נס חג השמן: כך תשמרו על הגזרה בין כל הסופגניות והלביבות

קשה לעמוד בפיתויים של חג החנוכה, אחד החגים הכי שומניים שיש לעם היהודי • ובכל זאת, מתברר שיש כמה כללים שאם מצליחים לעמוד בהם, אפשר לנהל שגרה בריאה • חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, שיתפה אותנו בהם - וסיפקה גם מתכון לסופגניות אפויות

נס חג השמן , צילום וסטיילינג - לירון אלמוג
נס חג השמן. צילום: צילום וסטיילינג - לירון אלמוג

בין כל הפינוקים הטעימים שחג חנוכה מציע ובהם שני המאכלים המסורתיים - לביבות וסופגניות, חשוב לשמור גם על הבריאות. "עיקר הקלוריות שמצטברות בחג הן משומן. זה קורה כמובן כתוצאה מהטיגונים המרובים וארוחות הערב הגדולות שנערכות בו", אומרת חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא ומסבירה: "כידוע, טיגון נחשב לצורת בישול שאינה בריאה ואינה מומלצת. גם מהסיבה שהיא מעלה את הערך הקלורי של המזון וגם מפני שחימום השמן מוביל לכך שהוא מתחמצן, מתקלקל, מאבד את ערכיו התזונתיים ועל הדרך הורס גם את אלו של המאכל שמטגנים".

סופגניות קלאסיות, צילום: צילום: לירון אלמוג

לביבות וסופגניות סופגות כמות גדולה של שמן בעת הטיגון. לדברי ממן, סופגנייה רגילה מכילה כ-400-500 קלוריות, ולביבה מטוגנת מכילה כ-220 קלוריות וכ-14 גרם שומן. "כמובן, יש לקחת בחשבון את התוספות של הריבה, הסוכר וקישוטים כאלה ואחרים, שמבוססים בסופגניות מעוצבות בדרך כלל על קרם שמנת", היא מציינת. "כל אלה מעלים את כמות הקלוריות באופן ניכר. בכפית אחת של ריבה יש כ-20 קלוריות ובכף של מילוי המבוסס על שמנת יש מעל 60 קלוריות".

אז איך שומרים על הגזרה וממשיכים ליהנות? לממן יש כמה טיפים:

  • מתארחים בערב הדלקת הנרות? החליפו בין הארוחות בהתאם לצורך ואל תדלגו על ארוחות. זכרו שאם תגיעו רעבים – שום כוח רצון לא יעזור לכם לעמוד בפני הפיתויים.
  • קבלו החלטה שלפיה במהלך כל החג תאכלו סופגנייה אחת בלבד רק כשהיא חמה, טרייה ומעוררת תיאבון. אם חרגתם ממה שתכננתם ונראה לכם שה"דיאטה" אבודה, אל תתייאשו - חזרו מיד לתפריט הרגיל, שתו הרבה מים ותראו איך אתם עולים שוב על הסוס.
  • אם החלטתם לאכול סופגנייה, תיהנו ממנה: חתכו חתיכות קטנות יותר או שתפו אחרים באכילתה.
הדלקת נרות משפחתית, צילום: אורן בן חקון, אילוסטרציה
  • בחרו גרסאות בריאות יותר של סופגניות ולביבות: סופגניות מלאות, אפויות, מופחתות סוכר, או כאלו שעושות שימוש בשומנים בריאים יותר. לביבות עם מרכיבים כמו ירקות מגורדים, קמחים בריאים וכדומה.
  • תאכלו באופן מודע: לעסו לאט, תיהנו מהטעמים ושימו לב לאותות השובע של גופכם.
  • שמרו על שתיית מים מרובה לאורך כל ימי החג. מים יכולים לעזור לווסת את התיאבון ולסייע בעיכול.
נסו סופגניות אפויות, צילום: צילום וסטיילינג: לירון אלמוג
  • תורכם לארח להדלקת נרות? תכננו מראש סופגנייה אחת לכל אורח - חבל להיתקע בסוף הערב עם עודפים. הגישו בתחילת הערב מרק ירקות חם, הכינו פשטידות אפויות במקום הלביבות המטוגנות, סלט פירות וכו'. תכננו את הארוחה, כך שיהיה מבחר של מתכוני ירקות שיעזרו בתחושת השובע.
שלבו מרק או פשטידה,
  • הילדים רוצים סופגניות? צאו אתם לקונדיטוריה ואל תכניסו מוקשים הביתה. אם אתם אופים בבית, אפו כמות קטנה שמתאימה למשפחה ולאורחים בלי שיישארו עודפי סופגניות גדולות לימים הבאים.
  • כמענה ללביבות ושאר מטוגנים, ניתן החליף חלק מהרכיבים או להוסיף רכיבים מזינים יותר. למשל, לגרד קישואים במקום או בנוסף לתפו"א, להוסיף פטרוזיליה וכדומה. רצוי לטגן בטפלון עם תרסיס שמן, אם שמן מדוד או לחילופין לאפות. ניתן להכין מהעיסה גם פשטידה נהדרת או מאפינס. כדי לשפר את הערך התזונתי של הלביבות ניתן להשתמש בקמח חומוס במקום חלק מהקמח הרגיל או פירורי הלחם.

 

לשלב פעילות גופנית, צילום: Getty Images
  • כיום ניתן למצוא מבחר גדול של מתכונים לסופגניות ולביבות אפויים ולא מטוגנים. שיכולים להיכלל בתפריט מאוזן.
  • צאו לצעדות יומיות או לכל פעילות גופנית אחרת. הפעילות מרגיעה ומאזנת את צריכת הקלוריות.
  • זכרו, חנוכה עוסק בחגיגה, מסורת וביחד. ההנאה מהפינוקים המסורתיים הטעימים היא חלק מהחגיגות ומציאת האיזון המתאים למטרות הבריאותיות שלכם ושלכן חשובה לא פחות.

מתכון לסופגניות אפויות

באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא

רכיבים

חומרים ל-13 סופגניות, כל סופגנייה מכילה כ-150 קלוריות

2.5 כוסות קמח
1/4 קוביית שמרים טריים
1/2 כפית מלח
2/3 כוס חלב חמים
כף חמאה רכה
1/3 כוס סוכר
ביצה
קורט אגוז מוסקט

אופן ההכנה

  1. מערבבים את כל רכיבי המתכון פרט לקמח לבלילה אחידה.
  2. מוסיפים את הקמח ולשים 10 דקות – ביד או במיקסר  עם וו לישה.
  3. מעבירים את הבצק לקערה, מכסים אותה ומתפיחים שעה.
  4. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ומרדדים אותו לעובי 1 ס"מ.
  5. חורצים עיגולים בעזרת כוס או חותכן בקוטר שייאפשר יצירה של 20 סופגניות.
  6. מעבירים את הסופגניות לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  7. מכסים במגבת מטבח ומתפיחים חצי שעה נוספת.
  8. מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות.
  9. אופים בין 5-7 דקות עד שמתקבל צבע שזוף.

מילוי -

ניתן למלא כל סופגנייה בכפית קטנה עם ריבה בטעמים שונים ולפזר למעלה מעט אבקת סוכר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר