חגיגה בלי גבינה: מתכונים טבעוניים לשבועות

טארט מבצק קקאו ושקדים עם מילוי גבינה ושוקולד  | צילום: לירון אלמוג

רוצים שולחן שבועות, אבל נמנעים ממוצרים מן החי או מארחים טבעונים? • השפית נדיה אליס הכינה לכם שולחן חג מסורתי - אבל חדשני

יותר ויותר ישראלים מחפשים אלטרנטיבות למוצרי החלב. חלק בגלל רגישויות ואלרגיות, אחרים רוצים להימנע ממוצרים מן החי או לעבור לתזונה בריאה יותר - ויש כאלה שפשוט רוצים לפנק חברים טבעונים שבאים להתארח.

אבל לא תמיד לכולנו קל להתרגל למוצרים או לטעמים חדשים, ומי כמוני יודעת. נולדתי וגדלתי באיטליה, ארץ הגבינות והפסטות והאוכל הטוב באופן כללי. אבל כאשר בחרתי באורח חיים טבעוני לפני כתשע שנים עשיתי סיבוב קניות ראשוני בסופרמרקט, ופתאום קלטתי: איך אפשר בלי הפרמזן והמוצרלה? מה עושים בלי הריקוטה, הפטה וכל שאר המוצרים הטעימים, שהיו חלק משולחן האוכל שלי מאז ילדותי במילאנו?

סוד המטבח שלי: שחזור מושלם של טעמי הילדות באיטליה, רק... בלי מוצרים מן החי. נדיה אליס, צילום: לירון אלמוג

למרות הקושי, החלטתי שאני לא מוותרת. לא על הבחירה שלי בטבעונות, ובטח ובטח שלא על הטעם. אז אם אין גרסאות טבעוניות לכל המאכלים שאהבתי - אני אמציא אותן! ועם הרוח הזאת נכנסתי למטבח. 

עברו מאז תשע שנים, הניסיונות הראשונים במטבח ביתי הפכו לארוחות גורמה - ומכאן הדרך היתה קצרה לאירוח מקצועי, ואפילו לטלוויזיה. 

כי זה סוד המטבח שלי: שחזור מושלם של טעמי הילדות באיטליה, רק... בלי מוצרים מן החי - ואם אפשר, רצוי שזה גם יהיה פשוט להכנה ונגיש לכל אחת ואחד. סקרנים לבדוק בעצמכם עד כמה הצלחתי במשימה?

שבועות הוא הזדמנות מעולה להתחיל. בואו נתנסה יחד בחגיגת טעמים ונהנה משולחן חג שבועות שהוא גם מסורתי וגם חדשני בו־בזמן: מתכונים "חלביים" קלאסיים, טעימים בצורה בלתי רגילה, ובגרסה שמותאמת יותר לסביבה, לבריאות, לשנת 2023, ובעיקר לכל סועד וסועדת שתזמינו השנה.

רביולי ממולאים בריקוטה שקדים ברוטב עגבניות שרי ובזיליקום

צילום: לירון אלמוג,

ידעתם שלמשפחת האגוזים יש טעם גבינתי מאוד, אם מטפלים באגוזים בצורה נכונה?
אמנם המילוי לרביולי עשוי שקדים, אבל אני מבטיחה שאם לא תספרו לאורחים שלכם, אף אחד לא ינחש שלא מדובר בריקוטה אמיתית. איך זה יכול להיות? ובכן, הקסם קורה לאחר הבישול של הרביולי עצמם במים רותחים. הכמויות במתכון הן ל־6 מנות

החומרים לבצק הפסטה:

√ 440 גרם קמח לבן

√ 200 גרם מים

√ 2 כפות שמן זית כתית

למילוי (ריקוטה שקדים):

√ 300 גרם שקדים טחונים

√ 120 גרם מיץ לימון

√ 1 שן שום קטנה

√ 14 גרם מלח

√ 70 גרם שמן זית כתית

√ 200 גרם מים

לרוטב:

√ 1/2 1 ק"ג עגבניות שרי חתוכות לרבעים או לעיגולים

√ 1 צרור בזיליקום טרי

√ 4-3 שיני שום טרי קצוצות דק־דק

√ שמן זית 

לבישול הרביולי:

√ 2 כפות מלח גס

√ סיר מים גדול

צילומים: לירון אלמוג,

אופן ההכנה: 

1. מכינים קודם כל את הפסטה: בקערה גדולה מוסיפים לקמח את המים ואת השמן ולשים עד שמקבלים גוש אלסטי. עוטפים בניילון נצמד ונותנים לו לנוח במקרר כחצי שעה.

2. מכינים את המילוי: מעבירים את כל המרכיבים למיקסר וטוחנים עד לקבלת משחה חלקה מאוד (בערך דקה וחצי). שמים חצי שעה במקרר להתייצבות ומעבירים לשקית זילוף (אפשר גם ללא שקית זילוף, זה רק קצת פחות נוח).

3. מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים עד לעובי הרצוי (ממליצה על מס' 6 במכונת פסטה קלאסית). מחלקים את הבצק המרודד לשניים (חלק אחד הופך להיות הבסיס, והחלק האחר הוא העליון). 

4. מזלפים או מניחים בעזרת כפית את המילוי על הבסיס, מכסים בחלק העליון ומהדקים את סגירת הבצק סביב למילוי. חותכים את הרביולי בצורה הרצויה בעזרת סכין או רינג קטן. 

5. מרתיחים מים בסיר גדול, ובינתיים מכינים את הרוטב: במחבת רחבה מחממים כמה כפות שמן זית ומטגנים במשך כחצי דקה את השום הקצוץ.

6. מוסיפים את עגבניות השרי למחבת ומקפיצים במשך דקה. משאירים את העגבניות על אש נמוכה כמה דקות, תוך כדי בישול הרביולי.

7. מבשלים את הרביולי: מוסיפים 2 כפות (כן, כן!) של מלח גס למים הרותחים ומכניסים בעדינות את הרביולי. משאירים אותם במים עד שהם צפים, ואז מחכים עוד דקה.

8. מעבירים בעדינות את הרביולי המוכנים למחבת הרוטב, מוסיפים את עלי הבזיליקום הטרי ומקפיצים עוד 30 שניות לפני שמגישים.

ולא, לא שכחנו להמליח את הרוטב. המליחות מגיעה גם מבצק הפסטה שספג את המלח שבמי הבישול וגם מהמילוי של הריקוטה. הטעם המתוק של העגבניות מתאזן עם המליחות של הפסטה, המרירות הקלה של הבזיליקום והחמיצות העדינה של מיץ הלימון שבמילוי. התוצאה היא מנה אחת מאוזנת ומושלמת!

גבינת "פטה" ועשבי תיבול

צילום: לירון אלמוג,

טעמתם כבר את הרביולי של המתכון הקודם? אז זה הזמן לגלות לכם עוד סוד: המילוי שהכנתם עבור הרביולי יכול להפוך לגבינת "פטה" מדהימה, אם תאפו אותו בתנור! אז קדימה, קחו אותו המתכון בדיוק ופשוט הוסיפו את עשבי התיבול שאתם הכי אוהבים לבלילה, לפני שאתם אופים אותה. 

החומרים לפטה שקדים ועשבי תיבול:

√ 300 גרם שקדים טחונים

√ 120 גרם מיץ לימון

√ 1 שן שום קטנה

√ 14 גרם מלח

√ 70 גרם שמן זית כתית

√ 200 גרם מים

√ 1 כף תימין קצוץ

√ 1 כף רוזמרין קצוץ

√ 1 כף שמיר קצוץ

(אפשר להוסיף גם אורגנו או כל עשב שאתם אוהבים)

אופן ההכנה:

1. מעבירים את כל המרכיבים, חוץ מעשבי התיבול, למיקסר וטוחנים עד לקבלת משחה חלקה מאוד (בערך דקה וחצי).

2. מחממים את התנור ל־220 מעלות.

3. מוסיפים את עשבי התיבול ומערבבים בעזרת כף. מעבירים את התערובת לרינג מרופד בנייר אפייה, או לתבנית קטנה של מאפינס או לכל תבנית בצורה שתרצו לתת לגבינת הפטה שלכם!

4. אופים את הגבינה במשך 40 דקות. מוציאים מהתנור ומצננים לפני שמוציאים מהרינג או מהתבנית.

5. גבינת הפטה שלכם מוכנה! היא מדהימה בתוך סלט, על לחם, מפוררת מעל פסטה או תבשילים, וכמובן גם כך, איך שהיא!

טארט מבצק קקאו ושקדים עם מילוי גבינה ושוקולד 

צילום: לירון אלמוג,

אין חג שבועות בלי עוגת גבינה, נכון? אז קבלו מתכון קל ביותר, הפעם מבוסס על תחליפים שתמצאו בקלות בכל סופר: חמאה טבעונית (לא מרגרינה!), שמנת צמחית להקצפה וגבינה לבנה מן הצומח. ועל הדרך קבלו גם טריק קטן (ומושלם!) להחלפת ביצים במתכונים של עוגות, טארטים, עוגיות ובצקים למיניהם. 

החומרים לבצק פריך שקדים וקקאו:

√ 230 גרם קמח לבן

√ 40 גרם קמח שקדים (שקדים טחונים)

√ 100 גרם אבקת סוכר

√ 30 גרם אבקת קקאו

√ 2 כפות רסק תפוחים (זה המרכיב הסודי שמחליף את הביצים!)

√ 200 גרם חמאה טבעונית (או 140 גרם שמן קוקוס, אם אתם אוהבים טעם קוקוס!)

לקרם הגבינה:

√ 350 גרם גבינה לבנה טבעונית 

√ 3 כפות אבקת סוכר

√ 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה צמחית להקצפה 

√ 2 כפיות תמצית וניל

√ 4 כפות קרם שוקולד אגוזים טבעוני

√ פירות יער לקישוט

√ נענע לקישוט

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק הפריך: במיקסר עם וו גיטרה מניחים את כל מרכיבי הבצק, חוץ מרסק התפוחים, ובמהירות נמוכה מערבבים את הבצק עד שהוא נהיה פירורי כמו חול. 

2. מוסיפים את רסק התפוחים וממשיכים לעבד במיקסר כמה שניות, עד שמתקבל בצק. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור למשך חצי שעה לפחות. 

3. מרדדים את הבצק: על נייר אפייה מניחים את הבצק, מקמחים ומרדדים. מניחים את התבנית במרכז וחותכים את הבצק בעיגול בסמוך לדופנותיה החיצוניות. משמנים את התבנית ומעבירים את הבצק לתבנית. 

4. מחממים תנור ל־180 מעלות ואופים את תחתית הבצק במשך 25 דקות. מצננים.

5. מכינים את קרם הגבינה: בקערה טורפים את הגבינה עם אבקת הסוכר והווניל לקרם חלק. 

6. מקציפים שמנת מתוקה צמחית ומוסיפים לתערובת הגבינה בעזרת לקקן ובתנועות עדינות כדי לא להוציא את האוויר מהקצפת. יוצקים את קרם הגבינה והשמנת על תחתית הבצק הפריך המצונן.

7. יוצקים את קרם השוקולד על מילוי הגבינה ובעזרת מזלג מערבבים קלות כדי לקבל אפקט שיש.

8. מכניסים למקרר לחצי שעה לפחות לפני ההגשה.

9. מקשטים בפירות יער שאוהבים ובכמה עלעלי נענע ומגישים. 

The Vegan Italian Chef - פייסבוק

The Vegan Italian Chef - אינסטגרם

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר