המאצ'ה של עדן. צילום: גוני הוד, מתוך האינסטגרם של thematch.co

ממלכת הכיסונים ועד פיית המאצ'ה: 10 נשות אוכל מבטיחות שכדאי להכיר

לרגל יום האישה המתקרב ביקשנו לשים זרקור על נשים צעירות ומבטיחות בקולינריה המקומית, שממש שווה לעקוב אחריהן

זה לא סוד שבמשך שנים עולם הקולינריה בכלל ועולם המסעדנות בפרט היה שמור בעיקר לגברים, ומעטות, אם בכלל, היו הנשים שהצליחו להתברג במיליה המצומצם והסגור הזה. לשמחתנו, כיום בשנת 2025 תמונת המצב כבר מתחילה להשתנות, בעיקר בזכות הרבה נשים מוכשרות שחקקו לעצמן, בעבודה קשה ומאמץ ניכר, שם והכרה ואף פילסו נתיב בדרך החתחתים של עולם הקולינריה הישראלי לכישרונות הבאות אחריהן בתור. ברשימה זו אפשר למצוא שמות כמו מרגרט תייר, מיקה שרון, רותי ברודו, רותי רוסו, אביבית פריאל, עירית שנקר, איילת לטוביץ, הילה אלפרט, ועוד לא מעט שמות גדולים שהיום כולנו מכירים.

ולמרות זאת, גם היום מערך הכוחות עדיין לא מספיק מאוזן, זה בולט מאוד בטקסי הפרסים השונים, בתוכניות הראליטי ובמצעדי השפים ״ה-״ (מבטיחים, מצליחים, מיוחדים, השלימו בעצמכם) למיניהם. אבל לפחות אנחנו יכולות לדווח שהמגמה היא מגמת שיפור, וכי לפחות בסצנת הקולינריה הישראלית, הכוח הנשי רק הולך ומתחזק.

לכבוד יום האישה, שחל השבוע, ריכזנו לכם כמה שמות של נשים מוכשרות מכל קשת העשייה הקולינרית, שאולי לא הכרתם עדיין וששווה מאוד לשים אליהן לב ולפקוח עליהן עין. 

 

ניצן כהנים

כבר שנים שבשקט בשקט, כסוד כמוס רק ליודעי דבר, הקונדיטורית-ממתקאית-לקטית יוצאת הדופן הזאת, או כפי שהיא מכנה את עצמה בעמוד האינסטגרם הפוטוגני שלה ״מכשפה ורומנטיקנית חסרת תקנה (ומכילה שמן זית)״ מייצרת מטעמים משכרים ומיוחדים מחומרי גלם עונתיים אותם היא מלקטת מכל רחבי הארץ. קינוחים, טארטים, עוגות, מרמלדות, מרשמלו, סירופים ומרקחות הם רק חלק קטן מהארסנל המתוק והמרשים של הבחורה הצעירה הזאת. שלמרות גילה הצעיר כבר הספיקה לצבור לא מעט רזומה בתחום, ובשנים האחרונות נדמה שהיא נמצאת בכל המקומות הנכונים והמעניינים. והיא לא עוצרת רק במתוק, ממש לאחרונה חזרה ניצן לארץ אחרי טיול העשרה ועבודה ארוך ומעמיק במחוזות וחבלי ארץ המגף, שם ליקטה, אפתה ובישלה את דרכה לכל אורכה ורוחבה. היא חזרה עמוסת חוויות וידע, אותם היא מגישה דרך שלל המטעמים שהיא מייצרת, כרגע בעיקר בפופ-אפים שונים, בירידים ובמכירות ביתיות בכל חלקי הארץ, מה שבטוח שווה לעקוב אחריה באינסטגרם כדי להתעדכן בכל הדברים הטעימים שבדרך.

עדן סעדה (The Match)

אין היום הרבה צעירים שבוחרים תחום אחד ונכנסים לעומקו עד הסוף, בטח כשמדובר בתחום כל כך נישתי ועל פניו חד-גוני כמו מאצ׳ה. אבל עדן סעדה לוקחת את עולם המאצ׳ה והתה המסורתי ומנגישה אותו לקהל הישראלי בצורה כל כך יצירתית ואסתטית, כמו שכנראה רק היא יודעת. דרך סדנאות, פופ אפים וסרטונים יפהפיים ברשתות החברתיות. ולפני שתכריזו שאתם כלל לא מתחברים למשקה, חכו עד שתטעמו את המאצ׳ה לאטה שלה עם ורד דמשקאי, או את המאצ׳ה פיז עם קישוטי ברוש מסוכר, או אולי בכלל לאטה הוג׳יצה (תה יפני) עם קציפת שיבולת שועל ואבקת סוכר ברושים. אצל עדן, לדמיון וליצירתיות אין סוף, ואנחנו רק חולמות על היום בו היא תפתח מקום שיגיש את המשקאות והמטעמים שלה על בסיס קבוע. עד אז נסתפק בלעקוב אחריה מקרוב ולהגיע לכל המקומות בהם היא מוזגת ומפזרת מהקסם שלה.

מור קורל

כבר שנים רבות שתחום האלכוהול והמיקסולוגיה שזור היטב בתוך עולם הקולינריה הישראלי וברמנים ומיקסולוגים מוצלחים הופכים לאושיות חשובות ומשפיעות על הסצנה. אחת מהן היא נושאת התואר "הברמנית הטובה בעולם לשנת 2023" (בתחרות טקילה פטרון הבינלאומית), מור קורל המוכשרת, שהתחילה את דרכה בתחום כבר בגיל 22 ב-223 של אריאל ליזגולד ומשם פרסה כנפיים להקים ברים באפריקה, מקסיקו ואיסלנד, בין לבין היא גם למדה תואר בגסטרונומיה בברה שבאיטליה. היום היא כבר מלמדת ומדריכה ברמנים ומיקסולוגים מתחילים בעצמה, בעלת מיזם הקוקטיילים ״סולט אנד ספיריט״ ומותג הביטרים המשובח ״הולי ביטרס״ (בשותפות עם אורי גופר), מייעצת למותג הטקילה הישראלי הראשון ובונה תפריטי קוקטיילים מרהיבים לשלל מסעדות מובילות בארץ. כל זה כשהיא מטיילת בעולם ומעבירה את הידע הרב שלה לקהל חובב או מקצועי שמתלווה אליה.

אלכס אברמוב (״אומאי״)

השפית אלכס אברמוב, למדה ועבדה מעל לעשור בשלל מסעדות ברחבי יפן. כיום היא מארחת בחלל האירוח היפיפה שלה ביפו ארוחות ״קייסקי״ תפריט טעימות יפני לפי כל כללי הטקס המחמירים, וגם ערבי איזאקיה עם תפריט פתוח ומשוחרר יותר. כמו בארץ השמש העולה גם כאן הסאקה מככב לצד מנות מדויקות, נהדרות ומבוצעות לתפארת ובהקפדה מדוקדקת. למרות שהיא בכלל ממוצא רוסי, התרבות והגינונים היפנים כבר כל כך מוטמעים באלכס, עד כדי שרבים מן האורחים שנכנסים אליה שוכחים לרגע שהם בכלל בארץ ולא במסעדת שף בטוקיו או אוסאקה.  התפריט עונתי ומשתנה וההיגיון היפני מאחורי המנות, כללי הטקס המוקפדים, חומרי הגלם המצוינים, וכישרון הסכין והבישול של אלכס הופכים את הארוחות אצלה לאחת מחוויות האכילה המעניינות, ולמרות מחירן הלא זול אולי אף למשתלמות בז'אנר.

פינק לוק (״הוימטי״)

פינק לוק, ילידת הונג קונג, הגיעה לארץ בעקבות האהבה לבחור ישראלי (בן זוגה נדב בירן) והביאה יחד עמה את אהבתה הגדולה - התה הסיני. היום, היא מעבירה את הידע הנרחב שלה על עולם התה הסיני בפרט ועולמות התה בכלל, דרך טקסי תה (גונג פו צ׳ה) אותם היא ונדב עורכים בשלל חללים שונים וקסומים, סדנאות קצרות ומהודקות, קורסים ארוכים ומעמיקים, ווידיאו-קאסט רב פרקים. במקביל, תרים פינק ונדב את העולם בחיפוש אחרי סוגי תה משובחים ומיוחדים אותם הם מייבאים לארץ ומוכרים תחת מותג התה שלהם ״הויומטי״. מעבר לקסם האישי והדקדקנות בה היא מובילה את הטקסים המיוחדים והמוקפדים הללו, כמויות הידע וההבנה שיש לפינק בתחום מרשימים כל כך. אם אתם מתעניינים ולו במעט בעולמות התה המסורתי אתם רק תרוויחו מסשן איתה.

פלורינה לידמן

פלורינה לידמן, ילידת אודסה, עד לפני כעשור הייתה בכלל מנהלת חשבונות, סגירת החברה בה עבדה גרמה לה לשנות כיוון והיא הלכה ללמוד בישול בדנון. אחרי כ-8 שנים של עבודה משותפת עם השפית נוף עתאמנה, ארוחות פרטיות ושלל פופ-אפים מוצלחים, הגיעה ההצעה, דווקא ממעבר לים, להשתתף בספר מתכונים ממטבחי עיר הולדתה. אותה הצעה הובילה אותה למסע חקר שורשים וחיפוש מרתק, ממנו נולד בצורה טבעית פופ אפ כיסונים (ועוד), שכולו שיר הלל למטבח הזה, שחרך את תל אביב והשאיר אחריו תגובות נלהבות ותיאבון לעוד מכל הטוב האירופאי הזה שהיא מייצרת, באלגנטיות שקטה ומפוארת, תגובות שלפי לידמן, מבטיחות שיהיו עוד כאלה בעתיד הקרוב.

שלי בר ניב

שלי בר ניב, קונדיטורית צעירה ומוכשרת, מתחזקת חשבון אינסטגרם מנקר עיניים עם מאפים מושלמים ושלל חלות צבעוניות ויצירתיות במיוחד, שכבר מזמן זיכו אותה בתואר ״האישה של החלות״. כשמאחוריה רזומה מרשים של עבודה במקומות כמו מדיסון פארק הניו יורקית, מסעדת קאסה סגארה האיטלקית עטורת המישלן, וממש עד לאחרונה קונדיטורית ראשית בג׳ורג וג׳ון, נכנסה בר ניב לפני מספר שבועות לתפקיד הקונדיטורית של מסעדת ״מרים״ החדשה והכשרה של השף חיים כהן, כשבהמשך היא צפוייה לחלוש גם על כל שאר המסעדות שלו. כבר עכשיו זה נראה מבטיח ומגרה במיוחד.

תמר קימה

ואם בקונדיטוריות מוכשרות במיוחד עסקינן, אנו מרגישות מחויבות להסב את תשומת לבכם לקונדיטורית הצעירה תמר קימה. אחרי שעבדה במסעדות כמו ג׳ורג וג׳ון וטוטו, נכנסה קימה לנעליים הגדולות של מיכל גולדברגר והחלה לעבוד כשף קונדיטורית של מסעדה משייה לצד השף גיל דהאן שמוביל את המסעדה כיום. יחד הם ממשיכים בשיתוף הפעולה היצירתי והמיוחד אותו החל עם גולדברגר, ואם לשפוט לפי הקינוחים המצויינים שכבר מככבים בתפריט והכיוון הסקסי-מוקפד-אלגנטי אליו היא לוקחת אותם, נראה שהנעליים הגדולות דווקא מתאימות בול למידותיה של הצעירה המוכשרת הזאת ואנחנו כבר רעבות לראות מה עוד היא תעשה בהמשך.

רתם לוי (מרחביה 7)

כמי שעבדה בשלל מטבחי מסעדות תל אביביות, ביניהן אסיף, סרדיניה, אוזריה וביצ׳קלטה (שם גם הובילה את המטבח), אולי היה מצופה מהשפית רותם לוי להמשיך במסלול הכביכול מוכתב מראש ולמצוא את עצמה בשלב כזה או אחר כשפית של מסעדה תל אביבית מוקפדת בהובלתה. במקום זה, החליטה לוי לעשות מעשה ולפתוח מסעדה ביתית ומשפחתית במרחביה 7 שבשוק לוינסקי עם שאר נשות משפחתה - אמה ואחיותיה. יחד הן מבשלות ומגישות במסעדה הקטנה והמתוקה הזאת שלל מנות עם ריחות של בית וטאץ׳ של מסעדה, ויש משהו כל כך משמח בלראות אישה מוכשרת כמו לוי מובילה מטבח שכולו נשי, משפחתי ומנחם עם כל כך הרבה סטייל ועוצמה.

לפני שנחתום את האייטם חשוב לנו לציין שהנשים הנהדרות עליהן קראתם כאן, הן רק מדגם מייצג לעוד כל כך הרבה נשים כישרוניות ומיוחדות שפועלות בסצנה הקולינרית המקומית והתוססת. לכם רק נשאר לפתוח את העיניים, להביט סביב ולזכור שכל יום הוא יום האישה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...