ברקע התכנסות קבינט הקורונה, שצפוי להכריע על החמרת והידוק הסגר, חבר הכנסת עידן רול מנסה לסייע למסעדנים ברגע האחרון. הח"כ מ"יש עתיד" שלח היום (רביעי) מכתב לפרויקטור הקורונה, הפרופסור רוני גמזו, בו קרא לחזור ולאפשר איסוף עצמי של מזון ממסעדות.
על המכתב חתמו מרבית נציגי הסיעות, בהם חברי הכנסת יאיר גולן (מרצ), מיכל שיר (ליכוד), איילת שקד (ימינה), יצחק פינדרוס (יהדות התורה), יבגני סובה (ישראל ביתנו), אימן חטיב יאסין (הרשימה המשותפת), ומירב מיכאלי (העבודה).
"חשוב מאוד לשמור על ההנחיות, אך חשוב שההנחיות יהיו על בסיס נתונים והגיון", אמר רול ל"ישראל היום". "אין הדבקה בטייק אוואי, ואם לא יאשרו טייק אוואי עוד אלפי עסקים יקרסו ומאות אלפי מובטלים יתווספו למעגל האבטלה. על פי נתוני איגוד המסעדות מאז תחילת משבר הקורונה נסגרו יותר מ-2,000 עסקים בענף המסעדנות. בימים האחרונים הוצאו לחל"ת כ-80 אלף עובדים מענף המסעדנות - מתוך כ-120 אלף המועסקים בו".

"ההחלטה שלא לאפשר איסוף מזון ממסעדות (טייק אווי) מהווה פגיעה אנושה בענף המסעדנות" כתב רול. "האיסור על איסוף המזון הוא ככל הנראה מטעמים של אכיפה, כפי שהשיב פרופ' גרוטו בוועדת החוקה, חוק ומשפט ביום חמישי האחרון (17/9/2020), ולא מטעמים של חשש לתחלואה ואם מדובר בסוגיה של אכיפה אזי שניתן לנקוט בצעדים כדי למנוע התקהלות".
"הפגיעה הכלכלית במסעדות עלולה להביא לגל פיטורים של כמאה אלף עובדים, שיקול שיש להביא בחשבון במכלול השיקולים לעניין. זאת ועוד, עבור מסעדנים רבים, במיוחד בפריפריה, אין אפשרות לספק שירות משלוחים בשל העלויות הגבוהות (כ-27% מעלות המנה) והלוגיסטיקה הכרוכה בכך".
"על מנת לאפשר ביתר קלות את איסוף המזון, איננו שוללים להטיל מגבלות לעניין זה, כמו איסוף והמתנה רק באוויר הפתוח, הטלת חובת סימון 2 מטרים על הקרקע ואיסוף רק במרחק הרדיוס המותר (1,000 מטר) ליציאה רגלית מהבית או ממקום העבודה".
"מנהיגות אמיצה היא גם כזאת היודעת לבחון את החלטותיה מחדש ואנחנו, חברי הכנסת החתומים מטה, קוראים לך להוביל את שינוי החלטת הממשלה הרת הגורל עבור רבים מהמסעדנים ולאפשר איסוף מזון ממסעדות".

יוני סלומון, בעלי מסעדת "ניסו" בשוק הפשפשים ביפו, נקנס בשבת האחרונה בכ5,000 שקלים לאחר שפתח את המסעדה לישיבה ואיסוף עצמי. אמש הגיעו לא פחות משבעה שוטרים למקום ונתנו לו קנס נוסף בסכום זהה, זאת למרות שנפתח רק למשלוחים, לטווח הקרוב והרחוק.
טרנד ה'שמ"ק' (שליח למרחק קצר) הופך ליותר ויותר נפוץ בקרב מסעדנים, שלא רוצים לוותר על אופציית האיסוף העצמי האסורה אך החשובה מאוד לפרנסתם. עם זאת, כפי שניתן לראות מהמקרה של סלומון, חוקיות אותם משלוחים מוטלת בספק. המסעדנים טוענים כי מדובר במשלוח לכל דבר ולכן אין סיבה לפגוע בהם עם קנסות. הפקחים, מנגד, בשלהם.
תומר מור, מנכ״ל מסעדנים חזקים ביחד : ״הקנסות שניתנים למסעדנים שעומדים בתקנות ע"י שימוש בשמ"ק (שליח מרחק קצר) הם קנסות לא חוקיים ולא תקינים. נמליץ לכל מסעדן שיקבל דו"ח ללכת לטעון בבית משפט כנד הדו"חות הפסולים".
"המסעדות שעושות שמ"ק שומרות על בריאות העובדים והציבור כנדרש בתקנות הסגר ומונעות התקהלות. אם יש רכיב ענישתי בדוחות שמחולקים, אנו נבקש להגיד לגורמי האכיפה שכדי לייצר 5000 שח רווח על המסעדה לעבוד לפחות שבעה ימים בשבוע ולהתפלל הרבה. אין סיבה לקנוס עסק רק על היותו יצרתי כל עוד הוא עומד בהגדרות החוק והתקנות".
"יש יותר ביקוש ממה שחשבתי", מספר מסעדן מתל אביב, שמסרב להזדהות בשמו. "אני מוציא את המשלוח בתיאום מראש ל'שולחן' שנמצא במרחק של שבעה מטרים מהעסק. אני ממש לא היחיד שעושה את זה ובקבוצות פנימיות של מסעדנים שומע על לא מעט מהם שאימצו את הקונספט".
"זה הולך סביר, לא יותר. אנחנו לא קרובים לאותו ווליום של עבודה, בטח יחסית לפיקים שהיו לנו כל ערב, אבל יש עבודה. בכל מקרה כל ההצלחה של הדבר הזה היא זמנית עד שיבוא פקח. אף אחד לא יודע מה רמת החוקיות של הדבר הזה ואף אחד לא יודע מה יהיה קדימה. מבחינתי כל רגע יכול לבוא פקח ולתת לי דו"ח או אפילו לסגור אותי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו