם פיצוחים // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מעבדים את כל החומרים לבצק רך ודביק.
2. מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה משומן ויוצקים פנימה את התערובת.
3. מקשטים בתערובת פיצוחים.
4. אופים כ-45 דקות בחום בינוני (180 מעלות) עד שתופח ומזהיב.
סינטה צלויה על הגריל עם קרמל בירה
חומרים ל-4 מנות:
- נתח סינטה במשקל 1 ק"ג
- 1 כוס בירה ענברית
- 2 כפות סוכר חום דחוס
- 2 שיני שום פרוסות
- כמה ענפי תימין
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
לכרוב:
- 1 כרוב לבן חתוך לרצועות
- 1 בצל קלוף וחתוך לרצועות
- 3 שיני שום פרוסות
- 100 גרם שומן אווז
- 2 כפות זרעי קימל
להגשה:
- חרדל
סינטה צלויה על הגריל עם קרמל בירה // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מבשלים את הבירה, הסוכר, השום והתימין לסירופ סמיך אך לא מדי. מצננים לחלוטין ויוצקים על נתח הסינטה. משרים יחדיו למשך שעתיים.
2. מחממים את הגריל, מתבלים את הסינטה במלח ופלפל וצולים את הנתח משני צדדיו עד להשחמה יפה.
3. מעלים את רשת הגריל וממשיכים לצלות בצלייה איטית במשך כ-20 דקות נוספות (לדרגת צלייה מדיום רייר, אפשר יותר כמובן). אם אין אפשרות להגביה את רשת הגריל, מעבירים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות להמשך צלייה.
4. בינתיים: מבשלים את כל מרכיבי הכרוב על להבה נמוכה/בינונית במשך כ-25 דקות, מתבלים במלח ופלפל.
5. בתום הצלייה מניחים לנתח לנוח במשך כ-5 דקות ורק אז פורסים לארבע פרוסות שוות בעוביין.
6. מגישים בליווי חרדל.
ספייר ריבס עגל
חומרים ל-4 מנות:
- 1 קילו וחצי ספייריבס עגל
- 4 בקבוקי בירת חיטה (Wheat Beer) - בכמות שתכסה את הצלעות
- 8 שיני שום כתושות
- 2 כפות זרעי כוסברה כתושים
- 2 כפיות פפריקה
- 4 ענפי תימין
- 1 ענף רוזמרין
- קורט סוכר
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
- 4 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לפלחים
- 4 בצלים קלופים וחתוכים לפלחים
- 8 שיני שום שלמות
ספייר ריבס עגל // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מניחים את הצלעות בקערה ומוזגים עליהן בירה עד לכיסוי מוחלט.
2. מוסיפים את התבלינים (שום, זרעי כוסברה, מלח, פלפל, פפריקה, תימין, רוזמרין וסוכר) לפי הטעם.
3. משרים את הצלעות במשרה למשך הלילה.
4. מוציאים את הבשר מן המשרה, מחממים מחבת פסים כבדה היטב ו"סוגרים" את הנתח משני צדדיו, עד שהוא משחים היטב.
5. מניחים את הבשר בתבנית רחבה המתאימה לצלייה ומוזגים מעליו את המשרה.
6. מוסיפים את תפוחי האדמה ומכניסים את הסיר לתנור בחום נמוך של 160 מעלות למשך 4.5 שעות - עד שהבשר מתרכך וכמעט ולא נותרים נוזלים.
ירקות שורש צלויים בבירה
חומרים ל-6 מנות:
- 4 תפוחי אדמה שטופים היטב וחתוכים לפרוסות
- 12 יחידות ארטישוק ירושלמי, שטוף היטב וחתוך לפרוסות
- 3 גזרים שטופים היטב וחתוכים לפרוסות
- 2 שורש סלרי, קלוף וחתוך לפרוסות
- 2 יחידות שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך לפרוסות
- 12 שיני שום קלופות שלמות
- 1 כוס בירה שחורה
- 4 כפות סילאן
- 1/4 כוס שמן זית
- מלח לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
ירקות שורש צלויים בבירה // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. בתבנית צלייה גדולה מערבבים את כל המרכיבים וצולים בתנור בחום בינוני ב-180 מעלות במשך כ-30 דקות.
2. מנמיכים את התנור ל-160 מעלות וממשיכים לצלות כשעה נוספת.
נקניקיות מבושלות בבירה
חומרים ל-4 מנות:
- 1 כף שמן זית
- 8 נקניקיות עגל מעושנות
- 1 וחצי ליטר בירה לבנה
- 2 כפות סוכר דמררה
- קומץ צ'ילי גרוס
איולי קארי ושום
- 1 חלמון ביצה
- 2 שיני שום קצוצות
- 1 כפית גדושה קארי
- 1 כפית חרדל
- 1 כף מיץ לימון
- 1 כוס שמן זית
- מלח לפי הטעם
נקניקיות מבושלות בבירה // צילום: לרון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מחממים על אש נמוכה את הבירה, הסוכר והצי'ילי עד לסף רתיחה.
2. מכניסים לסיר את הנקניקיות ומבשלים על אש נמוכה במשך 5 דקות.
3. חורצים את הנקניקיות לרוחבן.
4. מחממים מחבת עם מעט שמן זית ומשחימים את הנקניקיות במשך כדקה.
5. לאיולי: במעבד מזון קטן טוחנים את החלמון, שום, קארי, חרדל ומיץ לימון. מוסיפים את שמן הזית בזילוף איטי מאוד תוך כדי ערבול מתמיד.
6. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים לצד הנקניקיות.
עוגת שוקולד קארה אמבר
חומרים לעוגה אחת:
- 125 גרם חמאה
- ½ כוס בירה ענברית
- ½ כוס דחוסה סוכר חום דחוס
- ¾ כוס קמח תופח
- 100 גרם אגוזי לוז קלויים שבורים גס
- ½ כוס קקאו
- ½ כפית סודה לשתייה
- 1/3 כוס חלב
- 1 ביצה
- 1 כפית אבקת וניל / מחית וניל/ תמצית וניל
- קורט מלח ים אטלנטי
- 100 גרם שוקולד מריר קצוץ
עוגת שוקולד קארה אמבר // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. מבשלים על להבה נמוכה חמאה, בירה וסוכר חום דחוס עד שהחמאה והסוכר נמסים. מצננים לגמרי.
2. מערבבים את כל המרכיבים לעיסה אחידה.
3. יוצקים לתבנית מאורכת ומשומנת ואופים בתנור בחום בינוני של 180 מעלות, במשך 35 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא עטוף פירורים לחים.
קרם קרמל של בירה
חומרים ל-6 מנות:
- 1/2 ליטר חלב
- 1 כפית גרגירי וניל
- 4 ביצים
- 1/2 כוס סוכר
לרוטב:
- 1/2 כוס סוכר
- 1/4 כוס בירה כהה (גינס לדוגמה)
קרם קרמל של בירה // צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
1. בסיר קטן, רצוי עם ציפוי נונסטיק, מבשלים סוכר ובירה לקרמל חלק וכהה.
2. מוזגים את הקרמל לתחתית של שישה כלי הגשה אישיים וחסיני חום, ומעבירים למרקק או למקפיא על מנת שיתגבש ויתקשה.
3. בסיר קטן מביאים לרתיחה את החלב והווניל.
4. בקערה מערבבים ביצים וסוכר.
5. מוזגים מעט מהחלב החם אל תערובת הביצים ומערבבים להשוואת טמפרטורות. מערבבים יחדיו את שתי התערובות, מסננים ומצננים.
6. מוזגים את תערובת החלב על הקרמל.
7. מסדרים את הכלים בתנור, בתבנית עם מים עד חצי גובה.
8. אופים בחום בינוני של 180 מעלות כ-15-20 דקות, עד שפני הקרם מזהיבים והוא מתייצב.
9. מצננים במקרר. לפני ההגשה משחררים את שולי הקרם מן הכלי בעזרת סכין והופכים על צלוחית הגשה כך שרוטב הקרמל יגלוש מעליו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו