אין אין אין כמו טמפה: כוכב האוכל הטבעוני שאתם לא מכירים

טנזיה טמפה

חומר הגלם המפתיע, שמקורו באינדונזיה נחשב לעשיר בחלבון, ויטמינים ומינרלים • אלו תכונות שמספיקות, כמובן, להפוך אותו ללהיט בכל מטבח טבעוני • אספנו לכם שישה מתכונים שיעשו לכם את החג

תקופת החגים סובבת סביב אירוחים, בישולים ותחושת אחדות משפחתית לכבוד השנה החדשה. לאלו המבשלים ארוחה המשלבת מנות טבעוניות או ארוחה טבעונית שלמה - חסכנו לכם את הזמן באיתור מנות, ואיגדנו עבורכם שישה מתכונים יצירתיים לראשונות ועיקריות עם חומר הגלם האינדונזי טמפה, שעשוי מפולי סויה מותססים העשיר בחלבון, איכויות פרוביוטיות, ויטמינים ומינרלים.

בזכות הכמות הגבוהה של החלבון בטמפה, הוא גם משביע מאוד ועשיר בערכים תזונתיים, ובמקביל מבחינה קולינרית יש לו יכולת ורסטילית להצטרף לכל סוג של מנה: הוא סופח טעמים בצורה יעילה, ויכול להוות תוספת לסלט או כחומר גלם עיקרי, כמו בצלי.

את המתכונים הבאים בנו מיטב הבשלנים הטבעוניים: שירי סמברנו, אורית ארנון, שונטר מהלר והבעלים של יצרנית הטמפה-  שלי גריפל וזאב פוקס. ניתן להשיג טמפה בחנויות הטבע המובחרות או ישירות דרך היצרן "טמפה ישראל".

קרפציו חציל וטמפה,

קרפצ׳יו חציל עם טמפה - שירי סמברנו

מצרכים:

1 חציל

1 כף סילאן

1 טחינה מלאה גולמית

קמצוץ מלח גס

חצי לימון/ליים

חצי חבילת טמפה

למשרה:

1 כף סויה

1 כפית סילאן/מייפל טהור

מים עד לכיסוי

לקישוט: פלפל צ׳ילי, נבטי צנונית, כוסברה, רימון.

אופן הכנה:

חותכים את הטמפה לקוביות.

מערבבים את רכיבי המשרה ומניחים את הקופסה במקרר לילה לפני או לפחות לארבע שעות.

אופים את הטמפה בתנור ביחד עם המשרה במשך 45 דקות על 180 מעלות.

מנקבים את החציל עם מזלג וקולים אותו על האש עד שמתרכך - או בתנור שעה על 180 מעלות.

מקלפים את החציל ושמים את בשרו על משטח למשך כ-15 דקות על מנת שיגיר נוזלים.

מרדדים את החציל בצלחת ומזלפים טחינה וסילאן, ממליחים קלות וסוחטים לימון מעל. במרכז המנה מניחים את קוביות הטמפה ומקשטים לבחירתכם.

טמפה ים,

טמפה ים - שירי סמברנו

מצרכים:

1 חבילת טמפה

למשרה:

1 אצת נורי

חצי לימון

1 כפית סויה

1 כפית שטוחה של פפריקה מעושנת

1 כף שמן זית

חצי כוס מים

לרוטב:

1 גמבה חתוכה לרצועות

8 שיני שום

2 גזרים חתוכים לרצועות

3 פלפלים יבשים מתוקים/חריפים

רבע כפית כורכום

מלח על פי הטעם

כוס ורבע מים

3 כפות פפריקה מתוקה

חצי כוס שמן זית

1 צרור כוסברה

*הצעת הגשה: פרוסות ליים דקות (לא לימון, אחרת זה יצא מר).

אופן הכנה:

חותכים את הטמפה לחתיכות בעובי של 2 ס״מ.

קולים את האצה משני הצדדים ומפוררים אותה מעל הטמפה.

מניחים בקופסא את כל מרכיבי המשרה ואת חתיכות הטמפה, מערבבים היטב ומשאירים במקרר ללילה או לפחות לארבע שעות.

מוציאים את חתיכות הטמפה וצורבים אותם משני הצדדים עד שהם יזהיבו. חשוב לא לשפוך את המשרה למחבת - נעשה בה שימוש בשלב מאוחר יותר. 

מכינים את הרוטב:

מוזגים לתוך סיר רחב כף שמן ומטגנים קלות את הגמבה והגזרים ושיני שום שלמות.

מוסיפים את הטמפה ואת הפלפלים היבשים.

בוזקים מעל את הכורכום והמלח, מוזגים את המרינדה וכוס ורבע מים ומנמיכים את האש. מבשלים למשך 20 דקות בסיר מכוסה, (חשוב לבדוק שהמים לא מתייבשים לגמרי ואם כן הוסיפו מים. המים אמורים להיות כרבע מגובה הסיר).

מערבבים בכוס את הפפריקה עם השמן ובוזקים בנדיבות על חתיכות הטמפה.

מנערים קלות את הסיר מצד לצד כדי שהרוטב יהיה אחיד.

מפזרים את הכוסברה לעוד 5 דקות בישול.

דלעת ערמונים ממולאת אורז שחור וטמפה,

דלעת ערמונים חגיגית במילוי טמפה ואורז שחור - אורית ארנון

מצרכים:

4 דלעת ערמונים

2 כוסות אורז שחור (פרא) מבושל בטמפרטורת החדר

1 חבילת טמפה

1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מקופסה או קפואים)

גרגירים מרימון אחד

חופן פטרוזיליה קצוצה

ספריי שמן זית/כפית שמן זית ומברשת

למשרה:

2 כפות רכז רימונים

2 כפות סילאן/מייפל/סירופ ללא סוכר

2 כפות רוטב סויה 

2 כפות מים 

אופן ההכנה:

חותכים את קוביית הטמפה לרצועות קטנות ואז לקוביות קטנטנות. אפשר גם לפורר עם היד עד שמגיעים למרקם פירורי ומניחים בקערה. 

מערבבים את כל חומרי המשרה, שופכים על גרגירי הטמפה ומניחים בצד למשך שעה לפחות.
בזמן ההמתנה נתפנה להכנת דלעות הערמונים: מחממים את התנור ל-180 מעלות.
חוצים כל דלעת לרוחבה ומרוקנים את הגרעינים.

על מנת לקצר את התהליך אפשר לעבור לבישול מקדים של הדלועים במיקרוגל למשך 5 דקות ורק אז להשפריץ מעט שמן זית ומלח גס ולהכניס לתנור החם לכ-10 דקות עד שהן רכות.

להכנת המילוי:

מקפיצים במחבת את הטמפה עם המשרה במשך כמה דקות עד שרוב הנוזלים נספגים ומעבירים לקערה. 

מוסיפים לקערה את האורז, החומוס, גרגירי הרימון והפטרוזיליה ומערבבים היטב.

מוציאים את הדלעות מהתנור ונותנים להם להצטנן מעט. ממלאים בנדיבות בעזרת כף כל חצי דלעת ומפזרים מלמעלה עוד קצת גרעיני רימון ופטרוזיליה ומגישים.

טנזיה טמפה,

נתחי טמפה בתבשיל טנזייה מרוקאי - שונטל מהלר

מצרכים:

1 חבילה טמפה ישראל 

1 בצל יבש גדול חתוך לרצועות דקות

50 גרם צימוקים 

100 גרם משמשים יבשים 

100 גרם שזיפים יבשים מגולענים 

1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי 

2 וחצי כפות רוטב סויה

חצי סנטימטר ג'ינג'ר טרי מגורד

2 כפות סילאן 

חצי כוס מים

2 כפות סוכר חום

חצי כפית קינמון

רבע כפית אגוז מוסקט 

פלפל לבן 

מלח

חצאי אגוזי מלך - אופציונלי 

שומשום 

שקדים מולבנים 

חצי כפית קורנפלור 

אופן ההכנה: 

שוטפים את הפירות היבשים ומשרים בקערית מים.

חוצים את הטמפה לאורך. כל חצי לפרוס לנתחים בעובי חצי ס"מ עד ס"מ.

מכינים את המשרה: 2.5 כפות רוטב סויה, 2 כפות סילאן, חצי ס"מ ג'ינג'ר טרי מגורר, קצת פחות מחצי כוס מים, ומערבבים היטב.

מכניסים את נתחי הטמפה למרינדה.

בסיר שטוח יוצקים 3 כפות שמן, מחממים מעט ומוסיפים את הבצל. מכסים את הסיר. בנפרד, מחממים מחבת גדולה עם כף וחצי שמן, מוציאים את הנתחים מהמרינדה ומוסיפים למחבת. מטגנים/צורבים כמה דקות מכל צד, עד השחמה קלה. מוציאים לצלחת בצד (שומרים את המשרה שנותרה).

מוסיפים לסיר הבצל 2 כפות סוכר חום ומערבבים עם כף עץ, מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים.

מוסיפים כוס מיץ תפוזים, מלח, פלפל, חצי כפית קינמון, רבע כפית אגוז מוסקט, מכסים ומבשלים כעשר דקות על להבה נמוכה.

למשרה שנותר מוסיפים חצי כפית קורנפלור, מערבבים היטב ויוצקים לתוך הסיר.

מוסיפים את נתחי הטמפה, מכסים אותם בעדינות בתבשיל ומבשלים כחמש דקות, בסיר מכוסה. 

להגשה: לפזר שומשום ושקדים מולבנים.

סלט עם קוביות טמפה,

סלט קוביות טמפה אפוי - אביטל סבג

מצרכים:

1 חבילה טמפה

רבע קילו בטטה או דלעת

1 חבילת רוקט 

5 עלי בזיליקום

2 עלי חסה

1 צרור פטרוזיליה

1 כפית כמון 

1 כפית פפריקה 

פלפל צ'ילי טרי

4 כפות שמן זית

1 כף רוטב סויה 

1 כפית מלח גס

1 כפית פלפל שחור

רוטב: 

1 כף שמן זית

מיץ מלימון שלם

מלח, פלפל

אופן ההכנה:

חותכים את הטמפה לקוביות ומשרים ברוטב סויה, שמן זית והתבלינים למשך רבע שעה.
חותכים את הבטטה לקוביות, בוזקים שמן זית ומלח ומעבירים לתבנית עם נייר אפיה יחד עם קוביות הטמפה.

שוטפים ומסננים את העלים הירוקים וקוצצים גס ומעבירים לצלחת הגשה יחד  עם קוביות הטמפה והבטטה/דלעת ומוסיפים את הרוטב.

מערבבים היטב ומגישים.

צלי טמפה,

צלי טמפה עם פטריות - שלי וזאב פוקס

רכיבים ל-4 סועדים:

1 חבילת טמפה

1 גזר קלוף

1  בצל לבן קלוף

3 ענפי סלרי, כולל עלים

חצי כפית כורכום

רבע כפית מלח

פלפל ארבע העונות לפי הטעם

לרוטב

3 כפות שמן

4 בצלים קלופים פרוסים דק

2 סלסלות פטריות שמפניון חתוכות 

5 שיני שום 

2 כפות צ'ילי מתוק

 2 עלי דפנה

1 כפית כורכום

 1 כף פפריקה מתוקה

 1 כף מלח

רבע כפית אגוז מוסקט

 2 כוסות ממי הבישול של הטמפה

אופן ההכנה: 

מכניסים לסיר אחד את חבילת הטמפה עם הגזר, הבצל והסלרי ומוסיפים כליטר מים רותחים. הטמפה יצוף, ולכן נדאג להפוך אותו מידי פעם. כשהמים ירתחו להוסיף את שאר התבלינים ולבשל כשעה.

מוציאים את הטמפה, שומרים את מי הבישול בצד ונותנים לטמפה להתקרר, אפשר גם במקרר. לאחר שהתקרר חותכים לפרוסות של 1 ס"מ.

הרוטב: 

מטגנים בשמן את פרוסות הבצלים עד שהם הופכים לשקופים.

מוסיפים את הפטריות ומטגנים עד להזהבת הבצל והתכווצות הפטריות.

מוסיפים את השום, הפלפל ועלי הדפנה וממשיכים לטגן כדקה.

מוסיפים את שאר התבלינים ועוד כף שמן, ומערבבים.

מוסיפים את 2 כוסות מי הבישול ששמרנו.

מוסיפים את נתחי הטמפה וממשיכים לבשל כ-45 דקות עד שהנוזלים מצטמצמים.

מומלץ להגיש ליד פירה תפוחי אדמה ומעל את רוטב הצלי הטעים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...