הכרמים צומחים שוב: סיפורו של יקב ניר עוז - פאוקר המחודש

בשבעה באוקטובר נרצח בממ"ד ביתו חבר קיבוץ ניר עוז, גדעון פאוקר • היה זה אותו בית ממנו הוא ייסד את יקב "ניר עוז" • כעת, נכדו גל ממשיך את דרכו של הסב עם "יקב פאוקר" המחודש, לזכרו

הכרמים של יקב ניר עוז המחודש. צילום: נעמה כספי

כבר מעל שנה כולנו חיים במציאות החדשה של ישראל שאחרי השבעה באוקטובר. אין ככל הנראה אדם במדינה שאינו נושא עמו איזו צלקת, טראומה, או חוסר שנפערו בו מאז. סיפורי האובדן וההרס הם רבים כל כך, ולכן אנו מבקשים בכל כוחנו להאיחז דווקא בסיפורים של צמיחה ויצירה מתוך אותו אובדן. בדיוק כזה הוא סיפורו של יקב ניר עוז המחודש.

גדעון פאוקר היה איש אדמה בכל רמ״ח איבריו. כל חייו חלם על כרמים ועשיית יין ובשנת 2007 הגשים את חלומו, השתלם בלימודי יין והקים בביתו יקב קטן, יקב ניר עוז, בו ייצר יינות לפי טעמו וסגנונו, בעזרת חברי קיבוץ קרובים, חובבי יין אף הם, שהתגייסו לעזרתו.

בשבעה באוקטובר, באותה שבת שחורה, נורה פאוקר, ומת בממ״ד בזרועות אישתו, אורנה.

גדעון פאוקר ז"ל, חלם והגשים, צילום: צילום משפחתי


חיים גן, מנכ״ל ״איש הענבים״ וחבר קרוב של פאוקר, פנה אל משפחתו של גדעון, והציע לסייע בשיקום היקב, ובהמשכת פרויקט חייו, על ידי הפיכת היקב למסחרי, והנחלת מסורת הנצחה לפאוקר דרך היין.

גן, יחד עם מאירם הראל, היינן של יקבי אמפורה ולוטם, ד״ר אלישבע דרורי, המייסד והיינן של יקב גבעות, ובני משפחתו של גדעון, החלו בשנה החולפת בשיקום היקב, נטעו כרמים חדשים בקיבוץ ניר עוז עם שלל זני ענבים: קולומברד, שנין בלאן, סמיון, סובניון בלאן, שיראז, פטיט ורדו, וביניהם גם הגפן הישראלית – יעל, וגם הכשירו את גל פאוקר, נכדו של גדעון, להיות היינן של היקב החדש.

גל מספר, שמבחינתו העבודה כיינן ביקב המחודש היא הדרך שלו להנציח ולזכור את סבא גדעון, וגם הכלי שלו להעביר לאנשים אחרים את המהות שהיא גדעון פאוקר. ״סבא שלי היה איש של אנשים״, הוא אומר, ״גדלתי איתו ביקב וראיתי כמה הוא אוהב את האדמה, כמה הוא אוהב לעבד אותה ולייצר ממנה בקבוקים, שאיתם הוא יכול לשמח את החברים שלו. אני מתכנן להמשיך את דרכו, ולייצר כאן בניר עוז בקבוקים משמחים״.

המשפחה של גדעון פאוקר, ממשיכה את דרכו, צילום: נעמה כספי

לזכרו של גדעון, שונה שמו של היקב מ״ניר עוז״ ל״פאוקר״, ולכבודו הושקו 2 יינות: האחד, ״ניר עוז״ שמו – בלנד אדום של קברנה סוביניון, מרלו, פטיט ורדו, וסירה, מבציר 23, שהוא היין האחרון שיצר גדעון לפני מותו; השני, ״פאוקר״ – בלנד אדום של קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, ופטיט ורדו, כבר יוצר תחת יקב פאוקר המחודש, תחת ידיו של הנכד, גל.

שני היינות נועדו להנציח את מורשתו של גדעון, וגם לכבד את זיכרם של שותפיו לעשייה, חיים פרי ויורם מצגר, שנחטפו ונרצחו בעודם בשבי, וגדי מוזס, שעדיין חטוף.

הכרמים צומחים שוב, צילום: נעמה כספי

היינות הללו הם רק ראשית דרכו של הסיפור של יקב פאוקר בניר עוז. הקבוצה כולה לצד המשפחה מתכננים תכניות גדולות לעתידו של היקב, והמסר שמהדהד מהם הוא חד וברור: ״אנחנו כאן כדי להישאר, לשקם, לבנות, ולצמוח מתוך האסון הזה״.

מספיק לראות את הניצוץ בעיניו של גל, כאשר הוא מספר על סבו, ולזהות ניצוץ כמעט זהה כשהוא מדבר על הזנים החדשים אותם נטעו והיינות שהוא חולם לייצר עימם, כדי להבין שזהו סיפור של תקומה והתחדשות.

זה ייקח אמנם מספר שנים, אבל אצלנו בלב כבר ניטעה הסקרנות להגיע לבקר ביקב המחודש, כדי לטעום את היינות אותם ייצרו מכרמי ניר עוז המשתקמים, ובתקווה להרים כוס יין לימים שקטים שכבר ישררו, ולזכור את אלו שאינם יחד עם כל חברי הקיבוץ שישובו עד אז לבתיהם.

גל פאוקר והיין לזכר סבו, צילום: תומר חרובי

ועד שהימים האלו יגיעו, את היינות לזיכרם של גדעון וחבריו ניתן יהיה לרכוש בימים הקרובים דרך יקב ״פאוקר״ המחודש.

לרכישה או שאלות ניתן לפנות גם לאיש הענבים במייל:
pauker@grape-man.co.il או בטלפון: 03-5180533.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר