אירי אחד נכנס לבר

חובבי הוויסקי יודעים שבשנים האחרונות התקבע דווקא הסקוטי כ"מלך הסינגל מאלט", בעוד האירי נותר מאחור, עם תדמית של "משעמם" • הגיע הזמן לגוון, ולכתב האלכוהול שלנו ההמלצות המושלמות לכך

ויסקי, צילום: יח"צ

לאורך השנים התקבע דווקא מעמדו של הוויסקי הסקוטי, ובמיוחד הסינגל מאלט, כמשקה הנכון ובעל האפיל הנחשק, ואילו אחיו האירי נשאר מאחור תוך שהוא מקבל את תגית הוויסקי הפשוט והמשעמם. נכון, היו שנים שהוא הרוויח את הסטטוס הזה ביושר, בין היתר בגלל שהוא עובר שלושה הליכי זיקוק (במקום שניים בסקוטלנד), שהופכים אותו לחלק ומעודן יותר ופחות צורב בלגימה, אבל על הדרך גם "מגלחים" ממנו חלק ניכר מהטעמים. כעת, ניכר שסוף־סוף משהו מתחיל להשתנות בתעשיית הוויסקי האירית, ואנחנו פה כדי לבשר על מהפכה של ממש שמתרחשת בימים אלו בתפיסת העולם של יצרני הוויסקי האירי.

עד לא מזמן, ניסתה כל מזקקת ויסקי מכובדת "למכור" לנו שהטעמים הייחודיים של המשקה שלה מקורם במים המיוחדים שמשמשים לייצורו - נחל בעל זרימה בלתי פוסקת, נביעה נסתרת של מעיין עם מים טהורים או נהר עם סגולות מרפא. אולי זה היה נכון פעם, אבל בעידן שבו אפשר להנדס בעזרת מערכות אוסמוזה מתקדמות את הרכב המינרלים במים ואת טעמם, הפקטור הזה כבר לא באמת משנה.

אחר כך דיברו על משך ההתבגרות של הוויסקי בחבית (ובזה אכן יש גרעין של אמת), אבל כיום אנחנו יודעים שהמשתנה שמשפיע ככל הנראה הכי הרבה על התוצאה הסופית הוא מקור החבית והשימושים הקודמים בה. כך אנו עדים בשנים האחרונות להבלטת ה"דאבל קאסק", "שרי קאסק", "פיניש" וכן הלאה על גבי התוויות, על חשבון מספר שנות ההתיישנות של הוויסקי, נתון שנעלם מרובן. ככה, אגב, גם מגלגלים את המחזור הרבה יותר מהר.

אז קצת באיחור, טרנד החביות והפינישים מגיע עכשיו אל יצרני הוויסקי האירי, והם מציעים שלל משקאות חדשניים שהופכים את הוויסקי החלק והנעים להרבה יותר מורכב ומעניין, שאפילו יכול לתת פייט לא רע לאחים מסקוטלנד. לא מאמינים? מוזמנים לנסות. אלו ההמלצות שלנו:

בושמילס, חביות קאריביאן רום - הלן מלהולנד, המאסטר בלנדר של המזקקה האירית הוותיקה והמוכרת, מגישה לראשונה סדרת משקאות המיושנים בחביות ייחודיות. הקריביאן הוא ערבוב של סינגל מאלט וויסקי (30%), שסיים את ההתיישנות שלו בחביות שהכילו בעבר רום קאריבי בן שבע שנים לפחות, יחד עם "גריין וויסקי" הייחודי למזקקת בושמילס. צבעו של המשקה זהוב, באף הוא רענן, בעל ארומות של תפוח ודבש, מעט קוקוס ווניל. טעמו של הוויסקי מתקתק, אך הוא משלב פרחוניות נעימה. גוף בינוני ונעים שמנסיק את הבושמילס הרגיל לגבהים חדשים (119 שקל).

ג'יימסון, מהדורת חבית IPA - נדמה שאין מי שלא ניסו בצעירותם לרוקן צ'ייסר של ג'יימסון באיזה בר או במסיבה, כנראה בגלל המחיר הנגיש ולאו דווקא בגלל שהוא מציע איזה טעם ייחודי. אבל התזקיק החדש הוא אחר לגמרי - הוא מיוצר משעורה וגם מחיטה, מיושן כארבע שנים וחצי בחביות בורבון, ולאחר מכן לפיניש של עד חצי שנה בחביות שבהן נחה לפני כן בירת קראפט IPA מרירה, שמהן הוא ספג מהטעמים והניחוחות הייחודיים של הבירה. הוא נשאר קליל ונעים, אבל הארומות והטעמים הכשותיים שנוספו לו לוקחים אותו למחוזות הרעננות ההדרית. טוויסט נהדר בעלילה (120 שקל).

The Irishman, Single malt - סינגל מאלט אירי קלאסי נהדר, שמיוצר במזקקת וולש המשפחתית בבאצ'ים קטנים (כל סבב מוגבל ל־6,000 בקבוקים). הוא עובר זיקוק משולש והתיישנות מתונה בחביות שרי אולורוסו ובחביות בורבון אמריקניות. צבעו זהוב־בהיר, אך הארומה שלו נעימה ופרחונית, טעמיו עשירים (קפה, קרמל ותאנים) ומלטפים את החך, והתחושה היא כשל קטיפה יוקרתית. כל בקבוק נושא מספר באץ' כסימן לאיכות (199 שקל).

Kinahan's Kasc Project B.001 - והנה משהו פורץ דרך של ממש. וויסקי שיוצר כפרויקט ניסיוני בתהליך חדשני, מתוך הבנה שהשימוש בעץ הוא גורם המפתח בעיצוב טעמי הוויסקי. הוויסקי יושן בחבית עץ "היברידית", כלומר כזו שמורכבת מקורות עץ ממקורות שונים: מתוך 27 קורות עץ שמהן היא בנויה - שש עשויות אלון צרפתי, שש אלון אמריקני, חמש מעץ ערמון, שש מאלון הונגרי וארבע מאלון פורטוגלי. כל סוג עץ מביא לוויסקי את טעמיו הייחודיים, והשילוב ביניהם יוצר סינרגיה נהדרת. באף ארומות טופי קרמלי, נוגט ותבלינים. בלגימה הוא מפגין שמנוניות עגלגלה וחלקה, טעמי אלון קלוי, וניל וצימוקים, והסיומת הארוכה ממשיכה את המורכבות עם נגיעות קליפת תפוז, ציפורן ודבש. מרשים (189 שקל, להשיג ברשת בנא משקאות).

דרמשנבו סינגל פוט סטיל - מיוצר משלושה סוגי דגנים (שעורה מונבטת, שעורה לא מונבטת ושיבולת שועל - שבגללה הוא לא יכול להיקרא סינגל מאלט), ומיושן כחמש שנים בשני סוגי חביות בורבון אמריקני ושרי אולורוסו. שילוב הדגנים העניקו לוויסקי איזון נפלא בין חוזק אלכוהולי גבוה יחסית (43%) לקרמיות ועדינות נהדרת. הוא נעים ורך, בעל גוף מלא וסיומת קרמית משובחת. באף אגוז קלוי, וניל, דבש, טופי ופירות מיובשים, ובלגימה מורגשים טעמי שקדים, מעט קוקוס ותבלינים. עידון ותחכום זה שם המשחק (240 שקל).

טילינג סמול באץ', חביות סוטרן - מהדורה מוגבלת בת 7,800 בקבוקים בלבד, ממזקקת טילינג הדבלינאית הצעירה (הוקמה ב־2015). אחרי התבגרות של חמש שנים בחביות בורבון, הוא הועבר לפיניש בן כשנה וחצי בחביות שהכילו לפני כן את יין הקינוח הצרפתי המפורסם סוטרן. מהן הוא ינק טעמי משמש, תפוז סיני, מייפל ומרמלדה קטיפתיים, שממלאים את חלל הפה במורכבות המענגת שלהם. נפלא (46% כהל. 249 שקל)!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר