פי 30 ויטמינים: הכירו את החסה ה"מוזהבת"

שיטה מהפכנית חדשה של "חיזוק ביולוגי" הצליחה להגדיל את רמות הוויטמינים בחסה פי 30 • איך זה ישפיע על הרגלי התזונה שלנו?

חסה "מוזהבת" , האוניברסיטה הפוליטכנית של ולנסיה
חסה "מוזהבת". צילום: האוניברסיטה הפוליטכנית של ולנסיה

גרגר הנחלים, זוז הצידה, יש כוכבת חדשה בשכונה. היא אמנם נראית כמו מטיל זהב, אך מדובר בירק שאתם מכירים היטב ממנת ההמבורגר או קערת הסלט שלכם – החסה. פעם ירק עם יחסי ציבור גרועים, היום ירק ששודרג למעמד של סופר פוד וכולל גוון זהוב ומבוקש, וכל זאת בזכות פיתוח מדעי חדש.

במחקר חדש שהתפרסם באוגוסט בכתב העת המדעי Plant Journal, חוקרים מהאוניברסיטה הפוליטכנית של ולנסיה, הציגו שיטה שבאמצעותה נעשה שימוש בטכניקות ביוטכנולוגיות של "חיזוק ביולוגי"  (תהליך שמטרתו להעשיר את גידולי המזון בנוטריינטים חשובים מבלי לפגוע בטעם ובריח) וטיפולי אור בעוצמה גבוהה, הצליחו להגדיל את רמות הבטא-קרוטן (חומרי מוצא לוויטמין A) בעלי החסה פי 30, וזאת על ידי יצירת מקומות חדשים לאחסון מבלי להשפיע על תהליכים חיוניים כמו פוטוסינתזה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by O23 Productions (@o23productions)

בטא-קרוטן הוא המקור העיקרי לוויטמין A והוא בעל תכונות נוגדות חמצון הממריצות את המערכת החיסונית ומשפרות את התפקוד הקוגניטיבי. 

"חוסר במיקרו נוטריינטים, המכונה גם 'רעב סמוי' נותר בעיה משמעותית במדינות רבות", כתבו החוקרים. "חוסר בויטמין A גורם למחלה עינית הנקראת קסרופתלמיה ועלול להוביל לבעיות בריאות נוספות ואף למוות בעיקר בקרב ילדים מאוכלוסיות הסובלות מתת תזונה ברחבי העולם. שילוב מיקרו נוטריינטים כמו ויטמין A עשוי להיות פתרון אך אסטרטגיות אלו אינן ברות השגה במקרים רבים".

על פי ההודעה שהוציאו החוקרים לעיתונות, הם הצליחו לאחסן בתוך החסה רמות גבוהות של בטא-קרוטן בפלסטוגלובולים, חלקיקי ליפופרוטאין המורכבים מחלבון ושומן ומאפשרים אגירה מבלי לפגוע בתהליכים החיוניים של הצמח. על פי החוקרים, התהליך עבד, מאחר וחלקיקים אלה אינם משתתפים בפוטוסינתזה ואינם נוטים לצבור קרוטנואידים.

המחקר מייצג התקדמות משמעותית מאוד בתהליך שיפור התזונה, צילום: אינסטגרם

"עידוד יצירתם ופיתוחם של פלסטוגלובולים באמצעות טכניקות מולקולריות וטיפולי אור חזקים לא רק מגביר את הצטברות הבטא-קרוטן", הסבירו החוקרים. "בזכות טכניקה זו וגישות ביוטכנולוגיות נוספות, ניתן להשיג את הגברת הזמינות של בטא-קרוטן פי 30 בהשוואה לעלים שלא טופלו וזה גם מה שמקנה לעלים את הגוון הזהוב הייחודי".

כרגע, לצערנו, המוצר אינו זמין לרכישה, אך החוקרים ציינו כי למרות שהרעיון של חיזוק ביולוגי והמדע שמאחוריו הם מורכבים, המחקר מייצג התקדמות משמעותית מאוד בתהליך שיפור התזונה באמצעות חיזוק ביולוגי של ירקות כמו חסה, מנגולד או תרד וזאת מבלי לוותר על הריח והטעם האופייניים להם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר