מחבת טפלון זה כלי נהדר שכדאי שיהיה בכל מטבח, זו הבחירה המועדפת עלינו לבישול מאכלים עדינים כמו ביצה מקושקשת, פנקייק ואפילו פילה דג דק, היא מעולה גם למאכלים שנוטים להידבק, כמו מנות על בסיס גבינה או קרפים.
אבל יש לה גם חסרונות, היא אינה מתאימה לכל דבר. מרכיבים מסוימים וטכניקות בישול מסוימות עלולים לפגוע באיכות ציפוי הטפלון לאורך זמן. באתר של מרתה סטיוארט ראיינו את שון מטייביץ', שף ומדריך ראשי לאמנות קולינרית ותפעול מזון במכון לחינוך קולינרי, על-מנת שיסביר בדיוק מה מותר ומה אסור.
שימוש במחבת טפלון
עמידות מחבת הטפלון תלויה לרוב ביצרן ובתהליך הייצור שלה. רוב מחבתות הטפלון יכולות להתחמם עד כ-200 מעלות צלזיוס. למרות שזו נשמעת טמפרטורה די גבוהה, מחבת ריקה המתחממת על להבה ישירה יכולה להתחמם הרבה יותר מזה. חום יתר במחבת טפלון עלול במהירות לשחוק את הציפוי ואף לגרום לשחרור גזים רעילים מהמחבת, ולכן יש להימנע מכך.
מה לעולם אין לבשל במחבת טפלון?
למען בטיחותכם ובריאותכם, הימנעו מבישול ארבעת המאכלים הבאים בטפלון:
- מאכלים חומציים
אם אתם רוצים לשמור על מחבת הטפלון שלכם במצב טוב לזמן רב, כדאי מאוד לא להשתמש בה לדברים שהיא לא מיועדת עבורם. אחד מהם זה מאכלים חומציים מאוד, במיוחד כאלה שמתבשלים זמן רב. זה בסדר לסיים בישול של ירקות מוקפצים עם מעט מיץ לימון או לחמם רוטב עגבניות לספגטי, אבל מומלץ להימנע מחימום מאכלים חומציים בטפלון אם הם ליותר ממספר דקות. - בשר וירקות צרובים
למרות שטכנית אפשר לצרוב בשר או ירקות במחבת טפלון, זה לא יהיה בטמפרטורה בטוחה לכלי. הקפצה מהירה של דג או ירקות בסדר, אבל אם צריך לחמם את המחבת מאוד, מומלץ להשתמש בסוג אחר של מחבת. - מאכלים שדורשים הרבה ערבוב
ערבוב וגירוד מתמשכים במחבת טפלון יגרמו בסופו של דבר להתדרדרות המשטח. לכן מומלץ להמנע מבישול מאכלים שדורשים ערבוב אגרסיבי, כמו ריזוטו, בטפלון.
- כל דבר שדורש דגלייז (הרמת משקעים)
דגלייז, או בעברית - הרמת משקעים זו פעולה של הכנת רוטב באמצעות הוספת נוזל למחבת חמה כדי לשחרר את השאריות מהתחתית ולהמיס אותן כדי ללכוד את הטעם מתהליך הבישול. מכיוון שמחבת טפלון מראש אמורה למנוע מהמזון להידבק ולהשחים, היא ממילא לא תיתן לכם בסיס טעם טוב לעבוד איתו.