המהפך של יקב תבור הולך להדהים את עולם היין המקומי

אחרי מתיחת פנים, יינן חדש ומיתוג מחדש, מציג היקב את "ארטיזנל" - סדרת היינות הבוטיקים שלו

יינות ארטיזנל של יקב תבור. צילום: גולי כהן

אין צורך להציג את יקב תבור, זהו אחד היקבים המוכרים בארץ, המייצר כ־2 מיליון בקבוקים בשנה. התוצרת שלו נמצאת כמעט בכל רשת שיווק, וגם בחנויות יין ובמסעדות. אבל מהלך המיתוג מחדש שלו הולך להדהים את עולם היין הישראלי.

אולי דווקא משום שיינותיו זמינים כמעט בכל תחנת דלק או פיצוצייה, מעמדו של היקב הלך ונשחק עם השנים, והנחשקות של יינותיו בקרב חובבי היין הלכה ופחתה. "ערכנו מחקרי עומק, והבנו שאנחנו צריכים לעשות ניעור רציני, לבחון מחדש תהליכים", אומר רועי הראל, מנהל יחידה עסקית יין ב־CBC ישראל, בעלי היקב. "אחרי עבודה מאומצת של יותר משנתיים, אנחנו מציגים את הסדרות החדשות שלנו, שממותגות תחת שם מטרייה חדש - ארטיזנל - ושכוללות יינות שנעשו עם תשומת לב מיוחדת וחדשנית של היינן שלנו".

אור נדבך, צילום: גולי כהן

בשנה האחרונה נפרד היקב ממי שניהלה אותו בשנים האחרונות, האגרונומית הוותיקה והמוערכת מיכל אקרמן, שיצאה לדרך פוליטית, והיינן אור נדבך (45) הוצב באור הזרקורים ומונה ליינן הראשי של היקב. הוא נולד וגדל בקיבוץ גשור, ורק אחרי שהחליט לצעוד בדרך היין מצא שבעצם זו דרך משפחתית. "גיליתי שסבא רבא שלי היה כורם גדול בטוקאי שבהונגריה, ויצרני היין שם מאוד העריכו את הידע האגרונומי שלו", הוא אומר. את דרכו ביקב הוא החל לפני כעשור וחצי בתפקיד עוזר יינן, ולאחר שהשלים תואר שני בייננות באוניברסיטת דיוויס שבקליפורניה הוא שב לתבור, ועבד לצידו של אריה נשר הוותיק, שממשיך לייעץ ליקב גם כעת.

המושג "ארטיזנלי" מוגדר בוויקימילון כך: "שנעשה ביד אומן, שיוצר בדרך מסורתית, לא תעשייתי". ואכן, על אף גודלו של היקב והטכנולוגיות המתקדמות המשמשות את אור ביצירותיו, הוא מצדיק את השימוש במינוח הזה. כל חלקת כרם זוכה לטיפול אישי ומותאם מהמאסטר הראשי, הענבים ברובם נבצרים בעבודת כפיים ידנית, ורוב יינות היקב כיום הם לבנים, ואף זוכים לחדר חביות ייעודי, עם בקרת טמפרטורה ולחות מותאמת ואופטימלית.

כרמי יקב תבור, צילום: גולי כהן

למרות היקף הייצור, השליטה של אור בנעשה ביקב מדהימה, והוא זוכה ליד חופשית בעשייתו מבעלי היקב, ממש כמו ביקבי בוטיק - עובדה המצביעה על ההערכה הגבוהה כלפיו. "אנחנו לא 'יקב אסטייט' שמגדל את ענביו רק סביב היקב, אנחנו קולטים ענבים מכל הארץ מתוך התפיסה שיש לנו ארץ נהדרת, ושכשאנו נתקלים בכרם איכותי, ולא משנה באיזה אזור - אנחנו צריכים לשים עליו יד. יש לנו כרמים לאורך ולרוחב רמת הגולן, סביב הר תבור כמובן, ואפילו בגוש עציון ובמצפה רמון".

חביות ארטזינל, צילום: גולי כהן

"האווירה המשפחתית נשמרת"

אנחנו מסיירים ברחבי היקב, שתוכנן ונבנה תוך ניצול התכונות של כוח הכבידה, ונדבך מתלהב מהיין ומהעשייה כאילו זו הפעם הראשונה שלו. "בכל שנה זו התרגשות חדשה: הענבים, האנשים, היין. מה שהכי כיף פה זה שהאווירה המשפחתית נשמרת אף על פי שהיקב גדל ומתפתח, וגם אני מצליח להשאיר את טביעת האצבע ואת הסגנון היינני שלי". המהלך החדש שם דגש על העשייה הייננית הייחודית של נדבך, המשלבת בין יסודות גידול ועשיית יין: ענבים איכותיים מאזורי גידול ייחודיים בארץ, ואומנות עשייה מדויקת שמשתמשת בטכנולוגיה, ושמבוססת על ידע עשיר ועל אהבה ליין.

יינות הפרימיום של היקב מוגשים מעתה תחת המותג "ארטיזנל" בשלוש סדרות: "אלמנטס", שבה תשעה יינות (חמישה לבנים, שלושה אדומים ורוזה אחד) צעירים ונגישים, גם במחיר וגם בטעם; "קריאיישן", שגם בה תשעה יינות משובחים (חמישה אדומים וארבעה לבנים), שהתיישנו בחביות עץ; ו"דיזייר", יין הדגל של היקב, שמיוצר רק בשנים מיוחדות מענבי קברנה סוביניון מכרם מלכיה בן ה־18 שעל גבול לבנון."לא האמנו שנגיע לטפל בכרם הזה השנה", מספר נדבך, "אבל בסוף אפילו הצלחנו לבצור אותו ידנית, ממש תחת אש. הענבים, גרגירים קטנים ודחוסים, ממש מופלאים". אז ניגשנו לטעום את התוצאה - והיא אכן ארטיזנלית, מודרנית ומדויקת. הנה.

סוביניון בלאן ELEMENTS ,2024, צילום: אייל קרן

סוביניון בלאן ELEMENTS ,2024
הראשון מהבציר החדש, שהותקן מענבים שנבצרו ידנית בכרמי הר תבור ורמת הגולן המשובחים. ארומה טרייה ומתפרצת של לימון ופומלה, עשבוניות קצוצה ועם פרי טרופי מתון. בלגימה הוא ממשיך את קו החמיצות הפריכה, אבל אינו חף מטעמי פרי משמחים. הבקבוק מצויד בפקק הברגה מודרני, להקלת המזיגה. יואו, איזה יין מדליק! (70 שקלים).

רוזה ברברה ELEMENTS ,2024, צילום: אייל קרן

רוזה ברברה ELEMENTS ,2024 
רוזה נפלא ובמחיר סופר־הוגן, שנעשה מ־100% ענבי ברברה הגדלים ברמת סירין ובתל שיפון שברמת הגולן. הם נבצרו ידנית ועברו השריה קצרצרה על הקליפות, למיצוי טעמים וצבע. יין מפתה בעל ארומות של פירות אדומים טריים, רענן ומאוזן שיתאים גם לליווי מנות קלות. נהדר! (70 שקלים).

ויוניה CREATION ,2023, צילום: אייל קרן

ויוניה CREATION ,2023
מקור הענבים בכרם שיפון שברמת הגולן, בגובה 1,100 מטר. הוא תסס בחביות בנות 500 ליטר והתבגר בהן כתשעה חודשים נוספים. זהו יין מורכב ומאוזן, בעל ניחוחות פרחים ופירות קיץ. הגוף בינוני, וטעמי העץ שברקע מעניקים לו שכבה נוספת של הנאה. אלגנטי מאוד (80 שקלים).

מלבק CREATION ,2021, צילום: אייל קרן

מלבק CREATION ,2021
עשוי ענבי מלבק מכרם יחידני במצפה רמון, והתבגר כשנה בחביות אלון צרפתי בשימוש משני. הנגב, אזור גידול ייחודי ומרתק, יצר פה יין עשיר בצבע (סגול) ובעל טעמי פרי פראי, ארומות תבלינים, טבק, מנטה ופרי אלגנטי. גוף מהודק, וניכר כי הוא נעשה ביד אמן (100 שקלים).

מרסלאן CREATION ,2020, צילום: אייל קרן

מרסלאן CREATION ,2020
מכרם בעל (ללא השקיה) יחידני, "רבדים", הנטוע בפסגות גוש עציון בגובה של 900 מטר, שהתיישן כ־18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. הוא משלב אף מאוד "קברנאי", טעמי פרי שחור עסיסי ותבלינים. הגוף עוצמתי והאופי ים־תיכוני, אך למרות הכל הוא לא נופל למלכודת בשלות היתר, אלא שומר על פאסון אירופי (100 שקלים).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר