מספרד ועד ניו זילנד: היינות האלה מתאימים בדיוק לעונה

החג, שהוא כבר לא קיץ אבל לא ממש סתיו, הוא הזדמנות מצוינת להזמין לסוכתנו כמה יינות, צוננים או פחות • הנה נבחרת יינות שעשתה עלייה, במחירים מתאימים לכל כיס

יינות מספרד עד ניו זילנד. צילום: GettyImages

תחילת אוקטובר, ולמעט שניים־שלושה אירועי גשם קלים ונקודתיים, נדמה שהעניינים אצלנו כרגיל והקיץ לא הולך לשום מקום. חם.

אבל האמת היא שזה לא מדויק. הלילות כבר פחות לחים ועמוסי טמפרטורות, לפעמים אתה מצליח אפילו לתפוס איזו בריזה נעימה מכיוון מערב - וזה משתלב נהדר עם חג הסוכות שאנו בעיצומו. תודו שזה אחלה חג, ולא רק לילדים. יוצאים מהבית לחיק הטבע ונהנים ממנו, מתמסרים לאקולוגיה סביבתית (הסכך, עיקר הסוכה, צריך להתבסס על חומרים מתכלים מהצומח, עם עדיפות למיחזור - "פסולת גורן ויקב". לא אני אמרתי, זה ציטוט מחז"ל!), מזמינים אורחים (אושפיזין) מעולמות רחוקים - "ולכולם יהיה מקום", לפי שלומית מהשיר המפורסם. כל כך ישראלי.

אז אחרי שלראש השנה המלצנו כאן על לא מעט יינות ישראליים שווים, הגיע הזמן לגוון ולהזמין אלינו הביתה, כלומר לסוכה, אושפיזין מחו"ל - שמונה יינות לבנים שעשו עלייה - אחד לכל יום מימי החג וגם לשמחת תורה - במבחר סגנונות ומחירים, שאם יוגשו צוננים יהפכו את החג לשמח במיוחד וישדרגו לנו את השהיה תחת כיפת השמיים, בימים החמימים האחרונים שאט־אט מפנים את מקומם לשר החורף המתקרב. איזה כיף!

קודורניו קלאסיקו, Codorníu Clasico Cava Semi Seco (ספרד):

מבית מותג הקאווה הגדול בעולם, שהינו גם הראשון לייצר יין מבעבע בשיטה המסורתית (מתוד שמפיין). עשוי מענבי שרל־לו, מקבאו ופרלדה, שהותססו בתסיסה קרה, לאחר מכן הוסף לו ליקר דה טיראז' לקראת תסיסה שנייה והתבגרות בבקבוקים. לאחר התבגרות קצרה (9 חודשים), מוסיפים לכל בקבוק מעט ליקר דוסאז' מתוק לקביעת רמת המתיקות הסופית. תנו ליין להתאוורר כמה דקות בכוס ותגלו יין מבעבע, פירותי, קליל ומהנה, בעל חומציות טובה וסיומת קצרה. וגם המחיר שמח (30 שקלים)

קודורניו קלאסיקו, צילום: יח"צ


ELVI וינה אנסינה בלנקו 2022 (ספרד):

מגיע ממחוז קואנקה שבחבל לה־מאנצ'ה (באמצע הדרך ממדריד לוולנסיה). באף שפע מינרליות, קליפות הדרים טריות, אגוזי לוז ומנגו עדין. טעמים טרופיים (ליצ'י), חמיצות טובה ומרירות קריספית מודגשת בסיום. קליל ולא מחייב, אבל מאוד מהנה (45 שקלים)

ELVI וינה אנסינה בלנקו 2022, צילום: יח"צ

קום בה יו 2022 שנין בלאן (דרום אפריקה):

פירותי מאוד, על גבול האוף־דריי, שמגיע מחבל הקייפ (לחופי דרום־מערב המדינה). עשוי מענבי שנין בלאן, הזן הלבן הפופולרי ביותר בדרום אפריקה. ארומטי מאוד עם ניחוחות עשירים של פרי טרופי בשל, גויאבה מגניבה, משמש ומעט אגסים מיובשים. בעל גוף קל־בינוני מצד אחד, אבל עשיר ואפילו מתקתק מאידך. מאוזן בחומציות טובה ובאגוזיות שמנונית, שהופכות אותו ליותר מעניין (45 שקלים)

קום בה יו 2022 שנין בלאן, צילום: יח"צ

אן־אורתודוקס 2022, יקב בקסברג (דרום אפריקה):

אחד מהיקבים ההיסטוריים בפארל (Paarl), אשר הוקם על ידי משפחה יהודית לפני עשרות שנים. מקור הענבים ליין זה בכרמים באזור סימונסברג, ולאחר ריסוקם הם הושרו על הקליפות בקירור למשך כמה ימים כדי לאפשר מיצוי טעמים וארומות זניות. יש לו ארומות מפתיעות של אפרסק, פומלית ועשבים. בחך הוא מעוגל יחסית ובעל חמיצות טובה ומרירות קלה שמוסיפה לו מורכבות. אלגנטי אבל שמח (55 שקלים)

אן־אורתודוקס 2022, צילום: באדיבות הכרם

פורטה 6 לבן (Porta 6 Branco) 2021, יקב וידיגאל (פורטוגל):

בלנד לבן מסדרת יינות שמחים ומשמחים המגיעים מפורטוגל. מקור הענבים (ויוסיניו, ארינטו, שרדונה, ויונייה) באזור ליסבון, והיינות בעלי אופי פירותי עשיר. זהו יין ארומטי ומרענן המציג ניחוחות מבושמים של פירות טרופיים (קיווי, ליצ'י) ופרי הדר חמצמץ (ליים). מתובל, צעיר ומרענן. נהדר, וגם המחיר שווה לכל נפש (55 שקלים)

פורטה 6 לבן, צילום: יח"צ

סוביניון בלאן רימפרה, 2022, רוטשילד (ניו זילנד):

מהאי הרחוק, מחלקה ייחודית של משפחת הברון רוטשילד במחוז מרלבורו, מגיע היין שלפנינו. תסיסה קרה (17-15 מעלות) והתבגרות קצרה במכלי נירוסטה יצרו יין מופלא, עם שלל גויאבות ואשכוליות לבנות באף וגם בפה. חמיצות פריכה ורעננות טיפיקלית נהדרת בכל לגימה. מופלא כבר אמרנו? (130 שקלים)

סוביניון בלאן רימפרה 2022,

טודרוס, סאמנה 2022 (יוון):

יין יווני כשר ראשון ממדינת אלף האיים, המגיע מהאי סאמוס. מיוצר מענבי מוסקט, אך באופן ייחודי ברמת יבשות מלאה. גוון בהיר מאוד, האף פרחוני ועשיר בניחוחות הרבליים (מנטה, תימין, אורגנו), עם תחושה דומה שממשיכה לתוך הפה - מאוד־מאוד מתובל. חומצי במידה, מינרלי ושונה ואחר מכל יין לבן שהכרנו. למי שמחפש ריגושים חדשים (130 שקלים)

טודרוס, סאמנה 2022,

טוקאי לייט הרווסט, 2021, לאופר סלקט (הונגריה):

וואו, איזה קינוח מקסים! מגיע ממחוז טוקאי ההונגרי, המפורסם ביינותיו, והותקן מזנים מקומיים (Furmint, Hárslevel, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszl, Aszú) שנקטפו בבציר מאוחר במיוחד. יש לו גוון ענברי עמוק, אף נהדר של ריבת קומקווט ופריחה לבנה, ובפה הוא עושה חגיגה של ממש - סמיך אבל לא מאוד, מתוק ופירותי, אבל מאוזן בפריכות חמצמצה ובעיקר טעים־טעים, כשהסיומת ארוכה במיוחד. חג באמת שמח! (130 שקלים)

טוקאי לייט הרווסט, 2021, צילום: יח"צ
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר