את הזמן שלו מבלה שף מאיר אדוני בין המסעדות שלו בארץ לאלה בברלין, והוא גם טס שעות רבות עד לניו יורק, שם נמצאת מסעדת "נור" המצליחה. אדוני, לצד אייל שני, שמתחזק שלוחות של מסעדות "הסלון" ו"המזנון", ארז קומרובסקי, שלא מזמן פתח את מסעדת "מינט", ואחרים וטובים, ממשיכים להוביל את המטבח הישראלי מעבר לים עם מסעדות טובות ופופולריות, שמקומות ישיבה בהן לא פשוט להשיג, אלא אם כן אתה מכיר מישהו שמכיר מישהו שמכיר מישהו... אתם יודעים, ישראלים.
הכתבות והריאיונות - עכשיו בדף פורום "ישראל היום"
המטבח הישראלי מנסה עד היום להגדיר את עצמו באופן מובהק. יש לנו הכל מכל. עם זאת, אפשר לומר שהסגנון המגיע מהאזור הים־תיכוני שלנו מכיל במהות שלו טריות, טעמים מגוונים ואוכל נקי ובריא, מה שמאוד מוצא חן בעיני האמריקנים.
"האמריקנים הם חלק מהאומות שגילו את טעמיו של המזרח התיכון בעשור האחרון", אומר מאיר אדוני, שכותב בישראל היום. לדבריו, "המטבחים שלי בארץ, בניו יורק ובברלין מביאים בדרכנו שלנו את הסיפור של המזרח התיכון; הטעמים, הצבעים, התרבויות והאוכל של הסבתות שלנו בפרשנות עדכנית. אנחנו מייצרים יום־יום את ה'אוממי' של המזרח התיכון ומגישים אותו בצורה מודרנית עוצמתית ובשפה שאיש לא יכול להתעלם ממנה. לדעתי, מי שלא גדל על עושר הטעמים שקיים במזרח התיכון, מופתע מאוד ממנו ומתאהב בו".
שף ניר מסיקה, שהיה אמון על מסעדת "תמנע", מסביר גם הוא את החיבה המופגנת של האמריקנים לאוכל הישראלי. "לפני שמונה שנים אני ומסעדת 'בלבוסטה' היינו היחידים בעיר, היום יש בלי סוף. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שהמטבח הישראלי מתכתב עם רוח התקופה, שבה הכל הולך לכיוון בריאותי, צמחוני, הרבה ירקות ושמן זית. חשוב להבין שהמטבח שלנו בועט בטעמים. יש לנו תבלינים רבים, ושילוב של כמה מטבחים בצלחת, וזה מלהיב את האמריקנים. כל שף גם מביא את הייחודיות שלו ועושה את זה ביצירתיות - ארז קומרובסקי עושה אוכל רחוב, אייל שני חזק בפיתות".
מסיקה מספר על התגובות שהוא קיבל לאורך השנים האחרונות. "אמרו לי הרבה פעמים שמדובר באוכל שהאמריקנים אף פעם לא טעמו מבחינת שילוב טעמים. לדוגמה, אנחנו לוקחים חצילים, שורפים אותם וטוחנים לקרם. האמריקני לא רגיל לטעם המעושן הזה, וזה מפתיע אותו. אותו דבר לגבי עמבה, טחינה ויוגורטים. לנו זה מובן מאליו שיש כמה טעמים בפלאפל, מהמוצר עצמו ועד לתוספות. מבחינת האמריקני אלה טעמים מרתקים".
אורי שפט, ממאפיית "לחמים", מייסד ובעלים לשעבר של "Breads Bakery" בארה"ב, מוסיף כי "חלק מההצלחה הישראלית בארה"ב טמונה בפשטות. דברים כמו לחמנייה עם סלמון, שלנו נראים הגיוניים, הצליחו, כי טריות היא שם המשחק. אנחנו רגילים לזה, אנחנו לא אוכלים אוכל מאתמול, וזה היה חסר בשוק האמריקני".
שפט אומר כי "מעבר לזה, העולם עובד בטרנדים בתחום האוכל, כך שבמידה מסוימת אחרי הצרפתים, האיטלקים והיפנים, עכשיו הגיעה עדנה למסעדות הישראליות שמתחברת היטב לירקות, לטחינה ולדברים שאין בהם מוצרי חלב. השאלה הגדולה היא אם זה יישאר ויהיה יותר מטרנד".
שפט מדגיש היבט נוסף שמסביר את ההצלחה הישראלית בארה"ב, ובמיוחד בניו יורק: "מספר הישראלים שנמצאים בחברות ובעמדות מפתח הוא מדהים. קשה לתאר חברה אמריקנית בלי ישראלים מוכשרים מאוד שעובדים בה. יש אנשים עם כסף שרוצים לאכול כמו בבית בתל אביב".
לדבריו, "ניו יורק מצטיירת כמקום חדשני, אבל היא גם מקובעת בתחום הלחם. הרבה שנים בעיר היו רק כמה מוסדות שהיו קיימים 30-20 שנה, ולא היו הרבה דברים חדשים בתחום המאפים, הלחמים והפחמימות - אבל אנחנו הישראלים סטארטאפיסטים ויצירתיים".
הסקרנות האמריקנית
האוכל טעים ומזמין והטרנד הבריאותי חזק מאוד, השאלה היא כיצד הכל החל. עמליה לזרוב, מנכ"לית Travelicious מניו יורק, המתמחה בתכנון נסיעות ובהגשמת חלומות עם דגש גרגרני במיוחד, מספרת: "בעבר הקולינריה הישראלית בארה"ב היתה דלה מאוד. אחד המיזמים היה של האחים בוקובזה, ממקימי נווה אטי"ב, שהגיעו לארה"ב ופתחו בניו יורק את מועדון 'האמזון', שהיה פורץ דרך בתחום הבילויים בניו יורק לפני 25 שנה. בינתיים הם נטשו את תחום הבילויים והתרכזו בקולינריה, וכיום הם הבעלים של 'סושי סמבה'. חוץ מהם, היו בעיקר מסעדות ישראליות של אוכל ביתי שהיו קיימות כמעט בכל מקום. הן היו טעימות, אבל קהילתיות".
לזרוב מציינת כי "היום יש מבחר מאוד יפה, וזה משמח לראות שפים ישראלים שמצליחים לגוון פה את המפה הקולינרית וחלקם מביאים איתם את החוצפה הישראלית הקיימת אצלנו בדנ"א. דוגמה לכך היא שכל מה שאתה צריך זה שורה אחת בעיתונות האמריקנית הכתובה. הישראלים יודעים לעשות לעצמם יחסי ציבור נהדרים, וזה מאוד עוזר להם".
בעניין סוד המזון עצמו, מסבירה לזרוב כי "האוכל הישראלי הוא נקי ולא מעובד. החך האמריקני מתפתח והישראלים פתחו לאמריקנים דלת לעולם שלם של מנות מהנות ובריאות. למשל, כל העניין של החומוס קיבל תפנית גדולה בעולם בלי קשר לישראל. כולם בארה"ב ובעיקר בניו יורק עושים חומוס, עד כדי כך שהאמריקנים שולחים את הילדים שלהם עם כריך חומוס לבית הספר כי זה בריא וטעים".
לדבריה, "גם בעניין האווירה המסעדות הישראליות מצטיינות. היא נינוחה יותר, מאוד חייכנית ו'קולית'. אייל שני פתח את 'הסלון' בניו יורק. המחיר שם גבוה, אבל האוכל טעים והאמריקנים לא יודעים מאיפה זה בא להם. הם לא מכירים את התופעה שב־22:30 אנשים רוקדים על שולחנות. שני מעניק להם דרך מרעננת ליהנות ולבלות, ובהתאם לכך מלא שם. המטבח הישראלי מגיע גם למקומות שלא היינו מצפים למצוא אותו בהם, וכך סלטים של חומוס מבושל מוגשים במזנונים של חדרי הכושר".
כשרות לכולם
אחד המקומות שבו השפים הישראלים חזקים מאוד הוא האינטרנט. הרשתות החברתיות מלאות תמונות, פוסטים וסטוריז המעבירים את חוויית הבילוי ואת המנות המצטיינות, וכמו בשאר המקומות בעולם - זה עובד.
לזרוב אומרת כי "ישראל באופן עקרוני קיבלה הכרה קולינרית חיובית בשנים האחרונות, ואפשר להגיד שזה הרבה בזכות האינטרנט והרשתות החברתיות".
כשמדברים על הקהילות היהודיות והישראליות, יש צורך לשים דגש גם על המסעדות הכשרות. אך למרבה ההפתעה, המסעדות הללו מצליחות כיום גם בקרב הקהל הרחב.
אחת מהן היא מסעדת "Pico Cafe", מסעדה חלבית כשרה הנמצאת בלוס אנג'לס ופתוחה כבר 21 שנה. המסעדה, שמנוהלת על ידי הישראלי טל גליקמן, נפתחה תחילה באזור בוורלי הילס מכיוון שיש שם קהילה גדולה של יהודים אמריקנים שחיפשו אוכל כשר.
גליקמן אומר כי "למרות שהמסעדה כשרה, כיום רוב הסועדים הם אמריקנים לא־יהודים". לדבריו, "בשנים האחרונות יש ביקוש לאוכל הישראלי כי הוא נחשב נקי יותר ובריא יותר. ארוחת הבוקר הישראלית היא אחת המנות הפופולרית פה, וכוללת חביתה עם מגוון גבינות, זיתים וסלט ישראלי קצוץ. מאחר שרוב האמריקנים גדלו על ארוחת בוקר מסורתית של בייקון עם ביצים, היום הם נמשכים לכל הירקות והצבעוניות שהמטבח הישראלי מציע".
מלבד הארוחות הבריאות, מפרט גליקמן, האמריקנים נמשכים גם למנות הישראליות האותנטיות כמו פלאפל, חומוס וטחינה ולטעם המתוק של החלבה. מנגד, גם הטעם האמריקני משפיע על הצלחת הישראלית ויוצר שילובים ייחודיים. "מלאווח הוא מנה מבוקשת פה - יש מנה מסורתית עם ביצה ורסק, והכנו גם מנה מתוקה עם דבש או שוקולד".
ב־27 ביוני: פורום "ישראל היום" ליחסי ישראל־ארה"ב
שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר, ניקי היילי, תגיע לישראל כדי להשתתף ב"פורום 'ישראל היום' ליחסי ארה"ב־ישראל", שבו תהיה אורחת הכבוד. בכנס ינאם גם שליח הנשיא דונלד טראמפ למזה"ת ג'ייסון גרינבלאט.
הפורום יתקיים ב־27 ביוני במרכז דוידסון שבגן הארכיאולוגי בירושלים במעמד בכירים מישראל ומחו"ל. מדובר בפעם הראשונה שקבוצת "ישראל היום" עורכת את הפורום. הכינוס, בהפקת "טרגט מרקט" צפוי לשמש במה שבה יועלו על נס יחסי ירושלים־וושינגטון לאורך השנים, ויידונו בו נושאי כלכלה, ביטחון, מסחר ועוד.
רה"מ בנימין נתניהו, מו"ל "ישראל היום" ד"ר מרים אדלסון, העורך הראשי בועז ביסמוט ובכירים נוספים ישתתפו באירוע. סילבן אדמס, איש העסקים והפילנתרופ שמקדיש את חייו לחיזוק מדינת ישראל בעולם, יהיה גם הוא בנואמים. מדובר בביקורה הראשון בישראל של היילי מאז פרשה מתפקידה. היא שימשה שגרירת ארה"ב באו"ם מתחילת 2017 ועד סוף שנת 2018, ובמהלך כהונתה נקטה גישה ברורה נגד הקו האנטי־ישראלי של הארגון, ואף השתמשה בזכות הווטו האמריקנית במועצת הביטחון בפעם הראשונה זה שש שנים. (ארז לין)
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו