לאחסון נכון של מזון יש חשיבות רבה, הן בשמירה על טריותו ואיכותו, והן במניעת בזבוז וזריקה של מזון, וחשוב מהכל, אחסון נכון – יכול למנוע הרעלת מזון. עם זאת, לעיתים קרובות אנו חוטאים בטעויות בסיסיות באחסון המזון שיכולות לגרום לקיצור חיי המדף שלו ותחלואות נוספות. אתר האוכל Food Network לקח על עצמו לחקור את הסוגיה וגיבש שורה של טעויות וטיפים בכל הנוגע לאחסון וטיפול נכון במזון. קיבצנו עבורכם את המרכזיים.
מהן הטעויות הנפוצות ביותר באחסון מזון וכיצד ניתן למנוע אותן?
קירור פירות וירקות רטובים
למרות שזה יכול להיות מפתה לשטוף פירות וירקות לפני שמאחסנים אותם במקרר, זה אינו צעד טוב לחיי מדף ארוכים. הסביבה הלחה מעודדת גדילת מיקרואורגניזמים דוגמת חיידקים ועובש גם בטמפרטורה נמוכה של המקרר. במקום זאת, שמרו על פירות וירקות באריזתם המקורית או העבירו אותם לכלי אחר בהתאם לסוג המוצר ושטפו את התוצרת ממש לפני שאתם מוכנים לאכול או להכין אותה.
אחסון ביצים בדלת המקרר
למרות שפעמים רבות דלת המקרר יכולה לכלול מגש ביצים מובנה שרבים עושים בו שימוש כיוון שהוא נגיש ונוח, לא מומלץ להשתמש בו. אחסון ביצים בדלת מעלה את הסיכון להרעלת מזון, שכן כל פתיחה של הדלת משנה את הטמפרטורה של הביצים ותורמת ליצירת סביבה בה חיידקים יכולים לשגשג. במקום זאת, אחסנו את הביצים בחלק הקר ביותר של המקרר, שהוא בדרך כלל בקצה האחורי של המדף התחתון.
שמירת שאריות מזון למשך זמן ארוך מדי
שאריות מזון יכולות לספק פתרון קל ומהיר לארוחה, אבל צריך לדעת איפה עובר הגבול מבחינת מספר הימים שלאחריהם כבר מדובר במקור לסכנה - הממוצע הוא בין שלושה לארבעה ימים, תלוי כמובן בסוג המזון. לאחר פרק הזמן הזה המיקרואורגניזמים במזון מתרבים מה שמעלה את הסיכון להרעלת מזון.
בחירה במדף הלא נכון במקרר
אחסון מזון במדף הלא נכון עלול לגרום להדבקה צולבת, תהליך שבו חיידקים, נגיפים או מזהמים אחרים מועברים ממזון אחד למזון אחר או ממשטח עבודה למזון, בדרך כלל באמצעות מגע ישיר או עקיף. כדי להימנע מכך, חשוב לשמור על הפרדה בין מזונות שונים, לשטוף ידיים וכלים בין מגעים עם מזונות נאים ומבושלים ולאחסן מזון במקרר בצורה שמונעת מגע בין מזונות רגישים כמו בשר נא וירקות טריים, כשאת הבשרים והדגים הנאים לדוגמה יש לאחסן על המדף התחתון בעוד שאת המאכלים המוכנים לאכילה יש לאחסן מעל.
טיפים לאחסון נכון של מזון
מוצרים מתכלים ומזון יבש
מזון יבש יש לאחסן במקומות קרירים ויבשים הרחק מאור שמש ישיר, תוך הקפדה שהמזון יישמר באזורי אחסון מאווררים ומבוקרי טמפרטורה עם לחות נמוכה מ-15%. מזונות שדורשים קירור צריכים להיכנס למקרר ברגע שחוזרים איתם הביתה מהקניות. לעולם אין להשאיר בשר, עוף, ביצים, ירקות או כל מזון אחר שזקוק לקירור יותר משעתיים בטמפרטורת החדר, שעה אם הטמפרטורה היא מעל 32 מעלות צלזיוס. כאשר מכניסים מזון למקרר, חשוב לא להעמיס את המקרר או המקפיא יתר על המידה כך שלא יהיה מקום למחזור אוויר. בנוסף, יש להקפיד על טמפרטורה תקינה של המקרר והמקפיא: טמפרטורת המקרר צריכה להיות 4 מעלות צלזיוס או פחות. טמפרטורת המקפיא צריכה להיות 18- מעלות צלזיוס.
שימו לב למזון מקולקל
כל דבר שנראה או מריח חשוד יש להשליך. עובש הוא סימן לקלקול ויכול לצמוח גם בקירור. זכרו שמזון יכול לגרום לתחלואה גם כאשר הוא לא נראה, מריח או בעל טעם מקולקל וזאת מכיוון שמחלות ממזון נגרמות מחיידקים פתוגניים השונים מהחיידקים שגורמים לקלקול המזון. חיידקים פתוגניים רבים קיימים בבשר נא, עוף, חלב, ביצים, מים מזוהמים, פירות וירקות. שמירה על מזונות אלה בקירור תאט את התפתחות החיידקים.
שמרו על מזונות מכוסים ובדקו תאריכי תפוגה
אחסנו מזון במקרר בכלי מכוסה או שקיות אחסון אטומות, ובדקו שאריות מזון מדי יום כדי לוודא שלא התקלקלו. הקפידו לבדוק תאריכי תפוגה. תאריך "לשימוש עד" מציין את התאריך שבו היצרן ממליץ להשתמש במוצר לקבלת הטעם או האיכות הטובים ביותר. אם אינכם בטוחים או שהמזון נראה חשוד, השליכו אותו.
ירקות, פירות, עשבי תיבול ומוצרי חלב – כך תאריכו את אורך חיי המדף שלהם
תפוחי אדמה, בטטות ובצלים
רבים מאחסנים תפוחי אדמה ליד תפוחים ובצלים, אבל זו טעות. תפוחים ובצלים פולטים גז אתילן שיכול לגרום לתפוחי האדמה לנבוט. תפוחי האדמה והבטטות זקוקים למקום קריר וחשוך כדי למנוע קלקול או נביטה ולכן רצוי לאחסן אותם במקום קריר, חשוך ומאוורר.
אבוקדו
השאירו אבוקדו קשה להבשיל בטמפרטורת החדר הרחק מאור שמש ישיר. אם הוא מתרכך לפני שאתם מוכנים לאכול אותו, העבירו אות למקרר כדי להאט את ההבשלה. כדי למנוע השחמה, זלפו מיץ לימון או ליים על האבוקדו החתוך ואחסנו במיכל אטום במקרר עד יומיים.
בננות
עזרו לבננות להחזיק זמן רב יותר על ידי כיסוי הגבעולים (החלר המחבר את אשכול הבננות) בניילון או בנייר כסף. בננות פולטות אתילן שמזרז הבשלה, ולכן כיסוי הגבעולים יאט את התהליך.
תפוחים ואגסים
תפוחים ואגסים משתמרים היטב במקרר לפרקי זמן ארוכים יחסית. הניחו אותם במגירת הירקות או במיכל נפרד על מדף נמוך שם הטמפרטורה לרוב נמוכה יותר. חשוב להרחיקם מירקות ופרות רכים דוגמת בננות ועגבניות, שכן אלה פולטים אתילן שמזרז את ההבשלה ויכול לגרום לירקות ופירות אחרים להתקלקל מהר יותר.
ענבים
ענבים כדאי לשמור במקרר בשקית פתוחה מעט או במיכל מרופד במגבת נייר לספיגת לחות, מומלץ לשטוף רק לפני האכילה.
גזרים וסלרי
כדי לשמור גזרים במקרר, הוציאו אותם משקית הפלסטיק, שימו אותם במיכל אטום עם מים והחליפו את המים כל כמה ימים כדי לשמור על טריותם. אם רכשתם גזרים עם עלים, הסירו את העלים. במידה והגזר מתחיל להתרכך, ניתן להכניסו לקערת מים קרים למשך שעה והוא ישוב להיות פריך. לגבי סלרי, הוציאו אותו משקית הפלסטיק, עטפו בנייר כסף ושמרו במגירת הירקות.
מלפפונים
מלפפונים עלולים לאבד את פריכותם בקלות, ולכן כדאי לאחסן אותם בשקית פתוחה במגירת הירקות או במיכל מאוורר. אם הקצוות שלהם מתחילים להתכווץ, נסו לשמור אותם במים קרירים או השתמשו בהם לשייקים ומיצים.
עגבניות
עגבניות כדאי לשמור בטמפרטורת החדר ולא במקרר כדי לשמור על טעמן. ניתן להניח אותן על מדף במטבח ולהקפיד להרחיק משמש ישירה.
פטריות
פטריות צריכות לנשום אך גם להיות מוגנות מלחות. השאירו אותן באריזתן המקורית או הניחו בשקית נייר במקרר. שטפו אותן בעדינות ממש לפני הבישול כדי למנוע הצטברות לחות שעלולה לגרום להן להתקלקל.
צנוניות
צנוניות יש לאחסן במקרר בשקית ניילון, ולהסיר את העלים לפני האחסון. העלים סופגים לחות מהשורש וגורמים לצנונית להתרכך מהר יותר. אפשר גם לשמור אותן בקערת מים במקרר כדי לשמור על טריותן.
כרוב
כרוב נשמר היטב במקרר אם שומרים אותו עטוף בניילון או בשקית אטומה במגירת הירקות. חשוב לשמור על הכרוב שלם ככל האפשר – כרוב חתוך נוטה להתייבש מהר יותר ולאבד את הפריכות שלו.
עשבי תיבול
עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בזיליקום ונענע דורשים מעט תשומת לב. יש לשטוף אותם בעדינות, לייבש קלות ולעטוף במגבת נייר. ניתן לאחסן בשקית ניילון במקרר או כשמדובר בעשבי תיבול עם גבעולים קשים יותר, להניחם בכוס מים במקרר (כמו פרחים) כדי לשמור על טריותם. אם הם מתחילים לנבול, הכינו מהם פסטו או הקפיאו עם מעט שמן זית במגש קוביות קרח לשימוש עתידי.
גבינה חלב ויוגורט
גבינה חלב ויוגורט לא מומלץ לשמור בדלת המקרר, שכן היא אינה נשמרת קרה באופן עקבי. אידיאלית, גבינה צריכה להיות במגירת גבינות מיוחדת, אך במקרה שאין אחת כזו מגירת הירקות תעשה את העבודה. עטפו גבינה בנייר גבינה או נייר שעווה והימנעו משימוש בניילון נצמד. גבינות עם ריח חזק יש לשמור בנפרד במיכל אטום.
לגבי ביצים, חלב ויוגורט - אחסנו אותם באזורים קרים ואחידים יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו