"קבנוס של הדור הבא": צה"ל משלב לראשונה פודטק ללוחמים

מלחמת חרבות ברזל הביאה איתה אתגרים גם מבחינת אספקת המזון לשטח • באט"ל מצאו את התשובה בהיותנו אומת הסטארט אפ • אז מה תכלול מנת קרב בעוד עשור? • מפקד המרה"ס: "לא מכיר עוד צבא שעושה שימוש בטכנולוגיות האלה"

מה תכלול מנת הקרב?. צילום: דובר צה"ל

לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, צה"ל מבצע מהלכים לשילוב פודטק במזון שמיועד ללוחמים הנמצאים בשדה הקרב ובכלל. "אני לא מכיר עוד צבא שעושה שימוש בטכנולוגיות האלה. זה שם אותנו בקו הראשון", אומר מפקד המרה"ס בצה"ל, תא״ל שגיב שרביט.

מלחמת חרבות ברזל, שנמשכת מזה עשרה חודשים, הביאה איתה אתגרים גם מבחינת אספקת המזון ללוחמים בשטח. במרה"ס - (מרכז ההספקה המטכ"לי) שאמון בין השאר על תחום המזון בצה"ל תחת פיקוד אט"ל, החליטו לחשוב מחוץ לקופסה (גם לזאת של מנת הקרב) ופנו באמצעות המכון הישראלי לחדשנות בקריאה לקהילת הפודטק הישראלית.

תא"ל שגיב שרביט בכנס, צילום: דובר צה"ל

במסגרת תוכנית ייעודית בשם "אינוטל" שמשותפת לאט"ל ו-CTO מפא"ת, התקיים לפני שבועות אחדים כנס חדשנות ראשון בנושא, אליו ניגשו מעל 30 סטארטאפים העוסקים בטכנולוגיות מזון במטרה להציג. מתוכם נבחרו שמונה שנמצאו הרלוונטיים ביותר ובימים אלה מתבצעות טעימות אחרונות כדי לבחור את אלה שישולבו. הסטארטאפים הישראליים הללו פיתחו את המוצרים בהתאם לצרכים של הצבא ובתמורה אלה שישתלבו יזכו לליווי מקצועי ולהשקעה כספית.

הלהיטים של המלחמה: קבנוס וביף ג'רקי

"אם פעם מנות בשדה הקרב הספיקו ללוחם לפרק זמן של חודשים, היום אנחנו צריכים לשכלל לו אותן ולהפוך אותן ליותר טעימות, מזינות, מעשירות באנרגיה וגם רלוונטיות יותר ללחימה שבה הוא נמצא", אומרת מנהלת ההתפתחות הטכנולוגית של אט"ל, אע"צ איילה צורף, שעומדת מאחורי הפרויקט.

קבנוס הוא הלהיט של המלחמה, צילום: GettyImages

אם עד היום חיילים לא התלוננו על לוף, מה השתנה?

"בשדה קרב אין למשל יכולת קירור. לעיתים קרובות אין יכולת לבשל או עשויים להימצא בתנאים מגבילים כמו מארב של שמונה שעות. זאת גם המלחמה הראשונה שבה יש לנו לוחמות בכמויות כל כך משמעותיות ואנחנו מאוד גאים בזה. יחד איתן הן מביאות צרכים מסוג אחר, כי פיזיולוגית הן צריכות תכולות והרכבים שונים של מזון. בדיוק לנקודות הללו נכנס הפודטק. תראי, להביא תפוחים לעזה אפשר גם היום, אבל טכנולוגיה שמייבשת את התפוח בהקפאה עד שלבסוף החייל יכול לקחת איתו באפוד קובייה קטנטנה ולקבל את האנרגיה הזאת בכל זמן - זאת אלטרנטיבה חדשה".

אחד הלהיטים הכי גדולים של המלחמה הזאת, כך מתברר, הוא הקבנוס. רק בנקודת השיא של המלחמה בעזה, סופקו ללוחמינו 12-13 טון של המוצר. "יש בו בשר, הוא לא מצריך קירור, אפשר לשים אותו בטנק בכמויות והוא זמין בכל רגע נתון", מסבירה צורף. "להיט נוסף מאותן סיבות, הוא חטיף עוף משומר שנקרא "ג'רקי". אנחנו מחפשים את הקבנוס של הדור הבא".

לוחמים במרחב ג'אבליא, צילום: דובר צה"ל

היום חיילים הם פודיז

מלחמת חרבות ברזל העמידה את צה"ל במבחנים ובאתגרים גדולים בכל אספקט. בין השאר, בתחילתה נרתמו עסקי מזון רבים ובהם מסעדות לספק אוכל לחיילים. "המלחמה הגיעה בהפתעה גדולה מאוד. מאות אלפי אנשים התגייסו ביום אחד כשחברות ההסעדה והמזון סגורות" אומר תא״ל שגיב שרביט ומוסיף ש"היכולת לגדול במאות אחוזים הייתה אתגר בפני עצמו. הרי בסוף, לא משנה כמה אנשים האכלת, אם יש אדם אחד שלא אכל - הוא המדד".

איך אתה מסביר את הצורך שהיה בתרומות מזון?

"עם ישראל התגלה בחוזקתו והרצון לחבק היה באמת פנטסטי. יש לי רק דברים טובים להגיד, אבל לפעמים הפרה רוצה להניק יותר מאשר העגל רוצה לינוק. אני לא יודע להתחרות עם שפים שמביאים מנת שף לחיילים, ואנחנו גם לא אמורים. אנחנו אמורים לייצר פתרונות בריאים עם דגש על בטיחות מזון".

בכל זאת, עלו קולות בנוגע לחוסרים.

"אנחנו סיימנו את התחקיר על החודש הראשון של המלחמה, אני יודע כמה חיילים היו וכמה אוכל ניתן. בגלל הדינמיות ובגלל שאני לא יודע לתפוס איפה יהיה כל חייל בכל ארוחה, נתנו מענה של 140 ו-150 אחוז. סתם אנקדוטה - חילקנו בחודש הראשון מיליון וחצי פיצות והמבורגרים, למשל".

מוצרי פודטק שהוצגו בכנס, צילום: דובר צה"ל

אם תהיתם מה יש במנות הקרב של ימינו, שרביט מסבר את האוזן שהן כוללות את כל אבות המזון ובנויות בעיקר מטונה, ממרח חלבה, ממרח שוקולד, קופסאות של פרי וירק משומרים, ביסקוויט בוואקום שהוא תחליף ללחם וציוד עזר. אז אולי צה"ל לא יודע להתחרות עם שפים, אבל מהסיבה הזאת אחרי עשרה חודשי לחימה, הוא בהחלט מנסה.

"זה דור שהוא הרבה יותר 'פודי' ויש ביקוש לאוכל שהוא אחר", אומר שרביט. "עוד מהיום הראשון עברנו תהליכים של אבולוציה".

מארוחה בארגז לארוחה בקפסולה

כדי לענות על הצרכים, בצה"ל פיתחו תוספות שונות למנות הקרב ולא רק. "יצרנו ערכת בוסט שכללה גם חטיף אנרגיה ומסטיק שמשמר עירנות ועוזר לצחצח שיניים כי בשטח אי אפשר. בשבוע השני פיתחנו מארז בשם 'לחם אבירים' - מונח חצי מיסטי מהיהדות - מי שאכל אותו קיבל כוח ועוז. פיתחנו כריכי בשר קר בבישול ארוך ואפילו 'פידי שף' - ערכה עם ממש מנת שף, שכל הרכיבים בה עוברים ייבוש בהקפאה. כשהתחילו להיגמר הרעיונות, החלטנו לעבור לפודטק".

פוסט של איילה צורף, צילום: מתוך פייסבוק

איילה צורף: "המטרה היא למצוא לחיילים ולחיילות מזון פונקציונלי לשדה הקרב ולמצבים שונים של לפני לחימה, תוך כדי ואחרי. מזון זמין, מהיר ונוח לאכילה, אבל כזה שהוא גם מזין, איכותי, אפשרי לאחסון ללא קירור והכי חשוב - טעים".

אילו מוצרי פודטק הגיעו אליכם?

תא"ל שגיב שרביט: "מגוון של סוגים. למשל, מוצרי מזון שהם על טהרת אצת ספירולינה, שהיא סופר פוד. למשל קבנוס ספירולינה ומוצרים שנותנים פתרונות גם לטבעוניים וגם לצליאקים. ראינו ארוחות מלאות שמגיעות בצורת חטיפי בר. לצד זה היו המון סוגי אבקות שהן ארוחות מלאות שמגיעות בשקית מותאמת לשטח עם פיה והופכות לשייקים בתוספת מים. אחד הדברים הכי מסקרנים היו קפסולות מזון מיובש, שצריך להוסיף להן מים חמים כדי לבשל - ויש בפנים הכל: ירקות, אורז, וכו'. המוצר שומר על כל הערכים התזונתיים. אם עד היום היינו מביאים כל מיני ירקות כמו מיני גזר כדי לחסוך מקום, זה לחלוטין מרחיב את המנעד".

מה תכיל מנת קרב בעוד עשור?

"יש לנו הצצה לכך. כבר יש צבאות שמחזיקים שקיות עם דברים שמיובשים בהקפאה. לדעתי, מנת הקרב העתידית תהיה שילוב של מה שראינו בכנס שעשינו, לצד התהליכים האלה של ייבוש והקפאה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר