לא לזרוק לפח: ריבות, עגבניות וגבינות - מה אפשר לאכול למרות העובש?

לפי יועצת להיגיינת מזון, ישנם כמה מאכלים שאם מסירים את החלק הנגוע בהם – אפשר לבלוס אותם ללא כל חשש • ומאילו מאכלים חייבים להיפטר ברגע שרואים בהם אפילו מעט ריקבון?

עובש בריבה. צילום: Getty Images

ישנם אנשים שברגע שהם רואים עובש במזון שלהם, הם מתלבטים אם לזרוק אותו לאשפה – או לאכול אותו. זה אולי נשמע דוחה, אבל לפי סילביה אנדרסון, יועצת להיגיינת מזון בלונדון שבבריטניה, ישנם כמה מאכלים שאפשר לאכול אם מסירים מהם את האזור הנקודתי שנגוע בעובש, בעוד יש כאלו שמיד כשנוצר בהם "ניצוץ" ראשון של עובש, חייבים להיפטר מהם בהקדם האפשרי.

לדברי אנדרסון, ירקות ופירות מוצקים הם כאלו שאפשר לאכול אם מסירים מהם את הנקודות העבשות. אולם רטבים, ממרחים ולחמים הם מאכלים שמוכרחים לזרוק לאשפה מיד כשמוצאים עליהם עובש, כי הדבר מהווה סכנה לבריאות, שיכולה להתבטא החל מאלרגיות ועד לבעיות במערכת הנשימה.

יתאימו לאכילה?, צילום: @dbreen / Pixabay

הסיבה שאתם יכולים לאכול את המזון המוצק למרות העובש, הוא שהעובש מתקשה לחדור עמוק לתוכם. לעומת זאת קל לו יותר לחדור לתוך מזונות רכים ולחים.

אם ראיתם מעט עובש על פרוסת הלחם שלכם, בטח חשבתם לעצמכם שזה לא נורא אם תחתכו את החתיכה הנגועה. ובכן, יש לנו משהו אחד בלבד להגיד לכם – אל. לפי אנדרסון, הנקבוביות שבלחם מאפשרות לעובש לחדור בקלות לכולו – ולהתפשט בו ללא כל בעיה, גם אם זה לא נראה לעין בלתי מזוינת.

אל תתבלטו - ולפח השליכו. פרוסת לחם נגועה בעובש, צילום: Getty Images

דבר דומה אפשר להגיד גם על יוגורט, שמנת חמוצה וגבינות רכות למיניהן, שכן הלחות הגבוהה שבהם מאפשרת לזיהום להתפשט לתוך המאכל עצמו, גם אם נראה שהוא פגע רק במקומות נקודתיים – המלצה שגם משרד החקלאות האמריקני עומד מאחוריה. גם מפסטה עבשה כדאי לכם להימנע, מכיוון שגם בה הלחות – כן, אותה לחות מעצבנת – עלולה לגרום לעובש להתפשט במאכל.

אילו מאכלים עם נגיעות של עובש כן אפשר לאכול מבלי לחשוש?

פירות וירקות קשים כמו גזר, כרוב ופלפל בטוחים לאכילה ברגע שמסירים מהם את החתיכה הנגועה ולפי משרד החקלאות האמריקני, אפילו ס"מ נוסף. הלחות המעטה שיש בהם מונעת מהעובש להתפשט. ראיתם עובש על ירקות ופירות קשים כגון מלפפונים, אפרסקים ועגבניות – הימנעו מהם.

גבינה נגועה בעובש // צילום: Getty Images, צילום: Getty Images

גם גבינות קשות דוגמת צ'דר, פרמז'ן, פקורינו וגרוייר, שהעובש הוא לא חלק מהן כמו גבינה כחולה, הן מאכל שתוכלו לאכול אם תסירו מהן את העובש הנקודתי. הסיבה לכך, לפי אנדרסון, היא בגלל הצפיפות והלחות הנמוכה שבהן, מה שמקשה על העובש לחדור לתוכן.

ריבות ומרמלדות הן מאכלים שניתן למצוא בצנצנות שבהן הן מאוכסנות עובש, אבל אם תסירו את השכבה העליונה והנגועה שבהן – תוכלו לחזור ולהתענג עליהן. הסיבה לכך, לפי אנדרסון, היא כי הסוכר שבהן משמש כחומר משמר, שמונע מהעובש להתפשט לכל המוצר – ולכן מספיק להסיר כסנטימטר מהחלק הנגוע. עם זאת, משרד החקלאות האמריקני חולק עליה בטענה כי מיקרוביולוגים ממליצים להימנע מהפעולה הזו, ופשוט לזרוק לפח את המאכל.

הסירו את הנקודה הנגועה - ובתיאבון! עובש בריבה, צילום: Getty Images
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר