אין ספק שחגי תשרי (ראש השנה ובעיקר בסוכות) זה תור הזהב של התמר. גם בט"ו בשבט הוא זוכה ל-15 דקות של תהילה. אבל אנחנו כאן כדי להזכיר שאכילת תמרים היא לא טרנד חולף או משהו להיזכר בו רק בחגים. הפרי המתוק הזה, עשיר בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ובעל יכולת מופלאה לשפר את מראה העור ואפילו לשמור על תפקוד המוח, אז בואו ניתן לו את הכבוד הראוי.
מהו התמר?
התמר הוא פרי עץ הדקל (Phoenix dactylifera), אחד מהפירות העתיקים ביותר שעברו ביות. מקורו של עץ התמר במזרח התיכון ובצפון אפריקה, והוא גדל באזורי מדבריות ומקורות מים באקלים חם וצחיח. ישנם כ-200 זנים שונים של תמרים, כשהזנים הפופולריים ביותר כוללים את תמר המג'הול הידוע בגודלו ובטעמו המתוק, תמר דקל נור בעל המרקם היבש יותר והצבע הבהיר ותמר חלאווי המוכר במתיקותו העדינה ומרקמו הרך.
התמרים משמשים כמקור מזון עשיר בסיבים, סוכרים, ויטמינים ומינרלים, וניתן לצרוך אותם טריים או מיובשים. מעבר לצריכתם כפרי, בתעשיית המזון מפיקים מהתמרים גם סירופ טבעי, הלא הוא הסילאן, כשזה משמש כתחליף טבעי ובריא לסוכר ופופולארי כתוסף לקינוחים, מאפים ורטבים.
לתמרים יש גם תפקיד חשוב בתרבויות ובמסורות דתיות. באסלאם, התמר נחשב למזון קדוש ונפוץ במיוחד לשבירת צום הרמדאן, שכן מסופר שהנביא מוחמד שבר את צום הצהריים שלו בתמרים ומים. ביהדות, התמר הוא אחד משבעת המינים, ויש לו מקום מרכזי בסוכות כחלק מ"הלולב" ובמזונות חג אחרים. במטבח המסורתי, התמרים משולבים במנות מגוונות כמו עוגות, תבשילים, וקינוחים.
בריאות מערכת העיכול
צריכת מי תמרים יכולה לשפר את בריאות מערכת העיכול בצורה משמעותית, בעיקר בשל התכולה הגבוהה של הסיבים התזונתיים בתמרים עצמם. מחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת המדעי
Journal of Nutritional Science מצא כי אנשים שצרכו תמרים במשך 21 ימים חוו שיפור בתדירות היציאות וצמצום תחושות נפיחות בבטן. תכולת הסיבים הגבוהה בתמרים מסייעת לוויסות מערכת העיכול ולמניעת בעיות כמו עצירות ונפיחות.
בריאות הלב
בנוסף להשפעות על מערכת העיכול, מי תמרים יכולים לתרום גם לבריאות הלב. במחקר
שפורסם בכתב העת Nutrients בשנת 2019, נמצא כי צריכת תמרים מסייעת בהפחתת רמות כולסטרול "רע" (LDL) ומפחיתה את הסיכון למחלות לב. תכולת נוגדי החמצון בתמרים, במיוחד פלבנואידים (קבוצת תרכובות כימיות הנמצאות בצמחים, אשר משתייכות למשפחת הפוליפנולים וידועות בתכונותיהן נוגדות החמצון וביכולתן לתרום לבריאות) מסייעת בהגנה על תאי הלב מפני דלקות ונזקים שנגרמים מחמצון.
ויסות רמות הסוכר בדם
למרות שתמרים הם פרי מתוק, הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, מה שהופך את מי התמרים לבחירה מתאימה גם עבור חולי סוכרת. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Medicinal Food בשנת 2020 במסגרתו נבדקה השפעת התמרים על רמות הסוכר בדם, נמצא כי שתיית מי תמרים יכולה לסייע בניהול רמות הסוכר ובמניעת תנודות חדות בגלוקוז. השפעה זו נובעת מהסיבים והפוליפנולים (קבוצה של תרכובות כימיות טבעיות הנמצאות בצמחים וידועות בתכונותיהן נוגדות החמצון) המצויים בתמרים ומסייעים בהאטת ספיגת הסוכר לדם.
שיפור מראה העור
מי תמרים יכולים גם לתרום לבריאות ולמראה העור. תמרים עשירים בנוגדי חמצון, כמו פוליפנולים, התורמים להגנה על תאי העור מפני רדיקלים חופשיים. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי International Journal of Dermatology בשנת 2017, נמצא כי נוגדי החמצון בתמצית תמרים מסייעים בהפחתת קמטים ובהגנה מפני נזקים הנגרמים מחשיפה לשמש ולגורמים סביבתיים אחרים.
שמירה על תפקוד המוח
מחקרים גם מצביעים על כך שמי תמרים עשויים לסייע בשמירה על תפקוד קוגניטיבי. על פי מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Frontiers in Aging Neuroscience בשנת 2016, הפלבנואידים המצויים בתמרים עשויים להגן על המוח מפני נזקים דלקתיים ולהפחית את הסיכון להתפתחות מחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר.
איך להכין מי תמרים בבית?
- לוקחים כ-12 תמרים, חותכים אותם לחצי ומסירים את הגלעינים.
- מרתיחים שתי כוסות מים בסיר גדול.
- מוסיפים את התמרים המגולענים לסיר ומבשלים מספר דקות.
- מכבים את האש וסוגרים את הסיר.
- משאירים את המים בטמפרטורת החדר ל-6-8 שעות לפחות או למשך הלילה.
- ניתן לשתות חם או קר, לפי העדפתכם.
שימושים במיץ תמרים: טיפים ומתכונים
בשל היתרונות הבריאותיים של מיץ תמרים, כדאי לשלב את המשקה בתזונה היום יומית. הנה כמה טיפים מעשיים ומתכונים לשילוב מיץ/מי תמרים בתפריט שלכם.
משקה בוקר
שתיית מיץ תמרים סחוט טרי בבוקר היא דרך מרעננת ומחיה להתחיל את היום. ניתן להכין משקה ניקוי מרענן על ידי ערבוב כוס מיץ תמרים עם מעט מיץ לימון וחופן עלי נענע טרייה.
תוספת לשייקים
ניתן להשתמש במיץ תמרים כממתיק טבעי על ידי הוספתו לשייקים של פירות ולקבל משקה עשיר בנוגדי חמצון.
קינוחים בריאים
מיץ תמרים הוא תחליף סוכר טבעי שניתן להשתמש בו בהכנת קינוחים. על ידי שימוש במיץ תמרים במקום סוכר במיוחד במתכונים לקינוחים טבעוניים ובריאים.
רוטב לסלט
אפשר להכין רוטב טעים לסלט על ידי ערבוב מיץ תמרים עם שמן זית, מיץ לימון ושום. בנוסף להוספת טעם לסלטים, הרוטב גם מעלה את הערך התזונתי עם היתרונות הבריאותיים של מיץ תמרים.
חטיפי אנרגיה
ניתן להעלות את רמת האנרגיה בצורה טבעית על ידי שימוש במיץ תמרים בחטיפי אנרגיה ביתיים. את החטיפים ניתן להכין בקלות על ידי ערבוב שיבולת שועל, פירות יבשים ומיץ תמרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו