הנה ניסוי קטן: קחו מחבת ומלפפון. חצו את המלפפון ואת הקצה שלו העבירו על המחבת בתנועת שימון קלה. עכשיו נסו לטגן ביצה ותגידו לנו מה יצא. השכל הישר אומר שלא עשינו כלום, אבל מי אנחנו לעומת עשרות סרטונים בטיקטוק שטוענים אחרת. אז האם מדובר בטריק קולינרי נסתר ששווה לאמץ או שכולנו פשוט מאמינים לכל מה שמופיע בסרטון ערוך היטב? הכנו מחבת, מלפפון והרבה ספקנות ויצאנו לבדוק.
איך התחיל הטרנד הזה?
הטרנד נולד בטיקטוק באמצע 2024, כאשר גולשים מרחבי העולם החלו להעלות סרטונים בהם הם משפשפים מלפפון על מחבת חמה כתחליף לשמנים מסורתיים, כשלרוב בחרו להגביל את הספק-ניסוי ספק-הטרלה הקולינרית שביקשו לבחון לטיגון מאכל פשוט ויומיומי - ביצת עין. הרעיון צבר תאוצה במהירות מפתיעה למדי בחודשים שחלפו, כשחרף תגובות מעורבות מצד גולשים ברשת שטענו שמדובר בשטות, תומכיו טענו שמדובר באלטרנטיבה בריאה וטבעית יותר ונשבעו שזה עובד.
אז האם ייתכן שיקום המלפפון ואכן יכה את המחבת?
בואו נאמר זאת כך: עובד או לא עובד, בסופו של יום עדיין כנראה עדיף לכם לעשות שימוש בשמן כדי לטגן. יתרה מכך, קחו בחשבון שלא פעם מידת ההצלחה של הטריק הזה תלויה במחבת שאתם עושים בה שימוש. קחו מחבת נון סטיק, וגם אם תעשו פו ותטגנו ביצה (או דברים אחרים) סביר להניח שזה יעבוד ולא יהיה לזה שום קשר למה שעשיתם בו שימוש כדי לשמן את המחבת. אם תעשו שימוש במחבת קצת פחות "מודרנית" שעשויה מחומרים קצת פחות "משתפי פעולה", סביר להניח שתמצאו את עצמכם עם ביצה, אבל כזו שתידבק למחבת ותצא בסוף כנראה הרבה יותר מקושקשת.
ובכל זאת, מה יש במלפפון שכן יכול לעבוד?
מלפפונים מורכבים מכ- 95% מים ומכילים כמות מזערית של שומן - כ-0.1 גרם שומן לכל מאה גרם מלפפון. הרעיון מאחורי הטריק הזה הוא שהלחות הטבעית ושכבת השעווה הקלה המכסה את המלפפון עשויות ליצור משטח נון סטיק, אבל, ויש פה כאמור אבל, בפועל בגלל תכולת המים הגבוהה וכמעט אפס תכולת שומן, אין סיכוי אמיתי שהמלפפון ימנע מהאוכל להידבק למחבת. במקרה הטוב המלפפון יכול להשאיר שכבת שעווה דקה, אבל זה רחוק מאוד מהאפקט של שמן בישול אמיתי או חמאה.
@healthybygal
איך הרשת מגיבה לטרנד ולמה אנשים מאמינים שזה עובד?
שלא במפתיע וכמו תמיד כשמדובר בטרנדים ויראליים מוזרים, הקהילה הקולינרית הדיגיטלית גועשת בתגובות מעורבות. חלק מהגולשים ברשת (כולל כמובן המנה המתבקשת של יוצרי תוכן ומשפיעני קולינריה למיניהם) אימצו את השיטה, שיתפו את הניסיונות שלהם בפלטפורמות השונות (בעיקר בטיקטוק) והתחייבו/נשבעו שהיא עובדת. לעומתם, אחרים הביעו ספקנות, הצביעו על היעדר גיבוי מדעי והדגישו את חוסר הפרקטיות של השיטה.
@knowledge_in_ease
הסברים נוספים להפיכת הטרנד לויראלי יכולים לכלול את הדברים הבאים:
אפקט פסיכולוגי: אנשים מאמינים שזה עובד כי הם רואים ברק קל על המחבת, אבל בפועל זה לא באמת מספק שכבת נון סטיק יעילה.
שאריות שמן משימוש קודם: אם המחבת שומנה בעבר עם שמן או חמאה, ייתכן שנותרו שאריות שיוצרות את האשליה ששימון המחבת בעזרת המלפפון אכן עבד כשלא כך הדבר.
הייפ ויראלי: הרבה טרנדים ברשתות החברתיות מציגים תוצאות מוגזמות או ערוכות כך שייראו מרשימות, אבל בפועל הן לא מחזיקות מעמד בשימוש אמיתי.
carmeniri
נו, אז זה עובד או לא?
בגדול לא, ואת זה אנחנו אומרים לאחר שניסינו את זה כמה פעמים בכמה מחבתות שונות כשאנחנו בוחרים לטובת האובייקטיביות שבבדיקה לנסות את הטריק רק בטיגון ביצת עין כמו בסרטונים. לפעמים זה חצי הצליח, אבל לרוב התוצר הסופי היה ביצה מבאסת, חצי מקושקשת ועם תסביך מלפפון שבסופו של דבר היה עדיף לו היה מגיע לצד הביצה. בסופו של יום ולמרות שהרעיון יצירתי, למלפפונים אין את כמות השומן הדרושה כדי לשמש תחליף לשמן בישול. שמנים מסורתיים לא רק מונעים הידבקות, אלא גם מעבירים חום ומוסיפים טעם - תפקידים שמלפפונים פשוט לא יכולים למלא.